Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Eurovision: Ο πρώτος διαγωνισμός έγινε το 1956! Αυτό ήταν το τραγούδι που κέρδισε! Ακούστε το και θα πάθετε πλάκα!

Επικό απλά!

Eurovision: Ο πρώτος διαγωνισμός έγινε το 1956! Αυτό ήταν το τραγούδι που κέρδισε! Ακούστε το και θα πάθετε πλάκα!
STORIES 02.12.2019 07:29

Ο πρώτος διαγωνισμός της Eurovision έγινε το 1956! Αυτό ήταν το τραγούδι που κέρδισε! Ακούστε το και θα πάθετε πλάκα!

Στη δεκαετία του 1950, και ενώ η μεταπολεμική Ευρώπη ανοικοδομούνταν, η EBU (με έδρα την Ελβετία), συνέλαβε την ιδέα ενός διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού όπου θα συμμετείχαν χώρες σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, το οποίο θα μεταδιδόταν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της EBU. Αυτή η ιδέα γεννήθηκε το 1955 σε μια συνεδρίαση στο Μονακό από τον Marcel Bezençon έναν Γάλλο που εργαζόταν στην EBU.

O διαγωνισμός που προτάθηκε είχε ως βάση το διαγωνισμό τραγουδιού του Σαν Ρέμο (Ιταλία) και επίσης είχε την πρόκληση ενός τεχνολογικού πειράματος ζωντανής τηλεόρασης. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ φιλόδοξο σχέδιο να συμμετέχουν χώρες σε ένα ευρύ τηλεοπτικό δίκτυο. Δορυφορική τηλεόραση τότε δεν υπήρχε και το λεγόμενο «Δίκτυο Eurovision» αποτελούταν από επίγειους αναμεταδότες.

Eurovision 2020: Ανακοινώθηκε! Αυτός είναι ο ξανθός... άγγελος που θα τραγουδήσει για την Βουλγαρία! Είναι μόνο 22 χρονών!

Το όνομα "Eurovision" χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περιγράψει την EBU το 1951 από το δημοσιογράφο George Campey. O πρώτος διαγωνισμός διοργανώθηκε στην πόλη Λουγκάνο της Ελβετίας στις 24 Μαΐου 1956. Επτά χώρες συμμετείχαν, κάθε μία με δύο τραγούδια, σύνολο 14. Ήταν η μοναδική φορά που επιτράπηκε κάθε χώρα να στείλει πάνω από ένα τραγούδι. Από το 1957 και έπειτα κάθε συμμετέχουσα χώρα εκπροσωπείται με ένα τραγούδι. Ο πρώτος διαγωνισμός είχε ως νικητή τη διοργανώτρια Ελβετία.

Ακούστε το εδώ:

Eurovision: Αυτός είναι ο άντρας που κέρδισε 3 φορές! Κανείς δεν τον θυμάται...

Αυτός είναι ο άντρας που κέρδισε 3 φορές στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision! Κανείς δεν τον θυμάται...

Εξήντα πέντε τραγούδια κέρδισαν τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, έναν ετήσιο διαγωνισμό που διοργάνωσαν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας. Ο διαγωνισμός, ο οποίος έχει μεταδοθεί κάθε χρόνο από το ντεμπούτο του το 1956, είναι ένα από τα πιό μακροχρόνια τηλεοπτικά προγράμματα στον κόσμο. Ο νικητής του διαγωνισμού έχει καθοριστεί χρησιμοποιώντας πολλές τεχνικές ψηφοφορίας σε όλη την ιστορία του. Κέντρο σε αυτά ήταν η απονομή σημείων σε χώρες από τις επιτροπές ή τις τηλεοράσεις. Η χώρα που απονέμεται στους περισσότερους πόντους είναι ο νικητής. Ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision δεν κερδήθηκε σε σημεία, αλλά με ψηφοφορίες (δύο ανά χώρα) και ανακοινώθηκε μόνο ο νικητής.

Eurovision: Συγκρότημα "φωτιά" θα εκπροσωπήσει το Βέλγιο! Αυτό το τραγούδι τους έχει γίνει viral!

Έχουν διεξαχθεί 62 διαγωνισμοί, με έναν νικητή κάθε χρόνο, εκτός από τον δεμένο 1969 διαγωνισμό, ο οποίος είχε τέσσερις. Είκοσι έξι διαφορετικές χώρες έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό. Η Ελβετία κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό το 1956. Η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κερδών είναι η Ιρλανδία, με επτά. Το μόνο άτομο που κέρδισε πολλές φορές ως ερμηνευτής είναι ο Johnny Logan της Ιρλανδίας, ο οποίος έκανε το "What's Another Year" το 1980 και το "Hold Me Now" το 1987. Ο Logan είναι επίσης ένας από τους πέντε συνθέτες που έχουν γράψει περισσότερες από μία εγγραφές ("Hold Me Now" 1987 και "Why Me?" 1992, που εκτελείται από τη Linda Martin). Αυτή η μοναδική διάκριση καθιστά τον Logan το μόνο άτομο που έχει τρεις νίκες της Eurovision για την πίστη του, είτε ως τραγουδιστής, τραγουδοποιός ή και τα δύο.

Eurovision

Οι άλλοι τέσσερις τραγουδοποιούς με περισσότερες από μία επιτυχημένες συμμετοχές είναι Willy van Hemert (Ολλανδία, 1957 και 1959), Yves Dessca (Μονακό, 1971 και Λουξεμβούργο, 1972), Rolf Løvland (Νορβηγία, 1985 και 1995) και Brendan Graham (Ιρλανδία, 1994 και 1996). Η απόκτηση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους κερδισμένους καλλιτέχνες να επωφεληθούν από την επιτυχία τους και τη δημοσιευμένη δημοσιότητα, ξεκινώντας ή προωθώντας τη διεθνή τους καριέρα.

Ωστόσο, σε όλη την ιστορία του διαγωνισμού, σχετικά λίγοι από αυτούς τους καλλιτέχνες έχουν γίνει τεράστια διεθνή αστέρια. Οι πιο αξιοσημείωτοι νικητές των καλλιτεχνών της Eurovision, των οποίων η καριέρα ξεκίνησε άμεσα μετά την νίκη τους, ήταν τα μέλη του ABBA, ο οποίος κέρδισε το διαγωνισμό για τη Σουηδία το 1974 με το τραγούδι τους "Waterloo". Ο ABBA συνέχισε να είναι μία από τις πιο επιτυχημένες μπάντες της εποχής του. Μία άλλη αξιοσημείωτη νικήτρια που στη συνέχεια πέτυχε διεθνή φήμη και επιτυχία ήταν η Céline Dion, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό για την Ελβετία το 1988 με το τραγούδι "Ne partez pas sans moi

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Ελένη Φουρέιρα: Για τρίτη χρονιά στην Eurovision! Θα πει το τραγούδι που άφησε εποχή!

Eurovision 2020: «Έσκασε» οριστική απόφαση! Αυτός είναι ο τραγουδιστής που θεωρείται ήδη φαβορί!

Διαβάστε περισσότερα stories στο Youweekly.gr

Share