«Η μητέρα μου δεν ήξερε ότι έχει πεθάνει ο πατέρας μου! είδε τον τάφο....» - Η αποκάλυψη της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

Τι ανέφερε για τον Μίκη Θεοδωράκη 1 χρόνο μετά τον χαμό του

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
«Η μητέρα μου δεν ήξερε ότι έχει πεθάνει ο πατέρας μου! είδε τον τάφο....» - Η αποκάλυψη της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

Στην κάμερα της εκπομπής «Δύο στη 1» και την Έρη Βαρδάκη μίλησε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη. Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη αποκάλυψε πως πρόσφατα η μητέρα της έμαθε για τον θάνατό του από την τηλεόραση, ενώ πριν λίγο καιρό τελέστηκε και το μνημόσυνό του, μιας και συμπληρώθηκε ένας χρόνος.

Οι δηλώσεις της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

«Η παράσταση “Αναμνήσεις ενός κοριτσιού” προέκυψε από το βιβλίο μου. Ένα χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα μου, η ζωή μας έχει αλλάξει. Ήταν κατάκοιτος δέκα χρόνια, αλλά κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα πεθάνει. Ήταν πολύ περήφανος για το βιβλίο μου, το είχε διαβάσει πέντε φορές και συνέχεια το αναλύαμε. Μετά την έκδοση του βιβλίου, μου ζήτησε συγγνώμη. Καταλαβαίνω γιατί, αλλά είναι μυστικό.

Μέχρι πρότινος η μητέρα μου δεν είχε καταλάβει ότι ο πατέρας μου είχε φύγει από τη ζωή. Το είδε φέτος στην τηλεόραση, είδε τον τάφο ένα χρόνο μετά, αλλά δεν το έχουμε συζητήσει. Ήμουν πάντα περήφανη που ήμουν η κόρη του Θεοδωράκη. Ο πατέρας μου θυσίασε πολλά πράγματα για την Ελλάδα.

Δεν μου επέτρεψαν να πενθήσω τον πατέρα μου, τον άρπαξαν από την εκκλησία, μου έκαναν ασφαλιστικά μέτρα. Όλα αυτά είναι τελείως γελοία», κατέληξε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Όσα αποκάλυψε για τα κληρονομικά

Πριν από ένα χρόνο η ελληνική μουσική σκηνή είχε να διαχειριστεί μια τεράστια απώλεια, αυτή του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη. Δυστυχώς το θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη επισκίασαν και διάφορα κληρονομικά θέματα μεταξύ των συγγενών το, με την κόρη του Μαργαρίτα Θεοδωράκη να μιλάει χθες 30/8 στην εκπομπή «στούντιο 4» της ΕΡΤ, για την σχέση της με τον πατέρα της, αλλά και για τη δικαιοδοσία της πάνω στην περιουσία και το έργο του.

Μία από τις αποκαλύψεις που είχαν γίνει μετά το θάνατό του ήταν αυτή του Νίκου Κουρή που ισχυρίζεται ότι είναι γιος του Μίκη Θεοδωράκη με την κόρη του Μαργαρίτα να περνά στην αντεπίθεση και να του κάνει αγωγές αλλά και περιοριστικά μέτρα μετά την πρόσκληση του ίδιου για τεστ DNA, προκειμένου να αποδείξει τα λεγόμενά του.

Είπε λοιπόν η κόρη του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη στην εκπομπή της ΕΡΤ:

«Δεν είναι μόνο ο Κουρής, όσοι ασχολήθηκαν με το έργο του τους έχει βάλει μες στη διαθήκη για να τους εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν με το έργο του. Αν είχε ανοίξει τα χαρτιά του, θα είχαμε έναν διάλογο, τον οποίο δεν μου τον επέτρεψε. Παράπονο είναι που δεν μου ξεκαθάρισε όλα αυτά που είναι πολύ περίεργα αλλά μου φτάνουν τα “συγγνώμη” που μου έλεγε» σχολίασε και εξήγησε πως «η διαθήκη έγραφε ότι δεν είμαστε κληρονόμοι αλλά είμαστε κληροδόχοι. Μας εξασφαλίζει τα χρήματα αλλά δεν μας δίνει δικαίωμα πάνω στο έργο του για εμένα είναι προσβλητικό και υποτιμητικό γιατί δουλεύω 30 χρόνια με τον πατέρα μου».

Μίλησε για άγνωστες πτυχές της σχέσης της με τον αείμνηστο πατέρα της, Μίκη Θεοδωράκη αλλά και για την μητέρα της.

«Πάντα νιώθω για όλη τη ζωή που έζησα και που είχα αυτόν τον πατέρα. Βέβαια, και η μαμά δίπλα δεν μπορείς να φανταστείς τι σημασία είχε στη ζωή του. Δεν νομίζω ο πατέρας μου να ήταν αυτός που ήταν χωρίς τη Μυρτώ».

«Το πρώτο της ραντεβού το έκανε με τον μπαμπά κρυφά στο άλσος της Νέας Σμύρνης. Πήγαιναν για μπάνιο οι δύο οικογένειες στο Καλαμάκι και εκεί στη θάλασσα την πλησίασε και τη φίλησε. Και ήταν ο μπαμπάς ο Κρητικός και τους φώναζε».

«Την εποχή που κρύφτηκε χάθηκε, έπειτα φυλακή, χάθηκε. Στην εξορία μας πήρε μαζί του. Ξέραμε όμως πού είναι. Όταν ήμασταν μαζί, ήμασταν μαζί. Ήμασταν μία παραδοσιακή οικογένεια. Δεν ήταν απών ποτέ. Είχαμε και ρήξεις, τσακωμούς, όπως όλοι» περιέγραψε τη σχέση τους.