Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και έτσι η Lacta, σε συνεργασία με το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα, δημιούργησαν ένα βίντεο “γροθιά στο στομάχι” για τις κακοποιητικές σχέσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε δολοφονίες.
Μέχρι στιγμής, μέσα στο 2021 έχουν γίνει 13 γυναικοκτονίες από ανθρώπους που υποτίθεται πως αγαπούσαν τις γυναίκες που σκότωσαν. Η υπόθεση που συζητήθηκε περισσότερο από αυτές, και αποτέλεσε σύμβολο της χρονιάς, ήταν αυτή της δολοφονίας της Κάρολαϊν από τον σύζυγό της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, στην μεζονέτα τους στα Γλυκά Νερά.
Το βίντεο της Lacta
Στο νέο βίντεο που δημοσίευσε η Lacta, πρωταγωνιστές είναι η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη και ο Έκτορας Λιάτσος. Μέσα σε 4 λεπτά, καταγράφεται μία καταστροφική σχέση, η οποία ξεκινάει από ζήλεια και καταπιεστική συμπεριφορά, οδηγείται στη βία και καταλήγει στον φόνο, όταν η κοπέλα ανακοινώνει στον κακοποιητικό σύντροφό της πως θέλει να τον αφήσει.
«Δε θα σε αφήσω ποτέ», της λέει και λίγο μετά την πετάει από έναν γκρεμό.
Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA,2014), περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, ήτοι ποσοστό 7 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών, 3,7 περίπου εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία ήτοι ποσοστό 2 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών. Μία στις 20 γυναίκες (5 %) έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω και 18 % των γυναικών έχουν πέσει θύματα εξακολουθητικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω.
Επίσης, περίπου το 12 % των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών. Και τέλος, το ήμισυ όλων των γυναικών στην ΕΕ (53 %) αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.