Μαρία Αγγελικούση: Σερί πρωτιές στη ναυτιλία

Oδηγεί τον όμιλο Angelicoussis Group σταθερά στην κορυφή

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Μαρία Αγγελικούση: Σερί πρωτιές στη ναυτιλία

Βασικά χαρακτηριστικά της η διορατικότητα και το πείσμα. Η Μαρία Αγγελικούση είναι το πλουσιότερο μέλος της ελληνικής ναυτιλίας, μετρώντας σερί πρωτιές και οδηγώντας τον Όμιλο Angelicoussis Group σταθερά στην κορυφή. Είναι η ισχυρότερη Ελληνίδα πλοιοκτήτρια, η δεύτερη πλουσιότερη στην Ελλάδα, που δίνει “άρωμα γυναίκας” στην ανδροκρατούμενη ναυτιλία, κερδίζοντας το στοίχημα της επιτυχίας.

Ποια είναι η Μαρία Αγγελικούση

Χιώτισσα στην καταγωγή, σπούδασε Ιατρική και άσκησε το επάγγελμα του γιατρού στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι το 2008 και αφιλοκερδώς σε χώρες της Αφρικής, πετυχαίνοντας στα 40 της χρόνια να ηγείται του Ομίλου Angelicoussis Group. Μάλιστα, το 2022 έλαβε τη 10η θέση στο Top 100 της Lloyd’s List με τις 100 προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία.

Μόλις δύο χρόνια ήταν αρκετά για να δείξει τη δύναμή της, αφού ανέλαβε CEO της Angelicoussis Group δύο χρόνια μετά τον θάνατο του αείμνηστου πατέρα της, Ιωάννη Αγγελικούση, στις 10 Απριλίου του 2021, αποδεικνύοντας ότι έχει τη ναυτιλία στο DNA της.

μαρία αγγελικούση

Το Bloomberg την ανακήρυξε ως την “πλουσιότερη φιγούρα” στον κλάδο της ναυτιλίας, ενώ στη λίστα Forbes για το 2023 καταλαμβάνει την 455η θέση και η περιουσία της εκτιμάται σε 5,6 δισ. δολάρια, στα οποία υπολογίζεται και η αξία των 158 πλοίων του ναυτιλιακού Ομίλου της.

Σερί πρωτιές στη ναυτιλία

Η Μαρία Αγγελικούση έχοντας στο πλευρό της άξια στελέχη, τα οποία η ίδια επέλεξε, οδηγεί τον Όμιλο σταθερά σε μια άκρως ανταγωνιστική βιομηχανία, εστιάζοντας παράλληλα στην σκληρή δουλειά αλλά και σε καινοτόμες δράσεις και ενέργειες. «Ο πατέρας μου συνήθιζε να μου λέει: “Μην ανησυχείς αν κάνεις λάθη, μάθε από αυτά”. Η πόρτα του γραφείου ήταν πάντα ανοιxτή για να ακούσει με προσοχή τους συνεργάτες του». Οι δημόσιες εμφανίσεις της είναι σπανιότατες και αυτές σε ναυτιλιακά forum του εξωτερικού ως επί το πλείστον.

Σήμερα ο Όμιλος διαχειρίζεται έναν στόλο από συνολικά 141 πλοία στο νερό, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 23,5 εκατομμυρίων τόνων dw και 9,4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, συν τα 17 υπό ναυπήγηση, στο σύνολο 158 πλοία, φορτηγά, δεξαμενόπλοια, LNG που βρίσκονται κάτω από τρεις εταιρείες: τις Maran Dry, Maran Tankers και Maran Gas.

Η Μαρία Αγγελικούση είναι πολύ δραστήρια όσον αφορά σε θέματα περιβάλλοντος και ειδικά στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας. Για τις προοπτικές του LNG ως μεταβατικού καυσίμου στη ρότα προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει επισημάνει: «Είναι το καθαρότερο ορυκτό καύσιμο και εκπέμπει 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Η προσφορά είναι άφθονη και οι υποδομές διαθέσιμες».