5 fitness trends που πρέπει να ξέρεις το 2024

Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram
instagram

Εάν η άσκηση είναι προτεραιότητα για τη νέα χρονιά, αυτή η μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και προσδιορίζει τα κορυφαία 5 fitness trends για το 2024 αλλά και τις πιο υγιεινές σωματικές δραστηριότητες είναι ιδανική για σένα.

Μάλιστα, όλες αυτές οι προτάσεις άσκησης θα κάνουν θαύματα για την υγεία σου. Θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις τα κιλά σου, να βελτιώσεις την ισορροπία και το εύρος της κίνησης, να ενισχύσεις τα οστά, να προστατέψεις τις αρθρώσεις και ακόμα και να αποτρέψεις την όποια απώλεια μνήμης.

Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης, η καλύτερη σωματική δραστηριότητα είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να παραμείνεις σε φόρμα και να μειώσεις τον κίνδυνο ασθένειας. Ποια όμως θα διαλέξεις και πόσο συχνά πρέπει να ασκείσαι;

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, «αν κάνεις κάποια μορφή αερόβιας άσκησης για τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα και συμπεριλάβεις δύο μέρες προπόνηση για ενδυνάμωση την εβδομάδα, είναι ό,τι πρέπει τόσο για τη διατήρηση του βάρους σου όσο και για την υγεία σου».


[/OEmbed]

5 τάσεις στη γυμναστική για το 2024

Κολύμβηση

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η κολύμβηση είναι η καλύτερη αθλητική δραστηριότητα. Η κίνηση στο νερό υποστηρίζει το σώμα και διευκολύνει την ένταση της δραστηριότητας στις αρθρώσεις. Οι κινήσεις είναι επομένως πιο εύκολες και λιγότερο επίπονες για το κορμί. «Η κολύμβηση είναι ευεργετική για τα άτομα με αρθρίτιδα επειδή τους επιτρέπει να αντέχουν λιγότερο βάρος», εξηγεί ο Δρ. I-Min Lee, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Επιπλέον, υπόσχεται να αυξήσει τη δύναμη, να βελτιώσει τον μεταβολισμό, ενώ βοηθά την αναπνοή και ως αερόβια δραστηριότητα, βελτιώνει την καρδιαγγειακή ικανότητα.

Tai Chi

Αυτή η κινεζική πολεμική τέχνη συνδυάζει απαλές κινήσεις και χαλάρωση, οπότε το Tai Chi λειτουργεί ήρεμα για όλους τους μύες και χαλαρώνει το μυαλό. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να γίνει από όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυσική κατάσταση.

Τα αποτελέσματα και τα οφέλη του Tai Chi αφορούν ιδιαίτερα τον έλεγχο της ισορροπίας σε ηλικιωμένους, για τους οποίους είναι πολύ ευεργετική, όπως υπογραμμίζει ο Δρ Lee: «Επειδή η ισορροπία είναι σημαντική για τη φυσική κατάσταση και αυτή χάνεται με την ηλικία».

Μυϊκή προπόνηση

Οι εμπειρογνώμονες του Χάρβαρντ δεν ενθαρρύνουν την αύξηση της μυϊκής μάζας με πολλά βάρη, αλλά της δύναμης. «Εάν δεν χρησιμοποιείτε τους μύες σας, χάνουν δύναμη με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο Δρ Lee. Επιπλέον, «όσο περισσότερος μυς υπάρχει, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε, οπότε είναι ευκολότερο να διατηρηθεί το βάρος. Η ενδυνάμωση των μυών μπορεί επίσης να βοηθήσει τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του στο πέρασμα των χρόνων», συμπληρώνει.

Φρόντισε όμως να ξεκινήσεις από λίγα βάρη, που θα αυξήσεις στην πορεία. «Ξεκίνησε με ένα ή δύο κιλά. Θα πρέπει να μπορείς να σηκώνεις τα βάρη 10 φορές με ευκολία. Μετά από μερικές εβδομάδες, πρόσθεσε ένα ή δύο κιλά. Εάν μπορείς να τα σηκώσεις σε όλο το εύρος κίνησης περισσότερες από 12 φορές, προχώρησε σε ελαφρώς βαρύτερα».

Δείτε επίσης: Κούκλες 50άρες της showbiz: Όσο μεγαλώνουν ομορφαίνουν και αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Περπάτησε

Αυτή είναι ίσως η πιο εύκολη σωματική δραστηριότητα που μπορείς να κάνεις καθημερινά. «Το περπάτημα είναι μια απλή αλλά ισχυρή άσκηση. Μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε φόρμα, να βελτιώσεις τη χοληστερόλη, να δυναμώσεις τα οστά, να ελέγξεις την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσεις τη διάθεση και να μειώσεις τον κίνδυνο αρκετών ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις».

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα και άλλες σωματικές δραστηριότητες μπορούν ακόμη και να βελτιώσουν την μνήμη και να αποτρέψουν την απώλειά της που σχετίζεται με την ηλικία. Οπότε φόρεσε το 2024 τα πιο μοδάτα sneakers σου και περπάτησε για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια αύξησε τον χρόνο στα 30 λεπτά αρκετές φορές την εβδομάδα για να έχεις όλα τα οφέλη. Να θυμάσαι, ότι μια καθημερινή βόλτα μας κάνει ευτυχισμένους και παρατείνει τη ζωή μας.

Ασκήσεις Kegel

Αν και λιγότερο γνωστές, οι ασκήσεις Kegel εξακολουθούν να είναι μεταξύ των 5 κορυφαίων δραστηριοτήτων για το 2024 σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Βοηθούν στην ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη. «Οι δυνατοί μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ακράτειας. Αυτή η δραστηριότητα, όμως, δεν είναι μόνο για γυναίκες».

Πώς θα κάνεις σωστά μια άσκηση Kegel; Κάνε σύσπαση στους μύες που θα χρησιμοποιούσες για να αποφύγεις την ούρηση. Κράτησε τη σύσπαση για δύο ή τρία δευτερόλεπτα και μετά χαλάρωσε. Επανάλαβε την άσκηση 10 φορές και προσπάθησε να κάνεις τέσσερα ή πέντε σετ τη μέρα.