6 διατροφικές συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τις αλλαγές της θερμοκρασίας

Οι ειδικοί σού δείχνουν πώς θα τονώσεις το ανοσοποιητικό σου

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Unsplash
Unsplash

Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί το σώμα μας στις αλλαγές της εποχής, της πίεσης και της θερμοκρασίας. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα νοσεί, καθώς οι πιθανότητες να αρρωστήσετε αυξάνονται», λέει η διατροφολόγος Neha Ranglani και δίνει 6 συμβουλές ώστε η διατροφή σας να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

6 διατροφικές συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τις αλλαγές της θερμοκρασίας

Βρείτε νέους τρόπους για να ενσωματώσετε τη βιταμίνη C στη διατροφή σας

Τα εσπεριδοειδή είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος, αλλά μπορείτε να ενσωματώσετε τη βιταμίνη C στη διατροφή σας τόσο από πλευράς συστατικών όσο και τεχνικών. «Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Οι καταναλωτές συχνά στρέφονται στα πορτοκάλια και τα συμπληρώματα, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές και τρόποι για να βελτιώσετε την πρόσληψη βιταμίνης C εκτός αυτών των δύο», λέει η Ranglani. Προτείνει λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι και ξινολάχανο για αλλαγή στον ουρανίσκο μας.

«Όταν τρώτε φρούτα και λαχανικά, προσπαθήστε να μην τα μαγειρεύετε γιατί η βιταμίνη C είναι ένα θρεπτικό συστατικό ευαίσθητο στη θερμότητα και χάνεται στη διαδικασία μαγειρέματος. Φάτε τα ωμά για να αποκομίσετε τα πραγματικά τους οφέλη», εξηγεί.

γυναίκα τρώει μήλο
Unsplash

Καταναλώστε όλα τα είδη υγρών, όχι μόνο νερό

Γνωρίζουμε ήδη ότι τα υγρά παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσουν το σώμα σας να αντιμετωπίσει τις μεταβαλλόμενες εποχές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιοριστείτε στο να πίνετε μόνο νερό. «Χυμοί εσπεριδοειδών, σούπες με βότανα και ντομάτα, φακές ή σούπες μανιταριών, ζεστό νερό με κουρκουμά ή γάλα με κουρκουμά ή σπιτικά αφεψήματα βοτάνων με θρυμματισμένο τζίντζερ, σκελίδες σκόρδο, κάρδαμο, βασιλικό και λίγη κανέλα.

«Είναι καταπληκτικά». Η υγρή διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε το ανοσοποιητικό σας, καθώς είναι εύκολο να αφομοιωθεί.

Αποφύγετε τις ωμές τροφές

«Τα ωμά τρόφιμα μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερα βακτήρια, ειδικά σε περιόδους βροχών. Φάτε λαχανικά αλλά φροντίστε να τα πλένετε πολύ καλά, να τα κόβετε λίγο πριν τα φάτε, για να είναι πιο ελαφριά για το στομάχι σας», αναφέρει η Ranglani.

Όταν τρώτε σε εστιατόρια, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα ωμά λαχανικά γιατί δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι πώς έχουν αντιμετωπιστεί. «Πλένετέ τα και μαγειρέψτε τα στο σπίτι και μετά χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε σούπες και σάλτσες, αλλά και το σοτάρισμα είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να τα προσθέσετε στη διατροφή σας», λέει.

Επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως

Σύμφωνα με την Ranglan, «Συμβουλεύω πάντα να τρώτε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι, κεχρί, φαγόπυρο και άλλα. Αυτά τα δημητριακά είναι πλούσια σε φυλλικά, μαγνήσιο και σίδηρο, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος».

Επίσης αποφύγετε προϊόντα με γλουτένη: «Η γλουτένη μπορεί να είναι η αιτία για πολλά υποκείμενα προβλήματα υγείας, επομένως η αντικατάσταση του σιταριού με κεχρί ή καλαμπόκι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων».

γυναίκα κρατά αβοκάντο
Unsplash

Είναι καλύτερα να τρώτε εποχιακά προϊόντα

Η Ranglani λέει ότι καλλιέργειες όπως το κεχρί, το σόργο και ο αραβόσιτος είναι πιο ανθεκτικές στις ακραίες καιρικές συνθήκες από το ρύζι, το οποίο μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από ξαφνικές αλλαγές του κλίματος. «Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν ιδιαίτερα τις φυτείες ρυζιού, το νερό άρδευσης και τα επίπεδα του αρσενικού τους. Το κεχρί, το σόργο και το καλαμπόκι είναι πολύ πιο ανθεκτικά και συνήθως δεν παθαίνουν πολλές διαταραχές με αυτές τις αλλαγές, επομένως είναι καλύτερα», λέει.

Προσθέστε στη διατροφή σας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τρόφιμα όπως το ξινολάχανο, το miso, το kimchi, το ψωμί με προζύμι και το γιαούρτι είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία σας, καθώς βοηθούν στην αύξηση των καλών βακτηρίων για το έντερο, που βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και των επιπέδων σακχάρου και της ορμονικής ισορροπίας.

Σύμφωνα με την Ranglani, «τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αυξάνουν την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά και έχουν έως και 12 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί ζύμωση.

Η ζύμωση τα καθιστά επίσης πιο βιοδιαθέσιμα, δημιουργώντας σίδηρο και βιταμίνη Β, η οποία με τη σειρά της βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα». Ωστόσο, είναι πάντα καλή ιδέα να προσθέτετε πρώτα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σας σε μικρές ποσότητες και να παρατηρείτε τις επιπτώσεις τους στο σώμα σας και μετά να αυξήσετε τις μερίδες.