Οι πέντε συνήθειες των γονιών που δεν ζηλεύουν καθόλου τα παιδιά!
Διαβάστε αναλυτικά και θα καταλάβετε!
Αυτές είναι οι πέντε συνήθειες των γονιών που δεν ζηλεύουν καθόλου τα παιδιά!
Υπάρχουν φάσεις και δεδομένα στη ζωή των ενηλίκων τα οποία τα παιδιά να τα ζηλεύουν, ιδιαίτερα μάλιστα ό,τι έχει να κάνει με τις ελευθερίες που λογικά στερούνται τα μικρότερα σε ηλικία μέλη.
Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες που αφορούν κυρίως στις ευθύνες της πολύβουης καθημερινότητας που φαίνονται απαράδεκτες στα παιδικά μάτια.
Αν μπείτε στον κόπο να κάνετε μια κουβέντα μαζί τους, θα σας εξηγήσουν όλα όσα είναι μεγεθυμένα στα δικά τους μάτια... Πότε το παιδί μου πρέπει να μάθει να ντύνεται μόνο του; Όσα πρέπει να γνωρίζει μια μαμά!
Πριν τα πείσετε πως ίσως τελικά τα δεδομένα στη ζωή μας να μην είναι τόσο άσχημα, διαβάστε τα πέντε πράγματα που δεν ζηλεύουν τα παιδιά σας...
Ευθύνες: Τα παιδιά έχουν ελάχιστες ευθύνες, που αφορούν κυρίως στο σχολείο και αυτές πολύ απλές και συγκεκριμένες, σε αντίθεση με τους γονείς τους οι οποίοι επωμίζονται καθημερινά δεκάδες ευθύνες ζωτικής σημασίας. Χίλιες φορές λοιπόν να ζουν στην ανεμελιά τους. Μπορεί κάποια στιγμή να αναρωτηθούν πώς τα καταφέρνετε... Καλό θα είναι λοιπόν σε αυτή την περίπτωση να μην προσπαθήσετε να τα «μυήσετε» στο πρόγραμμά σας. Οσο λιγότερα ξέρουν σε αυτή την ηλικία, τόσο καλύτερα.
Αγχος: Το έχουμε ξαναπεί ότι και τα παιδιά έχουν τα δικά τους άγχη, όμως δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τα αντίστοιχα των ενηλίκων, ούτε ποσοτικά ούτε σε επίπεδο σημαντικότητας! Προσοχή, μην τους μεταδίδετε το στρες σας. Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε αλλά ίσως ασυνείδητα να το πετυχαίνετε και αυτό για ένα παιδί είναι αρνητικό καθώς θα του βγει στις δικές του δραστηριότητες. Οσο μπορείτε, κρατήστε μακριά τα παιδιά από τις στρεσογόνες καταστάσεις που σας προβληματίζουν.
Κούραση: Μεγάλη η κούραση για τους γονείς, ειδικά τα πρώτα χρόνια που θα βρεθεί το παιδί στο σπίτι, και φυσικά ο ύπνος αναζητείται με το... κυάλι. Ενώ τα παιδιά είναι γνωστό ότι κοιμούνται πολλές ώρες και είναι κατά κανόνα ακμαία. Ούτε για μια στιγμή μη σκεφτείτε να βάλετε στο πρόγραμμά σας τα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Αφήστε τα παιδιά να ευχαριστηθούν τον ύπνο τους, τώρα που οι υποχρεώσεις τους το επιτρέπουν.
Σχέσεις: Τα παιδιά θεωρούν ότι οι σχέσεις των ανθρώπων είναι εύκολες, κρίνοντας από αυτές που δημιουργούν με τα άλλα παιδάκια. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι όμως όταν μιλάμε για σχέσεις ενηλίκων και αυτό το αντιλαμβάνονται. Εξηγήστε τους με ειλικρίνεια τι πήγε στραβά με κάποιον που ενώ ήταν στο περιβάλλον σας, πλέον δεν είναι. Ομως δεν είναι σωστό, όταν τα παιδιά σας είναι σε παιδική ηλικία, να υπεραναλύετε τα πράγματα...
Ελεύθερος χρόνος: Είναι τόσες οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες που καλούνται να φέρουν εις πέρας σε καθημερινή βάση οι ενήλικοι, που ο ελεύθερος χρόνος που έχουν για εκείνους είναι ελάχιστος. Καμία σχέση δηλαδή με τον κόσμο των παιδιών, όπου έχουν άπλετο χρόνο! Μην τους στερείτε την ελευθερία που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να κάνουν ό,τι θέλουν όσο δεν έχουν υποχρεώσεις.
Πηγή: TV24
Τι φοβούνται τα παιδιά και πως να τα βοηθήσετε να το ξεπεράσουν!
Όλοι έχουμε νιώσει φόβο κι ακόμη νιώθουμε για ορισμένα θέματα. Τι φοβούνται όμως τα παιδιά και πως μπορείτε να τα βοηθήσετε να το ξεπεράσουν;
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα, καταστάσεις και άνθρωποι που προκαλούν αναστάτωση στην πλειονότητα των παιδιών.
Μπορεί στη θέα τους να βάζουν τα κλάματα, να κλείνονται στο δωμάτιό τους, να μην τρώνε, να μη θέλουν να πάνε στις καθημερινές τους δραστηριότητες και, το σημαντικότερο, να μην μπορούν καν να το πουν.
Συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε για εσάς τους κυριότερους λόγους που προκαλούν φοβίες στα παιδιά, προκειμένου να μπορέσετε να λάβετε τα μέτρα σας, όσο είναι δυνατό:
Σκοτάδι: Ολα τα παιδάκια φοβούνται το σκοτάδι. Άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι κάποια ηλικία δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς φωτάκι νυκτός. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φόβος είναι τέτοιος που πιστεύουν ότι στην ντουλάπα ή κάτω από το κρεβάτι κρύβονται τέρατα και φαντάσματα. Μιλήστε τους, αποδείξτε τους πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υφίσταται και βοηθήστε το με ηρεμία να εξακριβώσει ότι λέτε αλήθεια. Μην περιμένετε αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη. Όλα θέλουν τον χρόνο τους.
Αποχωρισμός: Φόβος και τρόμος κυριεύει τα παιδιά και μόνο στη σκέψη ότι οι γονείς τους θα τα εγκαταλείψουν. Πρακτικά δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, όμως καλό θα ήταν μέχρι κάποια ηλικία να ενημερώνετε το μικρό σας ότι θα λείψετε από το σπίτι και ότι θα επιστρέψετε το συντομότερο. Το άγχος του αποχωρισμού εκδηλώνεται σε πολλές ακόμα συγκυρίες, λόγου χάρη την πρώτη μέρα στο σχολείο κ.λπ. Ωστόσο μην αγχωθείτε αν μετά την απουσία σας από το σπίτι το παιδί σάς κάνει μούτρα ή δεν θέλει να σας μιλήσει. Απλώς εξηγήστε του τους λόγους που σας κράτησαν μακριά από το σπίτι.
Ζώα: Πέρα από τους σκύλους που είναι κλασικός φόβος των παιδιών, πολλά από αυτά νιώθουν αποστροφή για πολλά ακόμα ζωάκια τα οποία δεν τους είναι οικεία, καθώς δεν τα βλέπουν συχνά. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα παιδί να τρομάξει με το καναρίνι ή το χρυσόψαρο που αγοράσατε ή με διάφορα ζωάκια που θα δει στον ζωολογικό κήπο. Μη φέρετε κάτι στο σπίτι αν δεν συμφωνεί και εκείνο, ενώ καλό θα ήταν στη βιβλιοθήκη του να υπάρχει βιβλίο με ζώα, για να αρχίσει να τα γνωρίζει σιγά σιγά.
Άγνωστα πρόσωπα: Οσο πιο μικρό είναι ένα παιδί, τόσο πιο πολύ φοβάται ανθρώπους που δεν έχει δει ξανά ή έστω ελάχιστες φορές. Οταν, λοιπόν, διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, φροντίστε να εξασφαλίσετε τις προϋποθέσεις για να βοηθήσετε το μικρό σας να χαλαρώσει. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, θα το κρίνετε εσείς, με βάση την εκάστοτε περίπτωση.
Φωνές-θόρυβοι: Είτε μιλάμε για τον ήχο μιας ηλεκτρικής συσκευής, είτε για πλανόδιο πωλητή, είτε για οτιδήποτε άλλο, το παιδί συνταράσσεται και μπορεί να βάλει τα κλάματα. Ο,τι μπορείτε να αποφύγετε, το αποφεύγετε, αλλιώς προσπαθήστε να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί μέσω προκαταβολικής ενημέρωσης με θορύβους που είναι αναπόφευκτοι.
Πηγή: TV24