Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 | Επικοινωνία

Αν ανακινήσετε το καρπούζι και γουργουρίσει μέσα τότε πετάξτε το - Αν το κόψετε θα δείτε ότι...

Μεγάλη προσοχή!

Αν ανακινήσετε το καρπούζι και γουργουρίσει μέσα τότε πετάξτε το - Αν το κόψετε θα δείτε ότι...
FOOD NEWS 19.08.2022 13:28
Από Youweekly Team

Πόσες φορές έχετε αγοράσει καρπούζι και σας έχει βγει... μάπα; Τα φρούτα εποχής, ειδικά του καλοκαιρού είναι πολύ δύσκολο να τα βρείτε φρέσκα για αυτό προτιμήστε να τα αγοράζεται από την λαϊκή ή από πλανόδιους κυρίως σε δρόμους προς τα χωριά.

Βέβαια, και από εκεί δεν είσαι σίγουρο αν είναι φρέσκα στο 100%. Αν λοιπόν, έχεις ακολουθήσεις όλα τα μυστικά για το πως πρέπει να δείχνει απέξω το καρπούζι για να είναι νόστιμο, αλλά πάλι έπεσες έξω, τότε έχουμε ακόμη ένα μυστικό.

Πως να καταλάβεις από το εσωτερικό του καρπουζιού αν είναι φρέσκο ή όχι

Μπορείτε να προσδιορίσετε με ακρίβεια τη φρεσκάδα του φρούτου μετά το κόψιμο. Ο υγιής πολτός έχει κόκκινο ή ροζ χρώμα. Υπάρχουν επίσης ειδικές ποικιλίες με κίτρινη ή πορτοκαλί σάρκα. Αλλά αν το καρπούζι έχει άνιση χρώμα, αυτό είναι σίγουρο σημάδι της έναρξης της αποσύνθεσης. Ο ξηρός χαρτοπολτός με σκληρές φλέβες που χωρίζει από τους σπόρους υποδηλώνει επίσης την αστεία του προϊόντος. Καθώς και πολύ μαλακή ή υγρή δομή. Ανακινήστε το καρπούζι πριν το κόψετε. Εάν, κατά τη διάρκεια της ανακίνησης, ο καρπός γουργουρίζει μέσα, αυτό σημαίνει ότι είναι σάπιο.

Καρπούζι ξερό κοτσάνι

Γιατί δεν πρέπει να το τυλίγετε με μεμβράνη και μετά αν το βάζετε στο ψυγείο

Συγκεκριμένα, η πλαστική μεμβράνη περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα που πρέπει να διατηρούνται φρέσκα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και τη γονιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε καλύψει το καρπούζι με πλαστική μεμβράνη αλλά δεν το έχετε βάλει στο ψυγείο, ή μόλις το βγάλατε από το ψυγείο αλλά δεν το έχετε ξεσκεπάσει ακόμη - αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα, επειδή η θερμότητα επηρεάζει την ταχύτερη μόλυνση των τροφίμων.

Αλλά αυτό δεν είναι όλο – η πλαστική μεμβράνη που καλύπτει το καρπούζι, αυξάνει τη θερμοκρασία και έτσι μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξηπολλών βακτηρίων – ειδικά εάν η ψύξη του ψυγείου δεν έχει ρυθμιστεί στο μέγιστο, επειδή το καρπούζι είναι πλούσιο σε ζάχαρη που βοηθά στην αναπαραγωγή των βακτηρίων.

Ένα άλλο μεγάλο λάθος είναι η τοποθέτηση πολλών στρώσεων πλαστικής μεμβράνης για να διατηρηθεί το καρπούζι φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό αυξάνει τη θερμοκρασία και το καρπούζι δεν μπορεί να «αναπνεύσει» – οδηγώντας σε ζύμωση (ειδικά εάν το καρπούζι είναι έξω από το ψυγείο) και στην περαιτέρω σήψη του. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτά τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση και διάρροια.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Μεγάλη προσοχή από όλους: Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράσετε καρπούζι χωρίς κουκούτσια

Υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά - Τι πρέπει να προσέξεις όταν αγοράζεις ένα καρπούζι

Share