Μεγάλη προσοχή: Όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980 πρέπει να κάνουν εξέταση για αυτή τη νόσο!
Σας αφορά!
Δώστε μεγάλη προσοχή γιατί σας αφορά! Όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980 πρέπει να κάνουν εξέταση για αυτή τη νόσο!
Ακούγεται τρομακτικό αλλά είναι αλήθεια: «Περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με την Ηπατίτιδα C δεν το γνωρίζουν», γι’ αυτό το λόγο οι εξετάσεις είναι απαραίτητες.
Στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα και η εξέταση για την ηπατίτιδα C όλων των ατόμων, που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, κρίνεται αναγκαία.
Μεγάλη προσοχή! Η αρρώστια που "χτυπά" τον Χειμώνα!
Έχει καθιερωθεί πλέον οι γιατροί, με την καταχώρηση της επίσκεψης κάθε εξεταζόμενου που ανήκει στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βλέπουν αυτόματη ειδοποίηση, η οποία τους ενημερώνει ότι ο εξεταζόμενος θα πρέπει να κάνει έλεγχο για αντίσωμα ηπατίτιδας C.
Να τονιστεί ότι με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου, στην πλατφόρμα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ) εφαρμόζεται στοχευμένη προσπάθεια προαγωγής του γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο.
Ο Σύλλογος Ασθενών Ηπατός Ελλάδας «Προμηθέας» αναφέρει: «Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία, με τη συμβολή των γιατρών, έχει ως στόχο τη μείωση της υποδιάγνωσης της ηπατίτιδας C, καθώς περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο δεν το γνωρίζουν. Αλληλένδετα, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το πρώτο βήμα για αναζήτηση της αποτελεσματικής θεραπείας που εκριζώνει τον ιό της ηπατίτιδας C».
Η εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030 αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει και η χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την προσπάθεια εξάλειψης της νόσου στην Ελλάδα, ως σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θέτει κάποιες βασικές ενέργειες.
Η μείωση της υποδιάγνωσης μέσω ελέγχου του γενικού πληθυσμού και ειδικότερα όσων Ελλήνων έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, καθώς και όλων όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C που οδηγεί στην εκρίζωση του ιού.
Συναγερμός από τον ΕΟΦ! Ανακαλεί φάρμακο για το στομάχι!
Συναγερμός από τον ΕΟΦ, ο οποίος ανακαλεί φάρμακο για το στομάχι!
Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζονται οι ανακλήσεις γενοσήμων φαρμακευτικών προϊόντων με δραστική ουσία τη ρανιτιδίνη, λόγω πιθανής παρουσίας μιας πρόσμιξης που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) και η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο, βάσει μελετών σε ζώα.
Με σημερινή του απόφαση ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοινώνει την ανάκληση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων LUMAREN FC TAB 150 MG και LUMAREN INJ 50MG/2ML.
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης «Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προβαίνει προληπτικά η εταιρεία ELPEN, παρά το γεγονός ότι το πιστοποιητικό καταλληλότητας (CEP) του παραγωγού UQUIFA για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη βρίσκεται σε ισχύ».
Η εταιρεία ELPEN Α.Ε ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας των προϊόντων, οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.
Υπενθυμίζεται ότι, χθες ο ΕΟΦ ανακάλεσε όλες τις παρτίδες των φαρμακευτικών προϊόντων του Zantac της εταιρείας GLAXOSMITHKLINE AEBE και του γενοσήμου RANITIDINE της MYLAN, καθώς πριν από περίπου δέκα ημέρες τόσο ο Αμερικανικός (FDA) όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη (ranitidine) αφού σχετικοί έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) και η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο, βάσει μελετών σε ζώα.
Η ρανιτιδίνη αποτελεί τη δραστική ουσία ενός εκ των παλαιότερων και «δημοφιλέστερων» σκευασμάτων για τη μείωση της παραγωγής του γαστρικού οξέος σε ασθενείς με καταστάσεις, όπως αίσθημα καύσου στο στομάχι και έλκη στομάχου. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1977 με την εμπορική ονομασία Zantac και την άδεια κυκλοφορίας να έχει τότε κατοχυρωθεί στην βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline. Μετά τη λήξης της πατέντας, η ρανιτιδίνη συνέχισε να παράγεται ως γενόσημο φάρμακο από πολλές φαρμακευτικές εταιρείες και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα εμπορικότερα σκευάσματα για το πεπτικό σύστημα που χορηγείται, είτε με είτε χωρίς ιατρική συνταγή.