Το βάζουμε σε μια κανάτα με νερό και... - Το μυστικό για να καταλάβεις αν το αυγό είναι φρέσκο

Τι σημαίνει αν πάει στον πάτο και μείνει εκεί

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Το βάζουμε σε μια κανάτα με νερό και... - Το μυστικό για να καταλάβεις αν το αυγό είναι φρέσκο

Τα αυγά αποτελούν αγαπημένη επιλογή πολλών μιας και εκτός από αρκετά νόστιμα είναι και πολύ εύκολα στο μαγείρεμά τους και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα φτιάξεις.

Ωστόσο, πρέπει να φροντίζουμε να είναι φρέσκα για αυτό και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει μερικούς τρόπους για να καταλάβουμε κατά πόσο είναι ή όχι, ενώ σας έχουμε και τον τρόπο για να μην βγουν τα κολοκυθάκια "νιανιά".

Πώς θα καταλάβουμε αν τα αυγά είναι φρέσκα

  • Σε μία κανάτα με νερό βάζουμε μέσα το αυγό. Το φρέσκο αυγό θα πάει στον πάτο και θα μείνει εκεί, ενώ αν δεν είναι φρέσκο το αυγό θα ανέβει στη επιφάνεια.
  • Ένας άλλος τρόπος για να καταλάβουμε ότι τα αυγά είναι φρέσκα, είναι με την ανακίνηση με το χέρι, κατά την οποία ουσιαστικά εξετάζεται ο θάλαμος αέρος του. Όσο μεγαλύτερος είναι ο θάλαμος του αέρα τόσο πιο μπαγιάτικα είναι τα αυγά. Ο θάλαμος του αέρα αρχίζει να δημιουργείται μετά από 24 ώρες.
  • Το εσωτερικό των φρέσκων αυγών μένει αμετακίνητο με την ανακίνηση με το χέρι. Μετά την πάροδο μερικών εβδομάδων ο θάλαμος του αέρα αυξάνεται αρκετά και λαμβάνει διάφορα σχήματα. Όταν κουνηθούν τα μπαγιάτικα αυγά με το χέρι μετακινείται το εσωτερικό τους, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό.
  • Ένας άλλος τρόπος να διαχωρίσουμε τα φρέσκα με τα μπαγιάτικα αυγά είναι η οσμή. Τα μπαγιάτικα αυγά μυρίζουν άσχημα, ενώ τα φρέσκα όχι. Επίσης το ασπράδι τους είναι νερουλό και ο κρόκος σπάει εύκολα. Τα φρέσκα αυγά έχουν στρογγυλό και συμπαγή κρόκο που σπάει δύσκολα και καλοσχηματισμένο και συμπαγές ασπράδι.
  • Ένας ακόμη τρόπος είναι να τα εξετάσουμε στο διερχόμενο φως με ειδικό ωοσκόπιο ή ακόμα και με το χέρι. Τα αυγά τοποθετούνται σε σκοτεινό χώρο και φωτίζονται ισχυρά. Τα φρέσκα αυγά έχουν ομαλή επιφάνεια, ενώ τα μπαγιάτικα θολή με κηλίδες.

Το μυστικό για να καταλάβεις αν το αυγό είναι φρέσκο

Πηγή: argiro.gr

Χωριάτικη μακαρονόπιτα με αυγά και γιαούρτι

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 1 γιαούρτι των 200 γραµ.
  • 2½ φλ. γάλα
  • 500-600 γραµ. φέτα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση

  • Για την χωριάτικη μακαρονόπιτα με αυγά και γιαούρτι, πρώτα βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά.
  • Τα στραγγίζουμε καλά και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει όσο ακόμα τα μακαρόνια είναι ζεστά.
  • Αφήνουμε τα μακαρόνια να κρυώσουν για λίγο.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το τυρί σε τρίμματα.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε να κρεμώσουν γύρω γύρω τα μακαρόνια.
  • Σε βαθύ ταψί 36 ή 38 εκ. στρώνουμε τα έξι φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση της μακαρονόπιτας και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
  • Σκεπάζουμε τη βλάχικη πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
  • Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων στρίβοντάς τα σε κόθρο περιμετρικά.
  • Χαράζουμε την επιφάνεια της μακαρονόπιτας σε κομμάτια.
  • Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
  • Πεταχτά με τα δάχτυλα ραντίζουμε την επιφάνεια της μακαρονόπιτας με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε την μακαρονόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Η μακαρονόπιτα βγαίνει φουσκωτή σαν σουφλέ από το φούρνο. Πρέπει να κρυώσει λίγο και μετά να την κόψετε σε κομμάτια.

Νόστιμη μακαρονόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου