Γιώργος Βαρδινογιάννης: Η σπάνια νυχτερινή έξοδος - Στο πλευρό του η Μιμή Ντενίση με βελούδινο παντελόνι και σακάκι με χρυσά κουμπιά

Δεν συνηθίζει να κάνει δημόσιες εμφανίσεις

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της ταινία "Κουραμπιέδες από χιόνι", την οποία σκηνοθέτησε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης και σε αυτή πρωταγωνιστεί η σύντροφός του, Κατερίνα Γερονικολού. Το βράδυ εκείνο ήταν άκρως συγκινητικό για το ζευγάρι, καθώς πλήθος κόσμου βρέθηκε εκεί, μαζί με την κόρη του ηθοποιού, Εύα, και την πρώην σύζυγό του, Βάσω Λασκαράκη (δείτε εδώ γιατί έκλαψε μπροστά τους), ενώ το παρόν έδωσε και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης.

Πρόκειται για μία πολύ σπάνια δημόσια έξοδο του εφοπλιστή. Ο φωτογραφικός φακός τον εντόπισε στην αίθουσα προβολής να κάθεται δίπλα στη Μιμή Ντενίση, η οποία έλαμπε μέσα στο μαύρο κοστούμι της με το βελούδινο παντελόνι και το σακάκι με τα χρυσά κουμπιά.

Η σπάνια δημόσια εμφάνιση του Γιώργου Βαρδινογιάννη δίπλα στη Μιμή Ντενίση

Μιμή Ντενίση Βαρδινογιάννης
Studio Panoulis Photo Agency

Μιμή Ντενίση
Studio Panoulis Photo Agency

Ποιος είναι

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης (1936), γνωστός ως «Καπετάνιος» και «Ρίνγκο», είναι Έλληνας επιχειρηματίας και εφοπλιστής, μέλος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Γεννήθηκε το 1936 στην Επισκοπή Ρεθύμνου, και είναι ένα από τα δέκα παιδιά του Γιάννη Βαρδινογιάννη, που είχε απώτερη καταγωγή από τον Άγιο Ιωάννη Σφακίων, και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη από το Γεράνι Ρεθύμνου. Ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας, Παύλος Βαρδινογιάννης, ασχολήθηκε με την πολιτική και διατέλεσε βουλευτής Ρεθύμνου και υπουργός του Γεωργίου Παπανδρέου. Από τα υπόλοιπα αδέλφια του, οι Νίκος και Βαρδής έγιναν αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και αργότερα επιχειρηματίες και επικεφαλής του Ομίλου Βαρδινογιάννη, ο Θεόδωρος και ο Σήφης έγιναν εφοπλιστές (ο Θεόδωρος υπήρξε και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΟΦΗ) και η Ελένη παντρεύτηκε τον βουλευτή και υπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης προτίμησε το εμπορικό ναυτικό, και αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων του Σαουθάμπτον στην Αγγλία. Το παρατσούκλι Καπετάνιος το απέκτησε όταν με μία τολμηρή κίνηση κατάφερε και έσπασε το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), ενώ μαινόταν ο πόλεμος και τον καταδίωκε το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

Στις 17 Ιουλίου 1979 η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τοποθετήθηκε πρόεδρος. Για τον σύλλογο ενδιαφέρον απόκτησης είχε επιδείξει και ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ο οποίος είχε συμφωνήσει με τον τότε πρόεδρο του συλλόγου, Απόστολο Νικολαΐδη. Τελευταία στιγμή εμφανίστηκε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο οποίος έπεισε τον Νικολαΐδη να του πουλήσει τον Παναθηναϊκό και πρόλαβε να καταθέσει την εγγυητική επιστολή πριν τον Γιαννακόπουλο.

Υπήρξε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για σχεδόν 21 χρόνια, από τον Ιούλιο του 1979 μέχρι τον Μάιο του 2000. Σ' αυτό το διάστημα, η ομάδα κατέκτησε 6 Πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα και 3 Σούπερ Καπ, ενώ δύο φορές έφτασε πολύ κοντά στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, του Κυπέλλου Πρωταθλητριών - Τσάμπιονς Λιγκ: τη σεζόν 1984 - 1985 (αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Λίβερπουλ), και τη σεζόν 1995 - 1996 (αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον Άγιαξ). Παράλληλα έφερε στον Παναθηναϊκό μερικούς από τους πιο αγαπητούς παίκτες και προπονητές στην ιστορία του (Δημήτρης Σαραβάκος, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Βέλιμιρ Ζάετς, Στράτος Αποστολάκης, Γιάτσεκ Γκμοχ, Ίβιτσα Όσιμ, Χουάν Χοσέ Μπορέλι, Κριστόφ Βαζέχα κτλ).

Η σχέση του με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού πέρασε από διάφορες φάσεις, από τη λατρεία και την αποθέωση μέχρι την έντονη κριτική. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού του χρέωναν έλεγχο του παρασκηνίου και προκλητικές σχέσεις με την πολιτική εξουσία, που έφταναν στο σημείο ο Βαρδινογιάννης να υπαγορεύει στους αρμοδίους τι θα νομοθετήσουν, κυρίως τη δεκαετία του 1980 όταν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έκανε κουμάντο ο Κίμων Κουλούρης και στην ΕΠΟ ο πρώην αξιωματικός της Αεροπορίας Νίκος Ζουμπογιώργος, στενοί φίλοι του Βαρδινογιάννη και γνωστοί για τις «πράσινες» οπαδικές τους προτιμήσεις. Λόγω της συνήθειάς του να οπλοφορεί σε αγώνες του Παναθηναϊκού, ο κόσμος του προσέδωσε το προσωνύμιο Ρίνγκο.

Μετά το 1996, άρχισε να επικρατεί ποδοσφαιρικά και παραγοντικά ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, ο οποίος τελικά αποχώρησε με αιχμές κατά της Πολιτείας από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού το 2000, με τον ανιψιό του Γιάννη («Τζίγγερ») να αναλαμβάνει την ομάδα.

Πηγή: Βικιπαίδεια