Παγκόσμιος συναγερμός! Αυτά είναι τα συμπτώματα που δημιουργεί η νέα υπερμετάλλαξη του κορωνοϊού

Ονομάζεται Κένταυρος και εντοπίστηκε στην Ινδία

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Παγκόσμιος συναγερμός! Αυτά είναι τα συμπτώματα που δημιουργεί η νέα υπερμετάλλαξη του κορωνοϊού

Είχαν προκύψει ανησυχίες λίγο καιρό πριν στην επιστημονική κοινότητα, σχετικά με την εμφάνιση μιας νέας, ταχέως μεταδιδόμενης παραλλαγής, η οποία κερδίζει έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη, και πρόκειται για το στέλεχος BA.2.75 της «Όμικρον» με την προσωνυμία «Κένταυρος».

Οι επιστήμονες μίλησαν εκτενώς για την εμφάνιση μιας ακόμη ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής της «Όμικρον» η οποία κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο.

Η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου και σύμφωνα με ενδείξεις μπορεί να αποφύγει την προστασία του εμβολίου, με την αλληλουχία να δείχνει ότι έχει ήδη εξαπλωθεί στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, έχοντας φθάσει συνολικά σε 10 χώρες του κόσμου.

Τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης με ονομασία Κένταυρος

Μοιάζουν περισσότερο με τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης, οι επιστήμονες όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα δεδομένα για τη συμπεριφορά και τη μεταδοτικότητα- που φαίνεται πως είναι πολύ υψηλή, μεγαλύτερη και από την Όμικρον 5- της νέας υποπαραλλαγής με την ονομασία "Κένταυρος".

Κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και καταρροή, όπως λένε οι ειδικοί, είναι τα πρώτα βασικά συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής BA.2.75. Προς το παρόν όμως, και αυτό είναι ενθαρρυντικό, φαίνεται πως δεν προκαλεί βαριά νόσηση σε μεγάλο βαθμό, όπως και με τις υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα δώσει νοσηλείες, συμπληρώνουν οι ειδικοί, και αυτό συνιστούν αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, θεωρώντας πως η "Κένταυρος" θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο ανησυχητική από την υποπαραλλαγή BA.5.

Ο Σαρηγιάννης προειδοποιεί για κορύφωση κρουσμάτων

Είναι πασιφανές πως βιώνουμε ένα ακόμη μεγάλη κύμα κρουσμάτων της πανδημίας από τον κορωνοϊό, και σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η κορύφωση έχει ήδη σημειωθεί σε τουριστικές περιοχές όπως Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη. Το πρωί της Τετάρτης 13/7, ο καθηγητής μίλησε στον ΣΚΑΪ για την εξέλιξη της πανδημίας, και έδωσε τις δικές του εξηγήσεις.

«Έχουμε δημιουργήσει τοπική ανοσία στα νησιά που ηγήθηκαν σε αυτό το κύμα», δήλωσε ο καθηγητής. Από την άλλη ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι σε περιοχές όπως η Πιερία, η Ζάκυνθος, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Θάσος υπάρχει έντονη αυξητική τάση που δεν θα αποκλιμακωθεί στο επόμενο δεκαήμερο και καλό θα είναι, σημείωσε, να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ.

Καλύτερη θα είναι η κατάσταση τον Αύγουστο ειδικά, από τις 12 και μετά όπως ανέφερε ο καθηγητής, αλλά θα εξαρτηθεί από το πως θα διαχειριστούμε τις τουριστικές ροές από χώρες όπως Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία ,Γερμανία όπου εκεί η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε γιατί παραμένει σημαντικό να μην μολυνθεί κάποιος με τον ιό παρότι έχει αρχίσει να επικρατεί το αίσθημα της «κούρασης» για την πανδημία:

«Υπάρχει πραγματικά το αίσθημα της κούρασης και το αίσθημα ''να κολλήσω να τελειώνω''. Δυστυχώς δεν τελειώνουμε με το να κολλήσουμε, υπάρχει διαφυγή ανοσίας και με την Όμικρον μπορείς να ξανακολλήσεις. Ο ιός είναι μια συστημική φλεγμονή του οργανισμού που χτυπάει στα ευαίσθητα μας σημεία. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να μην κολλήσουμε».