«Έχασα 10 κιλά εξαιτίας της πίεσης που πέρασα» - Η Μαρία Μπέη "σπάει" τη σιωπή της για όλα μετά το MasterChef

Αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό You

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
Φωτογράφος Κώστας Καπαρελιώτης
Φωτογράφος Κώστας Καπαρελιώτης

Κοιμάται με το έπαθλο δίπλα της και δικαίως καμαρώνει, αφού την... ίδρωσε την ποδιά και με το παραπάνω. Παρά τις αρνητικές αντιδράσεις που δέχθηκε από τους συμπαίκτες της, κατά την είσοδό της στο σπίτι, δεν πτοήθηκε καθόλου, σήκωσε το τιμημένο και αγκαλιά με τον αγαπημένο της Δημήτρη Μπέλλο γεύονται τις πιο γλυκές στιγμές της ζωής τους (δείτε αποκλειστικά πλάνα)... Η πανέμορφη MasterChef του STAR ανοίγει την καρδιά της στο YOU αμέσως μετά τη νίκη και μιλάει για τις ωραίες και τις δύσκολες στιγμές που βίωσε, για τα σχέδιά της και τις επόμενες κινήσεις της, αλλά και για το σαρωτικό πείσμα και τον δυναμισμό της που δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά του...

Που θα επενδύσει τα 50.000 ευρώ; Τι σχέση έχει τώρα πια με τον Νίκο Τράκα; Θα παντρευτούν με τον Δημήτρη Μπέλλο; Ποια δελεαστική πρόταση απέρριψε; Η Μαρία Μπέη σε μια κατάθεση ψυχής με γλυκόπικρες γεύσεις...

Η συνέντευξη τη Μαρίας Μπέη στο YOU

Η νίκη σου στο MasterChef 7 ήταν ένα όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε;

Φυσικά, αρκεί να σου πω ότι το έπαθλο το έχω δίπλα μου στο κομοδίνο και κοιμάμαι με αυτό. Στο παιχνίδι πέρασα και ακόμα περνάω ίσως από τις καλύτερες φάσεις της ζωής μου. Υπάρχουν μέρες που έχω συνειδητοποιήσει ότι είμαι η νικήτρια του MasterChef 7, υπάρχουν όμως και μέρες που στέλνω μήνυμα στον αδερφό μου και του γράφω: «Δεν έχω καταλάβει τι έχει γίνει ακριβώς».

Το έπαθλο ήταν ένα απωθημένο από την πρώτη φορά που είχες πάει στο MasterChef 4;

Την πρώτη φορά ήμουνα 21 χρονών, δεν είχα εμπειρία στον χώρο, ούτε καν σκεφτόμουνα τη νίκη. Το ότι κατάφερα μάλιστα και έφτασα τότε στην τρίτη θέση, ήταν όχι απλά ένα μεγάλο κατόρθωμα, αλλά σα να είχα κερδίσει. Την δεύτερη φορά όμως που μπήκα είχα στόχο να κερδίσω, όχι μόνο στο παιχνίδι, αλλά και σε άλλα επίπεδα, συμπεριφοράς, χαρακτήρα, μαγειρικής, να ξεπεράσω δηλαδή τον παλιό μου εαυτό από το MasterChef 4. Και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα είχα φοβίες και ανασφάλειες, την εβδομάδα του τελικού ήμουνα πιο απελευθερωμένη από ποτέ.

Οι φοβίες σου και οι ανασφάλειες από πού προκύπτουν;

Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι οι παίκτες με είδαν ως απειλή. Δέχθηκα πολλές αρνητικές αντιδράσεις κατά την είσοδό μου στο σπίτι. Ποιος θα ξεχάσει το επεισόδιο, όταν μου πετάχτηκε ο καυτός πουρές πάνω στο πρόσωπό μου και οι συμπαίκτες μου γελούσαν, Εγώ και ο Γιώργος Πορφύρης δεχθήκαμε τις περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις, ίσως εγώ λίγο παραπάνω, γιατί έμεινα περισσότερο στο παιχνίδι από εκείνον, ενώ οι άλλοι παίκτες που ήταν από προηγούμενα Masterchef, δεν έζησαν τίποτα από όλα αυτά. Εμάς μας έβλεπαν ως απειλή, ίσως επειδή είχαμε φτάσει πιο κοντά στον στόχο μας, δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον άλλον λόγο που να έχει βάση. Δεν πειράζει, δεν πτοήθηκα καθόλου, βγήκα πιο δυνατή και πέρασα πιο σημαντικά μηνύματα στον κόσμο από το έπαθλο που κέρδισα.

Η αλλαγή της εμφάνισής σου και το ότι μέσα στο σπίτι έχασες κιλά, είχε να κάνει και με την ψυχολογία σου, ότι δεν εκδήλωνες την στενοχώρια που περνούσες;

Όταν μπήκα στο παιχνίδι ήμουνα 62 κιλά, όταν έφυγα είχα φτάσει 52 κιλά, έχασα 10 κιλά. Η συμβίωση τόσων διαφορετικών προσώπων σε ένα σπίτι έχει κάποιες δυσκολίες. Δεν μετάνιωσα στιγμή που λειτούργησα έτσι και τώρα πια είμαι σε μια φάση που έχω αγαπήσει περισσότερο τον εαυτό μου από ποτέ, ούτε τον κρίνω αυστηρά, ούτε τον μαστιγώνω όπως έκανα παλιά. Ο μόνος μου αντίπαλος ήταν ο εαυτός μου που ήθελα να τον ξεπεράσω.

Υπήρξαν στιγμές που ξέσπασες σε κλάματα χωρίς να σε πάρει χαμπάρι κανείς;

Σχεδόν καθημερινά. Δεν το αρνούμαι και δεν είναι κακό να το παραδεχτώ τώρα πια. Βγαίνοντας από το παιχνίδι συνειδητοποίησα ότι οι άλλοι δεν χαιρόντουσαν με την δική μου επιτυχία, αντίθετα με εμένα που χαιρόμουν με την δική τους.

Με τον Δημήτρη μοιράστηκες καθόλου την στενοχώρια σου;

Κάποιες φορές ναι, κάποιες όχι, δεν ήθελα να τον αποσυντονίσω. Μπορεί να είναι σύντροφός μου αλλά είχαμε μπει σε έναν διαγωνισμό, δεν ήθελα να τον επηρεάσω αρνητικά. Έφαγα μεγάλη σφαλιάρα όταν έφυγε, αλλά πάτησα περισσότερο στα πόδια μου, πείσμωσα και ήμουνα πιο συγκεντρωμένη.

Εκτός παιχνιδιού τώρα πια έχεις κρατήσει μόνο την γλυκιά γεύση της επιτυχίας;

Ναι. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να δώσω συνέχεια και να μιλάω για τα πράγματα που με στεναχώρησαν, εγώ κρατάω ότι ο κόσμος αυτή την φορά με αντιμετωπίζει διαφορετικά και έχω δεχτεί απέραντη αγάπη. Ακόμα και στο twitter μου έλεγαν πόσο πολύ τους άρεσε η νέα εκδοχή του εαυτού μου, πολλοί ταυτίστηκαν με την συμπεριφορά μου και με όσα βίωνα εκεί και δεν αντιδρούσα. Τα ίδια προφίλ που με έκραζαν στο πρώτο Masterchef, τα ίδια με αποθέωναν στο δεύτερο.

Ήθελες να περάσεις κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα στο instagram όταν ανέβασες το βίντεο χωρίς μέικ απ;

Μου έστελναν μηνύματα τα κορίτσια και μου έλεγαν «Σε ζηλεύω που είσαι τόσο όμορφη, ενώ εγώ δεν είμαι». Επειδή η τηλεόραση είναι ένα δυνατό μέσο, ήθελα να τους δείξω ότι το instagram είναι ουσιαστικά ένα «ψέμα» με τα φίλτρα και επιχείρησα να περάσω κάποια μηνύματα αυτή την φορά μέσα στο παιχνίδι. Το είχα υποσχεθεί άλλωστε στον εαυτό μου να βοηθήσω, έστω και έναν, που πιθανόν βίωνε το ίδιο πρόβλημα αυτοπεποίθησης όπως εγώ. Εμφανίστηκα λοιπόν κάποια στιγμή στο MasterChef σχεδόν άβαφη, περνώντας το μήνυμα, ότι δεν τρέχει και τίποτα μια μέρα να μην βαφτώ, πάλι όμορφη θα αισθάνομαι. Επειδή στην εφηβεία πέρασα ακμή, κάλυπτα το πρόσωπό μου με μέικ απ, και νόμιζα ότι δεν θα φαίνονται τα σημάδια και οι κοκκινίλες. Μέχρι σήμερα δουλεύω το κόμπλεξ που είχα με την εξωτερική μου εμφάνιση, με το σώμα μου και με το πρόσωπό μου.

Τα 50.000 ευρώ από το έπαθλο τι θα τα κάνεις;

Αρχικά είχα σκοπό να αγόραζα ένα σπίτι γιατί είμαστε στο ενοίκιο, αλλά δεν μου έφταναν τα λεφτά, και θα χρειαστώ περισσότερα για να ανοίξω και μια δική μου επιχείρηση, ένα εστιατόριο, που είναι όνειρο ζωής. Οπότε τώρα παίρνω δίπλωμα και θα πάρω ένα αυτοκίνητο για να κινούμαι, θα κάνω δώρα σε φίλους και οικογένεια, θα ταξιδέψω, και ένα μέρος των χρημάτων θα μπουν στην άκρη γιατί μπορεί να τα χρειαστώ σε ώρα ανάγκης.

Μαρία Μπέη YOU
Φωτογράφος Κώστας Καπαρελιώτης

Ο διαγωνισμός ήταν εισιτήριο για κάποιες προτάσεις δελεαστικές;

Την πρώτη φορά. Αυτή την φορά επειδή ήταν Ιούνιος και η σεζόν είχε ανοίξει για τα περισσότερα μαγαζιά, δεν είχα κάποια σημαντική πρόταση που να μου κινήσει το ενδιαφέρον. Και επειδή πέρασα και μια περιπέτεια υγείας, ακύρωσα κάποιες δουλειές. Κλείσαμε όμως μια καλή δουλειά για τον Σεπτέμβριο που την κυνηγάμε 2 χρόνια μαζί με τον Δημήτρη, οπότε θα κάνουμε πρώτα διακοπές και μετά θα ξεκινήσουμε.

Ξεπέρασες την περιπέτεια υγείας σου;

Είχα από μικρή ευαισθησία στα αυτιά και πάθαινα ωτίτιδα στο μπάνιο όπως όλα τα παιδάκια. Στο παιχνίδι με έπιασε πόνος στο αυτί που δυνάμωσε μια μέρα πριν τον τελικό, δεν άντεξε το καημένο το αυτί με όλα αυτά που είχε ακούσει και έσπασε. (γέλια) Έκανα ένα μικρό χειρουργείο και τώρα όλα καλά...

Οι γονείς σου τι είπαν για τη νίκη σου;

Τρελάθηκαν! Οι γονείς μου ήταν πάντα δίπλα μου και με στήριζαν. Εάν δεν ήταν αυτοί και τα αδέρφια μου δεν θα ήμουνα αυτή που είμαι και δεν θα είχα φτάσει ποτέ ως εδώ. Είναι σημαντικό η οικογένειά σου να σε θαυμάζει. Ο αδερφός μου Στέργιος νομίζω ότι είναι ο μεγαλύτερος φαν μου και ο μόνος που από την αρχή πίστευε στη νίκη μου, ενώ εγώ και οι γονείς μου πιστεύαμε ότι θα το πάρει ο Δημήτρης. Πήγα στο χωριό μετά τη νίκη και κάναμε ένα μεγάλο πάρτι για να την γιορτάσουμε με φαγητά, ποτά και μουσική όπου ήρθαν όλοι να με συγχαρούν. Πολύ όμορφες στιγμές που δεν θα τις ξεχάσω ποτέ.

Από την μαμά σου κληρονόμησες την ικανότητά σου στην μαγειρική;

Από την γιαγιά μου... Ξέρω ότι η μαμά μου θα στενοχωρηθεί που θα διαβάσει την συνέντευξη αλλά θα πω την αλήθεια. Η μαμά μου δεν ξέρει να μαγειρεύει, αλλά είναι η αιτία που έμαθα εγώ να μαγειρεύω γιατί έπρεπε μέσα στο σπίτι να φάμε κάτι...

Ισχύει ότι από τους τρεις κριτές είχες περισσότερη αδυναμία στον σεφ Πάνο Ιωαννίδη;

Ναι ισχύει. Είναι εκείνος που από την πρώτη στιγμή με αγκάλιασε και με πίστεψε. Εάν δεν ήταν αυτός στο MasterChef 4 που μου έδωσε την ποδιά, δεν θα ήμουνα καν μέσα στο παιχνίδι. Είναι εξαιρετικός ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ήταν ο μέντοράς μου και θα τον ευχαριστώ πάντα για όλα.

Υπάρχουν παίκτες που δεν θα ήθελες εκτός παιχνιδιού να ξαναδείς και παίκτες που θα ήθελες να κάνεις παρέα μαζί τους;

Εάν με ρωτούσες στο MasterChef 4 θα σου έλεγα πολλά ονόματα. Τώρα όμως που έχω δουλέψει πολύ με τον εαυτό μου, έχω μεγαλώσει και ωριμάσει, δεν κρατάω κακία σε κανέναν, αλλά κολλητή παρέα σίγουρα δεν θα κάνω με κάποιους.

Εάν έπρεπε να συνεργαστείς με τον Νίκο Τράκα θα πήγαινες;

Δεν θα τύχει κάτι τέτοιο, γιατί εγώ δουλεύω μόνο με τον Δημήτρη 3 χρόνια, δεν με αφήνει, και αν πάω να δουλέψω με άλλον θα με χωρίσει.(γέλια)

Τι σου έλειψε στο παιχνίδι;

Ότι δεν ανταγωνιζόντουσαν την μαγειρική μου, εάν το έκαναν θα τους αντιμετώπιζα. Έβλεπα κακές συμπεριφορές και παρόλα αυτά προχωρούσα με χαμόγελο, έκανα χαβαλέ και πίστευα στον εαυτό μου.

Είχες διαφορές την πρώτη φορά που μπήκες στο παιχνίδι από την δεύτερη;

Ήμουνα μια «άλλη» Μαρία και εμφανισιακά – είμαι ομορφότερη τώρα – και στον τρόπο ομιλίας μου, αλλά και στον τρόπο που αντιμετώπιζα τα πράγματα, τώρα ήμουνα πιο προσηλωμένη στον στόχο μου, κοιτούσα μόνο την δουλειά μου και δεν ασχολιόμουν με μικρότητες και με όσα έλεγαν για εμένα. Στην τελική θα πρέπει μάλλον να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου, γιατί με τον δικό τους τρόπο και συμπεριφορές με έκαναν να κερδίσω το φετινό MasterChef.

Στο πάνελ ενός Πρωινού θα πήγαινες όπως ο Σταύρος Βαρθαλίτης;

Δεν είμαι απόλυτη, αλλά νομίζω ότι δεν το έχω για να μπω στο πάνελ ενός Πρωινού. Η δουλειά μου δεν είναι δημοσιογράφος, είναι μαγείρισσα, ίσως όμως κάποια στιγμή να το κάνω, άμα «δουλέψω» τον λόγο μου και θέλω να κάνω και κάτι άλλο σαν χόμπι, στην παρούσα φάση όμως όχι.

Σου έχουν γίνει τηλεοπτικές προτάσεις;

Ναι, αλλά δεν με βόλευαν οι ώρες και θα μου στερούσε την δουλειά από την κουζίνα. Εάν μπορούσα να συνδυάσω και τα δυο μπορεί να δεχόμουνα, αλλά με αυτές τις συνθήκες και τα ωράρια προτεραιότητα έχει η κουζίνα. Ξέρω ότι η τηλεόραση δίνει δημοφιλία αλλά δεν θα μου άρεσε να κοροιδεύω τον κόσμο και να προτείνω ένα φαγητό από την στιγμή που εγώ δεν θα έχω έναν χώρο για να φτιάξω το φαγητό αυτό και ο πελάτης να το δοκιμάσει. Σε ένα πρωινό θα με φθείρει η καθημερινότητα, δεν θα με αφήσει να πάω ψηλά σε αυτό που θέλω να κάνω, να μαγειρεύω, να ταξιδεύω και να δοκιμάζω διάφορες γεύσεις, να πειραματίζομαι με συνταγές, να μελετάω, να επισκέπτομαι διάφορες κουζίνες, να αποκτώ εμπειρίες και να εξελίσσομαι.

Καμία πρόταση δεν ήταν τόσο δελεαστική ώστε να μπεις σε δίλημμα;

Έγινε και πρέπει να σου πω ότι για μια ολόκληρη εβδομάδα το σκεπτόμουν. Κάθισα όμως και σκέφτηκα πιο ώριμα το μέλλον μου, ότι εάν του χρόνου βγει άλλος νικητής και εμένα με διώξουν θα έπρεπε κάπως να εξασφαλίσω τον εαυτό μου. Δεν θέλω να λέω «ναι» σε όλα και να γίνω μαϊντανός, θέλω να έχω διάρκεια και ποιότητα στη ζωή μου.

Διάρκεια όμως έχεις και στην προσωπική σου ζωή που είσαι 3,5 χρόνια μαζί με τον Δημήτρη... Τσακώνεστε όταν είστε μαζί στην κουζίνα;

Εννοείται. Στην κουζίνα δεν είμαστε ζευγάρι, είμαστε δυο μάγειροι που διαφωνούμε όπως θα διαφωνούσαμε εάν είχαμε οποιονδήποτε άλλον συνάδελφο δίπλα μας.

Εσύ μετά του κρατάς μούτρα και στο σπίτι;

Ανάλογα πως θα ξυπνήσω. Υπάρχουν μέρες που δεν θα του δώσω σημασία και έχει τύχει να με έχει εκνευρίσει και να του κρατάω μούτρα για μια εβδομάδα. (γέλια)

Θα παντρευτείτε σύντομα;

Καμία γυναίκα δεν κάνει την πρόταση γάμου σε άντρα αλλιώς χαλάει την πιάτσα.

Ο Δημήτρης είναι το άλλο σου μισό;

Είμαστε άσπρο – μαύρο, τα δυο άκρα αντίθετα, αλληλοσυμπληρώνουμε όμως ο ένας τον άλλον σε πολλά, στην μαγειρική και στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ο Δημήτρης στη δουλειά είναι τα χέρια και εγώ το μυαλό...

Τι φαγητό σου έχει φτιάξει σε ένα ρομαντικό δείπνο;

Σε τι; Συνήθως εγώ μαγειρεύω στο σπίτι, ο Δημήτρης δεν μαγειρεύει, προτιμάει το delivery.

Τον μαλώνεις μέσα στο σπίτι για κάτι που σε εκνευρίζει;

Γενικά φωνάζω μέσα στο σπίτι, αλλά ο ωριλά μού είπε ότι το κάνω γιατί δεν ακούω καλά! (γέλια)

Μια σεφ πρέπει να προσέχει την εμφάνισή της;

Είναι προσωπική μας επιλογή εάν θα προσέξουμε ή όχι την εμφάνιση μας. Εγώ ήθελα πάντα να προσέχω την εμφάνιση μου και ας μου την έλεγαν κάποιοι στο «MasterChef» για την βλεφαρίδα μου και το eye liner. Η Μαρία Μπέη λοιπόν το 2023 σε ένα άκρως ανδροκρατούμενο επάγγελμα με αντίξοες συνθήκες, που δεν χρειάζεται να έχει εμφάνιση, αλλά ταλέντο και υπομονή, έσπασε όλα τα ταμπού.

Περισσότερα στο νέος τεύχος του YOU που κυκλοφορεί*