Το τρώμε τόσα χρόνια και δεν το γνωρίζουμε - Η θαυματουργή ουσία που έχει μέσα του το καρπούζι

Την έχει και η ντομάτα αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Το τρώμε τόσα χρόνια και δεν το γνωρίζουμε - Η θαυματουργή ουσία που έχει μέσα του το καρπούζι

Το καρπούζι δεν είναι μόνο ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα αλλά και ένας καρπός που έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Υγιεινό και δροσερό, είναι το τέλειο σνακ για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, αρκεί να καταφέρεις να διαλέξεις το καλό (δες εδώ έναν τρόπο που θα σου λύσει τα χέρια).

Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες που γίνονται γύρω από το καρπούζι επικεντρώνονται στα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου που περιέχονται σε αυτό το απολαυστικό φρούτο.

Τι είναι το λυκοπένιο που έχει το καρπούζι και ποια είναι τα οφέλη του

καρπούζι λυκοπένιο

Το λυκοπένιο, το οποίο περιέχεται και στη ντομάτα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη: Του οξειδωτικού στρες, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία μεγάλου αριθμού μεταβολικών παθήσεων, του καρκίνου, ενώ φαίνεται να βοηθά και στην αποφυγή μεταστάσεων του όγκου, Της υπερχοληστερολαιμίας, δηλαδή στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL (τη γνωστή και ως "κακή" χοληστερόλη), Του διαβήτη, με το λυκοπένιο να αποτελεί παράγοντα βελτίωσης της υπεργλυκαιμίας, Στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση του αμφιβληστροειδούς με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της όρασης.

Οι περισσότεροι δεν το κάνουν και είναι λάθος - Γιατί πρέπει να ξεπλένετε το καρπούζι πριν το κόψετε

Μπορεί οι περισσότεροι να έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε το καρπούζι και να το κόβουμε κατευθείαν προκειμένου να το βάλουμε στο ψυγείο και να παγώσει, ωστόσο αυτή η τεχνική είναι λάθος καθώς επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους.

Όπως δεν πρέπει να βάζουμε το καρπούζι στο ψυγείο δίπλα σε άλλα φρούτα (δείτε εδώ γιατί), έτσι δεν πρέπει με τίποτα να το κόβουμε πριν πρώτα το πλύνουμε, ενώ αυτό ισχύει και για το πεπόνι.

Όπως επιβεβαιώνει, το CDC, ακόμη και όταν δεν καταναλώνετε τη φλούδα τους, τα φρούτα μπορεί να μολυνθούν αν δεν ξεπλυθούν σωστά. Το Reader’s Digest συμφωνεί, σημειώνοντας ότι τροφιμογενή παθογόνα όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από το εξωτερικό τμήμα των φρούτων στο εσωτερικό, όπου βρίσκεται το βρώσιμο μέρος, αν δεν τηρούνται οι κατάλληλες τεχνικές καθαρισμού.

Πλύσιμο καρπουζιού

«Οι πελάτες μου εκπλήσσονται όταν τους λέω να πλένουν τα πεπόνια πριν τα κόψουν -και να αποφεύγουν τα προ-κομμένα πεπόνια», δήλωσε στο Reader’s Digest η συγγραφέας και διαιτολόγος- διατροφολόγος Lauren Manaker. «Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται αμέσως να πλύνουν τη φλούδα των πεπονιών και των καρπουζιών τους πριν τα κόψουν, επειδή τρώνε μόνο το εσωτερικό».