Eurovision 2023: Ανακοινώθηκε στην ΕΡΤ - Σημαντική απόφαση για την ελληνική συμμετοχή

Εξέλιξη της τελευταίας στιγμής

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Eurovision 2023: Ανακοινώθηκε στην ΕΡΤ - Σημαντική απόφαση για την ελληνική συμμετοχή

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision και έτσι και η ΕΡΤ έχει ξεκινήσει να παίρνει σημαντικές αποφάσεις για την ελληνική συμμετοχή. Ο πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης, Κωνσταντίνος Ζούλας βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (2/12) καλεσμένος στην εκπομπή Στούντιο 4 και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μία σημαντική αλλαγή που θα δούμε φέτος.

Η αλλαγή αυτή έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο που θα επιλεγεί ο καλλιτέχνης που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό (δείτε εδώ τον κούκλο τενόρο που έχει θέσει υποψηφιότητα), ενώ όπως εξήγησε ο Κωνσταντίνος Ζούλας το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό φέτος ήταν πολύ μεγάλο.

Η απόφαση της ΕΡΤ για την αλλαγή στη Eurovision

«Είμαστε προ μιας αποφάσεως που νομίζω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η ΕΡΤ έχει μια επταμελή επιτροπή η οποία κάνει το πρώτο «ξεκαθάρισμα» των τραγουδιών όπως και πέρσι. Φέτος είχαμε 106 τραγούδια συνολικά που κατατέθηκαν εκ των οποίων τα 30 ήταν αυτά που πληρούσαν τις προδιαγραφές. Είμαστε προ της λήψεως και της ανακοίνωσης μάλλον μιας απόφασης να μετέχει και το κοινό, για πρώτη φορά, στη διαδικασία της επιλογής.

Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής των τηλεθεατών ώστε να φτιάξουμε μια διευρυμένη επιτροπή πολιτών που θα έρθουν στο στούντιο, θα φορέσουν τα ακουστικά, θα ακούσουν τα υποψήφια τραγούδια, θα ψηφίσουν και η δική τους ψήφος θα μετρήσει όσο ακριβώς έβαλε και η EBU τώρα. Η EBU ακύρωσε ουσιαστικά τις επιλογές των επιτροπών στους δύο ημιτελικούς και θα ψηφίσει μόνο το κοινό. Στον τελικό η επιλογή της επιτροπής θα είναι 49,4% και του κοινού 50,6%. Αυτό θα κάνουμε και εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Ζούλας.