Διατροφή & φλεγμονές: Αυτές τις 2 τροφές πρέπει να αποφεύγεις -ειδικά μετά τα 40- για να διατηρήσεις την υγεία & τη νεανικότητά σου!

Το μυστικό της αντιγήρανσης βρίσκεται στο πιάτο σου!

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Ποιες είναι οι φλεγμονώδεις τροφές τις οποίες πρέπει να αποφεύγουμε ή να περιορίσουμε από τη διατροφή μας; Ποιες είναι πραγματικά οι επιπτώσεις τους για την υγεία αλλά και για την επιδερμίδα μας; Μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με κάποιες άλλες; (δες και 7 νόστιμες τροφές που κάνουν καλό στην υγεία & βελτιώνουν την πέψη)

Σε αυτά τα ερωτήματα έδωσαν τη δική τους απάντηση ειδικοί διατροφολόγοι, οι οποίοι μετά από πολλές μελέτες και πολυετείς έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο η γλουτένη στα δημητριακά όσο και η λακτόζη που συνήθως περιέχεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ευθύνονται για την εμφάνιση φλεγμονών στον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων κυρίως στο πεπτικό και εντερικό σύστημα, ενώ ακόμη προκαλούν και πρόωρη γήρανση στην επιδερμίδα. Παρακάτω θα δεις το γιατί...

Αυτές οι 2 τροφές αυξάνουν τις φλεγμονές και προκαλούν -μεταξύ άλλων- πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας

  • Δημητριακά με γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια ουσία που υπάρχει σε δημητριακά όπως: το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη καθώς και σε όλα τα παράγωγά τους: ζυμαρικά, ψωμί, μπισκότα, γλυκά, σιμιγδάλι καθώς και στα προϊόντα με βάση τη ζύμη και τη σφολιάτα, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις ευθύνεται για αλλεργίες ή προβλήματα δυσανεξίας.

    Γι' αυτό το λόγο όλοι όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη καλό θα ήταν να τα περιορίσουν από τη διατροφή τους καθώς μπορεί να είναι επιβλαβή για το εντερικό σύστημα, ενώ δημιουργούν και φλεγμονές, που γερνούν πιο εύκολα και γρήγορα την επιδερμίδα σου. Εναλλακτικά επίλεξε πιο εύπεπτες πηγές γλουτένης όπως για παράδειγμα το ψωμί με φυσικό προζύμι. Και αυτό γιατί η ζύμωση τού καθιστά τη γλουτένη πιο εύκολα αφομοιώσιμη.

diet_flegmones_milk
Unsplash

  • Κακής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Η λακτόζη είναι ένας υδατάνθρακας που αποτελείται από γλυκόζη και γαλακτόζη. Φυσιολογικά ο συγκεκριμένος υδατάνθρακας αφομοιώνεται από το σώμα χάρη σε ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση, που διασπάται σε γαλακτικό οξύ για να θρέψει τα υγιή βακτήρια της εντερικής μας μικροχλωρίδας. Ωστόσο, στην ενήλικη ζωή, και όχι μόνο, πολλοί είναι εκείνοι που δεν είναι πλέον σε θέση να παράγουν αυτό το ένζυμο με αποτέλεσμα να υποφέρουν από τη λεγόμενη «δυσανεξία στη λακτόζη».

    Σημείωσε ότι η κατανάλωση λακτόζης μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, φλεγμονές και διάφορα άλλα συμπτώματα όπως: δερματικές διαταραχές, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, ημικρανίες, προβλήματα συγκέντρωσης, πόνος στις αρθρώσεις αλλά και πρόωρη γήρανσης της επιδερμίδας. Ωστόσο, η δυσανεξία στη λακτόζη δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαρνηθείς εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ορισμένα σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, το έμενταλ και η γραβιέρα περιέχουν πολύ λίγη λακτόζη, γεγονός που τα κάνει πιο εύπεπτα και επομένως λιγότερο επιβλαβή για όσους έχουν δυσανεξία σε αυτήν.