Δίκη Λιγνάδη: Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του για τους τρεις από τους τέσσερις βιασμούς

Όλες οι λεπτομέρειες της δίκης

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Δίκη Λιγνάδη: Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του για τους τρεις από τους τέσσερις βιασμούς

Συνεχίστηκε σήμερα Τετάρτη 29/6 η πολύκροτη Δίκη του θεατράνθρωπου Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία σιγά - σιγά αρχίζει να φτάνει προς το τέλος της. Ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Κούντριας, ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά την ποινή που πρότεινε για τα αδικήματα του βιασμού για τα οποία κατηγορείται ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Νωρίτερα ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας, κατακεραύνωσε τους καταγγέλοντας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενά τους και τη στάση τους, καθώς καυτηρίασε την απουσία τους , ενώ κατηγόρησε και δημοσιογράφους για οργανωμένες επιθέσεις εναντίον του. Μάλιστα έκανε λόγο για πρωτοφανή απολογία για τα δικαστικά δεδομένα στην οποία συμμετείχαν όλοι οι ένορκοι.

Τι πρότεινε ο εισαγγελέας αναφορικά με τις κατηγορίες ενάντια στον Λιγνάδη

Ζήτησε την ενοχή του για τρεις από τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορείται και την απαλλαγή του για την τέταρτη υπόθεση, για την οποία ο μηνυτής δεν προσήλθε ποτέ στο δικαστήριο.

«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης, ήταν εύκολος στόχος γιατί διασφάλιζαν τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη.

Η αναγνωσιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός συμπληρώνοντας ότι «κοινός παρανομαστής ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής. Κοινό χαρακτηρισμό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική του ανέλιξη».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο κατηγορούμενος δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, ενώ μετά την αναλυτική περιγραφή των πραγματικών περιστατικών που κατά την κρίση του αποδείχθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, σημείωσε σχετικά με τον πρώτο καταγγέλλοντα:

Η Δημήτρης Λιγνάδης στα δικαστήρια

«Το επίμαχο βράδυ δεν είχε προ ύπαρξη συζήτηση με σεξουαλικό περιεχόμενο. Με βάση όσα έχουν εκτεθεί από κατάθεση Αλί, ''ήταν ένας εφιάλτης που δεν ήθελε να σκεφτεί'', ''δεν ήθελε να θυμάσαι περιστατικά''. Είναι απολύτως λογικό να μη προσδιορίστηκε ορθά ο χρόνος του βιασμού καθως πρόκειται για μια εξαιρετικά επώδυνη πράξη.

Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος παραγραφής που προβλέπει ο ΠΚ δίνοντας τη δυνατότητα στους εγκαλούντες να απευθύνουν στις αρχές 15 χρόνια μετά, ενώ πλέον για τους ανήλικους ο χρόνος παραγραφής ξεκινά 1-3 έτη μετά την ενηλικίωση του θύματος. Ο νόμος αναγνωρίζει τη δυσκολία ενός ενηλίκου να προβεί σε καταγγελία ενός τόσο βάναυσου αδικήματος σε βάρος του», ανέφερε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας πως δεν τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας του μάρτυρα σχετικά με το που εργάζεται, αλλά δεν φέρει και κάποια βαρύτητα σε σχέση με το αδίκημα.

«Απέδειξε ότι είναι ένα προϊόν σκευωρίας!» - "Καταπέλτης" ο Γιάννης Λιγνάδης για την απόφαση της δίκης

Το πρωί της Τετάρτης 29/6, ο αδερφός του θεατράνθρωπου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για υποθέσεις βιασμών, μίλησε στην εκπομπή Πρωινό, με αφορμή την σημερινή πρόταση του Εισαγγελέα η οποία θα προταθεί με σκοπό να καθορίσει την τελική απόφαση της δίκης σχετικά με τον άλλοτε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού θεάτρου.

Ο Γιάννης Λιγνάδης, από την αρχή της πολύκροτης ιστορίας, έχει στηρίξει τον αδερφό του, και πιστεύει ακράδαντα στην αθώωση του, καθώς τονίζει πως τίποτα από όλα αυτά που τον κατηγορούν δεν έχει βάση.

«Με την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη ολοκληρώθηκε ο λόγος της υπερασπίσεως, ο οποίος απέδειξε ότι όλη αυτή η περίφημη υπόθεση είναι ένα προϊόν σκευωρίας συγκεκριμένων προσώπων με συγκεκριμένα συμφέροντα. Τον λόγο σήμερα παίρνει η δικαιοσύνη, τα θεσμικά όργανα, οι λειτουργοί της και ευχόμαστε, είμαστε σίγουροι, ότι θα πράξει το σωστό έτσι όπως αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα...

Ο αδελφός μου όλο αυτό το διάστημα είναι ψύχραιμος και νηφάλιος. Εσωτερικώς δεν ξέρω, κάποια στιγμή θα ερωτηθεί και θα σας τα πει όλα. Τον εσωτερικό του κόσμο δεν είμαι σε θέση να τον γνωρίζω… Αυτό που περιμένει είναι το αυτονόητο, περιμένει την αλήθεια»