Έχεις εμμονή με το μέγεθος των ρούχων σου; Αυτός είναι ο επικίνδυνος λόγος για την ψυχική σου υγεία

Μην αγνοείς τα σημάδια και παραμένεις στην άγνοια

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Shutterstock
Shutterstock

To shopping, όπως το απολαμβάνει η Carrie Bradshaw στο Sex and the City ή ο Blair Waldorf στο Gossip Girl, είναι το απόλυτο πάθος πολλών, αλλά το να μην βρεις το τέλειο παντελόνι ή φόρεμα μπορεί να καταστρέψει το απόγευμά σου.

Παρόλο που πολλά καταστήματα έχουν όλο και μεγαλύτερη γκάμα μεγεθών, η απογοήτευση και το αίσθημα ενοχής επειδή άλλαξες μέγεθος ή επειδή δεν φαίνεσαι όπως θα ήθελες μέσα σε ένα συγκεκριμένο παντελόνι είναι συναισθήματα που θα σε καταβάλουν.

Τα μεγέθη των ρούχων συνδέονται με τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς και την κουλτούρα της διατροφής ή τους διατροφικούς μύθους που επικρατούν στην κοινωνία μας, σε σημείο που συχνά προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την αυτοεικόνα, την αυτοεκτίμηση ή τη διατροφή.

Το να μην βρίσκετε το σωστό μέγεθος όταν ψωνίζετε ή να μπαίνετε σε διαφορετικό μέγεθος είναι κάτι σύνηθες. Ειδικά γιατί δεν υπάρχει τυποποιημένο σύστημα και κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί διαφορετικές μετρήσεις για κάθε τύπο ρούχου.

γυναίκα στον καθρέφτη
Shutterstock

Τα μεγέθη διαφέρουν από κατάστημα σε κατάστημα ή επωνυμία και μπορεί να αισθάνεστε απογοητευμένοι επειδή δεν ταιριάζουν με το επιθυμητό πρότυπο. Στην πραγματικότητα, «το 2019, μια μελέτη που διεξήχθη από την Ένωση Συγγενών Ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές (Arbada) αποκάλυψε ένα ανησυχητικό γεγονός: το 70% των ανθρώπων βιώνουν ψυχολογική δυσφορία όταν τα ρούχα τους δεν είναι καλά επάνω τους», λέει η Ana Morales, ψυχολόγος με ειδίκευση στη συναισθηματική διατροφή.

Συναισθηματικό σοκ: «Δεν σου ταιριάζει, δεν αξίζεις»

Σε πολλές περιπτώσεις, το να μην μπορείς να χωρέσεις σε ένα παντελόνι μπορεί να είναι ένα συναισθηματικό σοκ, όπως λέει η María Ramírez, ψυχολόγος και ειδικός σε διατροφικές διαταραχές: «Το γεγονός ότι ο πισινός σου δεν ταιριάζει σε ένα κοινωνικά εκτιμώμενο μέγεθος μπορεί να είναι μόλις η αρχή που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν το πρόβλημα είναι δικό σου».

Αυτό συχνά συνδέεται με προβλήματα αυτοεκτίμησης και συναισθηματικής διαχείρισης, αλλά επηρεάζεται επίσης από κοινωνικά καθιερωμένα πρότυπα ομορφιάς. «Ορισμένα μεγέθη συνδέονται με ορισμένους σωματότυπους που στη συλλογική φαντασία θεωρούνται όμορφοι και ελκυστικοί, καθώς τους αποδίδουν θετικές ιδιότητες και ικανότητες», εξηγεί η Ramírez. «Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι τα μεγέθη δείχνουν αν είσαι χοντρός ή αδύνατος, ενώ αυτό δεν συμβαίνει», υπογραμμίζει η Susana Balado, δημιουργός περιεχομένου μόδας στο TikTok και στο Instagram.

Μεγέθη ρούχων και ψυχική υγεία

γυναίκα με ρούχα σε κρεμάστρα
Shutterstock

Όταν η ενοχή για το γεγονός ότι ένα ρούχο δεν σου ταιριάζει αυξάνεται, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες συμπεριφορές που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία. «Δεν είναι απλώς ένας εσωτερικός διάλογος, αλλά και περιοριστικές συμπεριφορές στο καθημερινό φαγητό ή εμμονή με τον αθλητισμό», υπογραμμίζει η Ramírez.

Η δίαιτα είναι μια από τις πρώτες επιλογές που συνήθως έρχονται στο μυαλό σε όσους προσπαθούν να χωρέσουν σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Στην πραγματικότητα, σε μια ανάλυση που διεξήχθη από το Ίδρυμα Image and Self-Esteem, το 44% των ερωτηθέντων είπε ότι σκέφτηκε να κάνει δίαιτα αφού ανακάλυψε ότι δεν φορούσε το μέγεθος που ήθελε.

Σταμάτα να έχεις εμμονή με το μέγεθος των ρούχων & 8 τρόποι για να το πετύχεις

Μπορεί να γνωρίζουμε πλήρως ότι τα μεγέθη διαφέρουν από κατάστημα σε κατάστημα, ότι το ζήτημα του βάρους είναι πολυπαραγοντικό και ότι τα ιδανικά ομορφιάς συχνά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι να πείσουμε γι' αυτά τον εαυτό μας.

Το να σταματήσουμε αυτές τις σκέψεις απαιτεί επίσης μια στρατηγική αγάπης για τον εαυτό μας και μια συνειδητή ματιά στην εσωτερικότητά μας. Αν και η ψυχολόγος συνιστά συμμάχους όπως η συμπόνια και η επίγνωση, μας δίνει μια σειρά από συμβουλές που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος:

γυναίκα προσπαθεί να κλείσει φερμουάρ
Shutterstock

  • Επαναπροσδιορίστε τους στόχους σας. Απομακρύνετε την εστίασή σας από τους αριθμούς, είτε πρόκειται για βάρος είτε για ύψος, και εστιάστε σε στόχους που εμπλουτίζουν τη συναισθηματική και σωματική σας ευεξία. Για παράδειγμα, αντί να έχετε εμμονή με την επίτευξη ενός συγκεκριμένου βάρους, βάλτε στόχο να αισθανθείτε πιο δυνατοί και ικανοί να απολαύσετε τη ζωή στο έπακρο.
  • Εξάσκηση της ενσυνειδητότητας. Συνειδητή σύνδεση με το φαγητό, το σώμα και τα συναισθήματα. Αυτό σημαίνει να τρώτε χωρίς περισπασμούς, να ακούτε τα σήματα του σώματός σας και να αναγνωρίζετε πώς σας κάνουν να νιώθετε ορισμένα τρόφιμα.
  • Καλλιεργήστε την αγάπη του εαυτού σας. Εκτιμήστε το σώμα σας για όλα όσα μπορεί να κάνει και τη μοναδική ομορφιά που έχετε αυτήν τη στιγμή. Κάθε μέρα, αφιερώστε μια στιγμή για να αναγνωρίσετε κάτι που εκτιμάτε στον εαυτό σας.
  • Δώστε προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού σας. Εάν αισθάνεστε καταπονημένοι, αφιερώστε χρόνο για να κάνετε κάτι που σας αρέσει, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο, να απολαύσετε ένα αφρόλουτρο ή ακόμα και να εξασκήσετε το αγαπημένο σας χόμπι χωρίς περισπασμούς.
  • Γιορτάστε κάθε επίτευγμα. Όσο μικρό κι αν είναι, κάθε βήμα προς την αποδοχή και την ευημερία αξίζει να το γιορτάσετε. Αυτό ενισχύει την πρόοδό σας και σας δίνει κίνητρα. Αν καταφέρατε να ασκηθείτε τέσσερις φορές αυτή την εβδομάδα, γιορτάστε με κάτι που σας κάνει χαρούμενους, όπως μια βραδιά με ταινίες και φίλους στο σπίτι ή με την αγορά του βιβλίου που θέλετε να διαβάσετε.
  • Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικότητα. Αναζητήστε υποστήριξη από ανθρώπους που σας ανεβάζουν. Ένα υποστηρικτικό περιβάλλον είναι σημαντικό για τη συναισθηματική ευημερία.
  • Καθαρίστε το ψηφιακό σας περιβάλλον. Μπείτε στο προφίλ σας στο Instagram και διαγράψτε λογαριασμούς που προωθούν μια μη ρεαλιστική εικόνα σώματος ή σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα με τον εαυτό σας. Αντίθετα, ακολουθήστε άτομα που προωθούν θετικά και ρεαλιστικά μηνύματα.
  • Ασκήστε την ευγνωμοσύνη. Πριν κοιμηθείτε, γράψτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες εκείνη τη μέρα. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όπως «Είμαι ευγνώμων για το νόστιμο γεύμα που είχα σήμερα» ή «για το γέλιο που μοιράστηκα με έναν φίλο».
  • Αποφύγετε τις συγκρίσεις. Όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θυμηθείτε ότι βλέπετε μόνο ένα μέρος της ιστορίας του. Αντί να νιώθετε ενοχές, εστιάστε στα δυνατά σας σημεία και τα επιτεύγματά σας.
  • Μη διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική υποστήριξη. Μερικές φορές οι προκλήσεις με την εικόνα του σώματος και την αυτοεκτίμηση απαιτούν καθοδήγηση από έναν επαγγελματία. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να ζητάς βοήθεια.