Γιατί η άσκηση στη φύση είναι καλύτερη από το γυμναστήριο;

Δες τα πλεονεκτήματά της

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας προσφέροντας αμέτρητα οφέλη στην υγεία και την ευεξία σου. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται σχετικά με το εάν είναι καλύτερο να γυμνάζεσαι στη φύση ή στο γυμναστήριο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη αρχή, Παρά τις ευκολίες και τις ανέσεις που προσφέρει ένα γυμναστήριο, η άσκηση στη φύση παρουσιάζει μια σειρά από μοναδικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν καλύτερη επιλογή. Παρακάτω θα δεις μερικούς από τους λόγους για τους οποίους η άσκηση στη φύση είναι πιο ευεργετική για το σώμα και το πνεύμα σε σύγκριση με εκείνη εντός του γυμναστηρίου. (δες και για τη διατροφή πριν και μετά την άσκηση και τι πρέπει να προσέξεις)

Γιατί η άσκηση στη φύση είναι καλύτερη από το γυμναστήριο;

  • Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον ενισχύει την ψυχική υγεία. Το πράσινο των δέντρων, ο ήχος των πουλιών και η αίσθηση του φρέσκου αέρα δημιουργούν μια ηρεμιστική ατμόσφαιρα, η οποία μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ψυχική διάθεση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση σε φυσικά τοπία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, προσφέροντας αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης.

γυναίκα γυμνάζεται σε εξωτερικό χώρο
Unsplash

  • Προσφέρει συνθήκες που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν στο γυμναστήριο. Το ανώμαλο έδαφος, οι ανηφοριές και οι κατηφοριές, οι διάφορες καιρικές συνθήκες και άλλοι φυσικοί παράγοντες όπως ο άνεμος και η βροχή, προκαλούν το σώμα να προσαρμοστεί και να δουλέψει διαφορετικές μυϊκές ομάδες. Αυτός ο εναλλασσόμενος χαρακτήρας της άσκησης βοηθά στην καλύτερη προσαρμογή του σώματος και στη βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης.
  • Είναι πιο διασκεδαστική και ενθαρρύνει την κοινωνική συναναστροφή. Πολλές φορές, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ελεύθεροι να ασκηθούν με φίλους ή οικογένεια όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Οι ομαδικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή η ποδηλασία μπορούν να γίνουν κοινωνικές εκδηλώσεις, ενισχύοντας τις ανθρώπινες σχέσεις και κάνοντας την άσκηση πιο ευχάριστη.
  • Συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Όταν οι άνθρωποι γυμνάζονται σε φυσικά τοπία, συνειδητοποιούν περισσότερο την αξία του περιβάλλοντος και την ανάγκη προστασίας του. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης και δέσμευσης για τη διατήρηση της φύσης.