Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για την Eurovision 2023 - Πώς θα επιλεγεί το ελληνικό τραγούδι που θα πάει στο Λίβερπουλ

Αλλάζουν όλα φέτος

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για την Eurovision 2023 - Πώς θα επιλεγεί το ελληνικό τραγούδι που θα πάει στο Λίβερπουλ

Σε μια σημαντική ανακοίνωση προχώρησε νωρίτερα η ΕΡΤ, η οποία περιέγραψε αναλυτικά τη διαδικασία μέσα από την οποία θα προκύψει το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision το 2023 (δείτε εδώ ποιος έθεσε υποψηφιότητα για την Ελλάδα).

Να υπενθυμίσουμε αρχικά πως ο 67ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision θα διεξαχθεί φέτος στο Λίβερπουλ στις 9, 11 και 13 Μαΐου 2023.

Πώς θα επιλεγεί το ελληνικό τραγούδι που θα πάει στο Λίβερπουλ για την Eurovision 2023

Το κρατικό κανάλι λοιπόν αποφάσισε τη συμμετοχή και του κοινού και συγκεκριμένα, εβδομήντα φίλοι της Eurovision θα αποτελέσουν τα μέλη της «Επιτροπής Κοινού» και θα έχουν μαζί με την Επιτροπή της ΕΡΤ τη δυνατότητα να μετέχουν ενεργά στην τελική φάση της επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα.

Τα εβδομήντα μέλη της Επιτροπής θα προκύψουν ύστερα από κλήρωση και διαδικασία που διασφαλίζει το αδιάβλητο και την ηλικιακή αντιπροσωπευτικότητα του κοινού της Eurovision.Συγκεκριμένα θα κληρωθούν 25 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών, 20 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 25-34, 15 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 35-44 και 10 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 45+.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ. Το τραγούδι της Ελλάδας θα προκύψει από συνδυασμό των δύο αποτελεσμάτων, τόσο της Επιτροπής Κοινού όσο και της 7μελούς Επιτροπής της ΕΡΤ, με συντελεστή βαρύτητας 50,6% στην ψήφο της Επιτροπής Κοινού, έναντι 49,4% της ψήφου της Επιτροπής της ΕΡΤ.

Δηλαδή ακριβώς όπως θα προκύψει το νικητήριο τραγούδι στον Τελικό της Εurovision 2023, ύστερα από την πρόσφατη αλλαγή στους κανόνες ψηφοφορίας. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΡΤ ακολουθεί αυτή τη διαδικασία για την ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής.

Πώς θα επιλεγεί το ελληνικό τραγούδι που θα πάει στο Λίβερπουλ για την Eurovision 2023

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της «Επιτροπής Κοινού» και να ψηφίσουν το τραγούδι που προτιμούν, μπορούν να υποβάλουν αίτημα συμμετοχής στο site https://eurovision.ert.gr και στο ειδικό πεδίο που έχει διαμορφωθεί.

Η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα θα ανοίξει την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, στις 10 το πρωί και θα παραμείνει ανοιχτή για 48 ώρες, έως το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, επίσης στις 10 το πρωί.

Η διοργάνωση της 67ης Eurovision θα περιλαμβάνει τις συμμετοχές 37 χωρών. Από τις 37 χώρες που θα συμμετάσχουν, οι 31 θα διαγωνιστούν στους δύο ημιτελικούς και 10 από τον κάθε ημιτελικό θα προκριθούν στον Μεγάλο Τελικό, στον οποίο θα βρεθούν απευθείας τέσσερις από τις Big 5 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία), μαζί με την οικοδέσποινα Μεγάλη Βρετανία και την Ουκρανία.