Αισθάνεσαι διαρκώς κουρασμένη; Χρειάζονται μόνο 2 λεπτά και μια απλή συνήθεια για να το ξεπεράσεις

Είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να αποχαιρετίσεις την κόπωση

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για να μειώσουμε το αίσθημα της κούρασης και να έχουμε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη υγεία. Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα διατροφής και ευεξίας Cristina Barrous, υπάρχει μια εύκολη άσκηση διάρκειας μόλις δύο λεπτών, που πρέπει να επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον δέκα φορές τη μέρα για να σταματήσουμε να νιώθουμε εξάντληση.

Είναι μια απλή συνήθεια που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κόπωση και να νιώσουμε ξεκούραστοι, ανεξάρτητα με το εάν έχουμε καταπονήσει πολύ τον ευατό μας. Είτε εργάζεσαι όλη μέρα, είτε τρέχεις με υποχρεώσεις και οικογένεια, δεν χρειάζεται να ξεπερνάς καθημερινά τον εαυτό σου για να τα καταφέρεις. Απλώς μετά θα νιώθεις... πτώμα! Τι να κάνεις; Εφάρμοσε μια απλή συνήθεια...

Μια απλή συνήθεια των 2 λεπτών θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την κόπωση

«Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όταν τρέχουμε όλη μέρα είναι να μην σταματάμε καθόλου, να πηγαίνουμε με αυτόματο πιλότο διαρκώς», λέει η Cristina Barrous. Η αλήθεια είναι πως με τους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής όλες οι δουλειές μας γίνονται... χωρίς ανάσα. Να προλάβεις το ένα, να φέρεις εις πέρας το άλλο και στο τέλος η κόπωση είναι μια διαρκής κατάσταση που έχει εδραιωθεί στην καθημερινότητά μας.

«Για αυτόν τον λόγο, συνιστώ να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα 2 λεπτών τουλάχιστον 10 φορές τη μέρα. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε το έργο που εκτελείτε και να αποφεύγετε να κάνετε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, εάν απλώνετε κρέμα στο πρόσωπό σας, ίσως θέλετε να εστιάσετε μόνο σε αυτό αντί να ακούτε ένα podcast. Ομοίως, όταν ετοιμάζετε το δείπνο, αποφύγετε να το κάνετε ενώ ελέγχετε ταυτόχρονα τα email σας στο κινητό».

γυναίκα κόπωση
Unsplash

Ουσιαστικά, η ειδικός συνιστά να δίνουμε προσοχή σε μία μόνο ενέργεια τη φορά και να μην κάνουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα μαζί.

Προσοχή στο multitasking ως τρόπο ζωής

Στην πραγματικότητα, τα λόγια της Barrous θυμίζουν λίγο αυτά του Tim Kendall, πρώην CEO του Pinterest, ο οποίος, στο ντοκιμαντέρ του Netflix "The Social Media Dilemma" (2020), θυμήθηκε πως, όταν επέστρεφε στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, συνέχιζε να κοιτάζει στο κινητό του παρόλο που τα παιδιά του απαιτούσαν τη στοργή και την προσοχή του.

«Στην πραγματικότητα, θα μπορούσα να μαγειρεύω και να ελέγχω τα email ταυτόχρονα», σχολίασε ο Kendall, περιγράφοντας μια κατάσταση που είναι πιθανώς γνωστή στους περισσότερους από εμάς που "λατρεύουμε" το multitasking και την υπερσυνδεσιμότητα ως τρόπο ζωής.

Ο εγκέφαλος δεν είναι καλωδιωμένος για πολλαπλές εργασίες

«Αυστηρά μιλώντας, multitasking δεν υπάρχει. Όταν εκτελούμε πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα, ο εγκέφαλός μας μετατοπίζει την προσοχή από τη μία στην άλλη.

Με απλά λόγια, μεταπηδά από τη μία εργασία στην άλλη, από τη μία διαδικασία στην άλλη, αλλά δεν πραγματοποιεί αυτές τις δραστηριότητες ταυτόχρονα», εξηγεί ο Pau Rodrigo, ειδικός στην προσωπική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι, στην πραγματικότητα, κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα μειώνεται η αποτελεσματικότητά μας και προκαλείται πολύ άγχος.

διάλειμμα
Unsplash

Τα οφέλη του να κάνεις πράγματα αργά και συνειδητά

Η συνήθεια να κάνουμε μικροδιαλείμματα είναι ένας τρόπος να στείλουμε στον εγκέφαλό μας ένα θετικό και καθησυχαστικό μήνυμα. «Αν κάνουμε πράγματα γρήγορα, το σώμα και το μυαλό αντιλαμβάνονται αυτή την επείγουσα ανάγκη ως ένδειξη κινδύνου και ο εγκέφαλος στέλνει την εντολή να εκκρίνει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία είναι φλεγμονώδης και, με την πάροδο του χρόνου, καταλήγει να δημιουργεί γαστρικά προβλήματα, πόνο στις αρθρώσεις και αϋπνία...», εξηγεί η ψυχολόγος Laura Palomares, συνεχίζοντας:

«Εάν, ωστόσο, επιβραδύνουμε και συγκεντρωθούμε μόνο σε ένα πράγμα, ο εγκέφαλος πείθεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και, με αυτό τον τρόπο, τόσο τα επίπεδα συγκέντρωσης όσο και η ευχαρίστηση που προκαλείται από αυτό που κάνουμε, αυξάνονται».