Δημήτρης Σταρόβας: Άσχημο το χθεσινό 22/5 βράδυ - Υπέστη κολπική μαρμαρυγή

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
NDPPHOTO
NDPPHOTO

Άσχημο επεισόδιο είχε ο Δημήτρης Σταρόβας στο Τζάνειο νοσοκομείο το βράδυ της Τετάρτης 22/5, όπου νοσηλεύεται εδώ και μια εβδομάδα έπειτα από καρδιακό επεισόδιο. Ο καλλιτέχνης υπέστη κολπική μαρμαρυγή, ωστόσο όλα πήγαν καλά.

Την είδηση μετέφερε η εκπομπή Happy Day στον ALPHA, σήμερα Πέμπτη 23/5. Ωστόσο, όπως επίσης ειπώθηκε όλα είναι καλά και μόλις ξεπεραστεί το πρόβλημα με την πίεση θα επιστρέψει στο σπίτι του.

Στο πλευρό του όλη την ώρα βρίσκεται η σύντροφός του, Άννα Σταθάκη - δείτε τι είπε για την πορεία της υγείας του.

Δημήτρης Σταρόβας σύντροφος
NDPPHOTO

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή που υπέστη ο Δημήτρης Σταρόβας

Η κολπική μαρμαρυγή (atrial fibrillation) είναι μια ανωμαλία στον καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία) που εμφανίζεται πιο συχνά στους ηλικιωμένους. Πρόκειται για ένα γρήγορο ρυθμό χτυπήματος των άνω διαμερισμάτων της καρδιάς, των κόλπων. Είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 άνθρωποι που έχουν την πάθηση.

Στη κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός παλμός μπορεί να ξεπεράσει τους 150 χτύπους το λεπτό εν ώρα ανάπαυσης και μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι πάνω από μια ώρα. Το πρόβλημα δεν είναι ασυνήθιστο. Παρότι λιγότερο από το 1% των ατόμων έχουν κολπική μαρμαρυγή στα 50 τους, στην ηλικία των 80 ετών το ποσοστό αυξάνεται σε 10%.

Όταν η κολπική μαρμαρυγή είναι μόνιμη η διάγνωση μπορεί να γίνει με ένα απλό καρδιογράφημα. Οι κυριότερες αιτίες της πάθησης είναι η προχωρημένη ηλικία και η υπέρταση. Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται αρκετά φάρμακα. Η διατροφή και η άσκηση σχετίζονται με την πρόληψη και αντιμετώπιση της πάθησης.

Πάντως, σε αντίθεση με την κοιλιακή μαρμαρυγή, η κολπική μαρμαρυγή δεν συνιστά άμεση απειλή για την ζωή. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να τρομάξουν, πολλά άτομα ζουν για χρόνια με κολπική μαρμαρυγή χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με το diaplasis.eu