Δανάη Μπάρκα: «4 χρόνια χωρίς, φεύγουν οι άνθρωποι που μας μεγάλωσαν...» - Ρίγη συγκίνησης με την ανάρτηση της παρουσιάστριας

Δείτε την φωτογραφία

Ιωάννα Βουτσή
Youweekly Editor
NDP PHOTO/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΦΑΛΕΞΗΣ
NDP PHOTO/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΦΑΛΕΞΗΣ

Μία ανάρτηση έκανε την Πέμπτη 22/2,η Δανάη Μπάρκα για τα 4 χρόνια από τον θάνατο ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Συγκεκριμένα, η παρουσιάστρια δημοσίευσε μία φωτογραφία με την σπουδαία ποιήτρια Κική Δημουλά, η οποία έφυγε από την ζωή σαν σήμερα το 2020.

Η ανάρτηση της Δανής Μπάρκα για τα 4 χρόνια από τον θάνατο της Κικής Δημουλά

Η Δανάη Μπάρκα η οποία γνώριζε προσωπικά την Κική Δημουλά, ανήρτησε μία φωτογραφία στο InstaStory της, τιμώντας την μνήμη της αείμνηστης ποιήτριας. «4 χρόνια χωρίς. Φεύγουν οι άνθρωποι που μας μεγάλωσαν και δεν μεγαλώνουμε πια το ίδιο όμορφα. Εδώ σε μια έξοδο για βραδινό που εγώ προσπάθησα να βγάλω φωτογραφία και εκείνη μου ψιθύριζε αστεία» έγραψε η παρουσιάστρια.

Δείτε επίσης: Δανάη Μπάρκα: «Σήμερα είναι μια λίγο δύσκολη ημέρα για εμένα...» - Ανησυχία με την ανακοίνωση της στον αέρα του ''Πάμε Δανάη''

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΝΑΗΣ ΜΠΑΡΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ

Λίγα λόγια για την σπουδαία ποιήτρια

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου 1931 και ήταν Ελληνίδα ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης. Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είχε καταγωγή από την Μεσσήνη. Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1955) και την Έλση (1957).

Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973. Υπήρξε πρόεδρος του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (κοινωφελές Ν.Π.Ι.Δ. υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών). Έκανε την εμφάνιση της στα γράμματα το 1952, σε ηλικία 19 χρονών, με τη ποιητική συλλογή «Ποιήματα», όμως μετά από λίγο αποκήρυξε εκείνη την πρώτη συλλογή της. Η επίσημη είσοδός της στην ποίηση έγινε το 1956, με τη συλλογή «Έρεβος».[9] Αργότερα ήρθαν οι «Ερήμην», «Επί τα ίχνη» και η συλλογή «Το λίγο του κόσμου» για την οποία τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως.

Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης απέσπασε η συλλογή της «Χαίρε ποτέ», ενώ το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της απονεμήθηκε για την «Εφηβεία της λήθης», στην οποία περιλαμβάνεται το ποίημα «Σαν να διάλεξες», όπου η ποιήτρια συνδέει μια βόλτα στη λαϊκή αγορά με το μοιραίο του θανάτου: «Σπάνια να ψωνίσω. Γιατί εκεί σου λένε διάλεξε./ Είναι ευκολία αυτή ή πρόβλημα; Διαλέγεις και μετά/ πώς το σηκώνεις το βάρος το ασήκωτο/ που έχει η εκλογή σου. [...] Το πολύ ν’ αγοράσω λίγο χώμα. Όχι για λουλούδια./ Για εξοικείωση./ Εκεί δεν έχει διάλεξε. Εκεί με κλειστά τα μάτια».

Σε μία ομιλία της για την ποίηση η Δημουλά όρισε ως εξής το ποίημα: «Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα». Στις 16 Ιανουαρίου 2020, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πρότεινε την Κική Δημουλά, με επίσημη επιστολή της προς την Επιτροπή, για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Κική Δημουλά εισήλθε στις 2 Φεβρουαρίου 2020 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας[12] λόγω της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας από την οποία έπασχε. Τελικά, απεβίωσε 20 ημέρες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου, λόγω καρδιακής ανακοπής σε έδαφος σοβαρής χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας. Τάφηκε στις 25 Φεβρουαρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη, παρουσία συγγενών, εκπροσώπων των γραμμάτων και τεχνών και του πολιτικού κόσμου μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: Wikipedia