«Η πρώτη κυρία», της Γιώτας Γουβέλη

«Η πρώτη κυρία», της Γιώτας Γουβέλη

Στο πέμπτο της μυθιστόρημα, η Γιώτα Γουβέλη σκιαγραφεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά την σύγχρονη Ελληνίδα.


Αυτάρκης, δυναμική και ολοκληρωμένη μα πάντα γυναίκα που παραμένει ένα πλάσμα με πολύπλοκη ψυχοσύνθεση, ευαισθησίες και ανάγκη για αγάπη. Σε μία ελληνική κοινωνία όπου η κρίση έχει στραγγαλίσει τον ερωτισμό μας, το μυθιστόρημα τον φέρνει στην επιφάνεια, σε πρώτο πλάνο, μέσα στη ζωή των ηρωίδων που είναι ικανές να καταφέρουν τους στόχους τους και να πατήσουν κορυφές , απάτητες μέχρι σήμερα.
Ένα βιβλίο που ίσως αποδειχθεί προφητικό για την πορεία της πολιτικής πραγματικότητας στη χώρα μας και το ρόλο της γυναίκας σε αυτή. Η κάθε αναγνώστρια θα δει τον εαυτό της σε κάποια από τις πρωταγωνίστριες του και θα ταυτιστεί με τις σκέψεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις ικανότητές τους.


Το βιβλίο
Οι ιστορίες τεσσάρων γυναικών, από την παιδική τους ηλικία μέχρι την πρώτη ώριμη περίοδό τους, που συναντιούνται και διασταυρώνονται σε διάφορα στάδια της ζωής τους. Έρωτες, πάθη, κόντρες, πληγές που οδηγούν σε λάθος αποφάσεις και φιλίες λιγότερο ή περισσότερο αληθινές εξελίσσονται με φόντο την πολιτική σκηνή της Ελλάδας από το 60' και έπειτα.
Και οι τέσσερις έχουν δεσμούς συγγένειας και φιλίας από την παιδική τους ηλικία. Μεγαλώνοντας εξελίσσονται σε δυναμικές γυναίκες, με τα δικά της τρωτά σημεία η κάθε μία και χαράζουν τον δικό τους ξεχωριστό προσωπικό και επαγγελματικό δρόμο.
Μία όμως από αυτές θα φτάσει στο ανώτερο στάδιο, που δεν έχει φτάσει ποτέ ως τώρα γυναίκα στην Ελλάδα, αυτό της ελληνίδας Πρωθυπουργού.
Ήρια, Ερατώ, Νίκη και Μαρίνα. Ποια θα καταφέρει να ξεχωρίσει και να κερδίσει το ανώτερο αξίωμα;


ξωφυλλο Πρώτη κυρία


Οπισθόφυλλο
Η ονειρική Ήρια… / η φλογερή Ερατώ… / η λογική Νίκη… / η ατίθαση Μαρίνα...
Τέσσερις γυναίκες μεγαλώνουν με έντονες εμπειρίες όλων των αποχρώσεων απ’ τα καλοκαίρια τους στο παραθαλάσσιο οικογενειακό εξοχικό. Καθεμία φιλοδοξεί να χαράξει τη δική της πορεία. Καθεμία θα ριχτεί σε μια κούρσα μυστικών και μηχανορραφιών. Καθεμία θα γνωρίσει τον θυελλώδη έρωτα. Σάρκα και αισθήσεις παίρνουν φωτιά, οι αντιστάσεις κάμπτονται, και ξανά και ξανά θα προτιμήσουν την κολασμένη ευτυχία από την ξαστεριά.
Μα πάνω απ’ όλα, το πεπρωμένο τους έχει κεντηθεί με κλωστές υφασμένες με πόθο, μίσος και εκδίκηση. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι ζωές τους σημαδεύονται από ίντριγκες και ανηλεή ανταγωνισμό, ενώ η κορυφή πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μία από τις τέσσερις θα φτάσει να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Όμως, παρά τη σαρωτική επιτυχία της, το μυαλό της πάντα θα επιστρέφει στον άντρα που τη σημάδεψε…
Στο παιχνίδι της εξουσίας δεν αρκεί να κόψεις πρώτος το νήμα. Πραγματικός νικητής γίνεσαι μόνο αν δεν προδώσεις τον εαυτό σου.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα


Η Γιώτα Γουβέλη είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Εργάστηκε στο χώρο της εκπαίδευσης και σε πολυεθνικές εταιρείες επικοινωνίας, ως υπεύθυνη μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Έχει τρία παιδιά και ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα.
Το πρώτο της μυθιστόρημα Η μουσική του κόσμου κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2010 από τις Εκδόσεις Διόπτρα και έτυχε θερμής υποδοχής από αναγνώστες και κριτικούς. Ακολούθησαν Το σκίτσο τον Μάιο του 2011, Το κεντρί της πεταλούδας τον Ιούλιο του 2013, εμπνευσμένο από το φαινόμενο της πεταλούδας, και το Μαγεμένο Ποτάμι τον Απρίλιο του 2014.


ssssf