«Από την αρχή της εγκυμοσύνης διαγνώστηκα με...» - Η εξομολόγηση της Μαρίας Ματσούκα για τις δυσκολίες που βίωσε πριν γεννήσει

«Το αποκάλυψα μια ημέρα, αφότου...»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
«Από την αρχή της εγκυμοσύνης διαγνώστηκα με...» - Η εξομολόγηση της Μαρίας Ματσούκα για τις δυσκολίες που βίωσε πριν γεννήσει

Στην κάμερα της εκπομπής Happy Day και στην Χριστιάνα Κοχλατζή μίλησε το πρωί της Παρασκευής 28/10 η Μαρία Ματσούκα για το μωράκι της -που έκλεισε τον ένα χρόνο πριν μερικές μέρες- και όσα βίωσε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της.

Η αποκάλυψη της Μαρίας Ματσούκα για την εγκυμοσύνη της

«Νομίζω ότι είναι η πιο σημαντική στιγμή όλης μου της ζωής. Ήρθε σε μια στιγμή που ήμουν έτοιμη να γίνω μαμά. Το ήθελα πολύ κι έχω όλη την ενέργεια και την ωριμότητα να αφοσιωθώ στο παιδί μου.

Το αποκάλυψα μια ημέρα, αφότου γέννησα. Το έκανα γιατί ήθελα να το κρατήσω πολύ οικογενειακά και με τους στενούς μου φίλους. Δεν παρασυρόμουν από εξόδους για φαγητό γιατί εγώ από την αρχή διαγνώστηκα με διαβήτη κύησης, οπότε έπρεπε να προσέχω και να είμαι στρατιώτης», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Ματσούκα.

Τι είναι ο Διαβήτης Κύησης

Σακχαρώδης Διαβήτης της Κύησης ονομάζεται κάθε περίπτωση αύξησης του σακχάρου του αίματος που διαπιστώνεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα εάν συνεχιστεί και μετά τον τοκετό και ανεξάρτητα αν αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή απλώς με δίαιτα.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας προκειμένου να μειωθεί το σάκχαρο του αίματος.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται λόγω απελευθέρωσης γλυκόζης από το ήπαρ, προκειμένου να διατηρηθεί επαρκής θρέψη του εμβρύου. Παράλληλα όμως εμφανίζεται και η λεγόμενη αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης λόγω παραγωγής διαβητογόνων ορμονών (β-χοριακή γοναδοτροπίνη, πλακουντιακό γαλακτογόνο,προλακτίνη, προγεστερόνη κ.α.) Εάν το πάγκρεας της εγκύου δεν καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης προκειμένου να αντισταθμίσει αυτή την αντίσταση στη δράση της, τότε εμφανίζεται ΣΔΚ.Οι δύο άλλοι μεγάλοι τύποι Σακαχαρώδη Διαβήτη είναι ο ΣΔ τύπου 1 (ή νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος όπως είχε επικρατήσει να λέγεται) και ο ΣΔ τύπου 2 (ή ενηλίκων ).

Αυτοί έχουν αφενός διαφορετική παθογένεια από τον ΣΔΚ και αφετέρου διαφορετικές επιπλοκές (κατά βάσει μικρο-/μακραγγειακές). Η γυναίκα που έχει γνωστό Σακχαρώδη Διαβήτη υπό θεραπεία και μένει έγκυος, δεν θεωρείται ότι έχει ΣΔΚ με βάση τον ανωτέρω ορισμό, ωστόσο παρακολουθείται εξίσου στενά λόγω της αυξημένης πιθανότητας σοβαρών επιπλοκών. Παράλληλα η έγκυος που διαγιγνώσκεται από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης με Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να διερευνηθεί για την πιθανότητα να έπασχε από Σακχαρώδη Διαβήτη και να μην το γνώριζε. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθάει σημαντικά ο έλεγχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c).

iaso.gr