Κορωνοϊός: Νέα έρευνα σοκ! - Πιο ήπια η λοίμωξη αν χάσεις οσμή και γεύση

Τι αναφέρει για τα συμπτώματα;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Νέα έρευνα σοκ! - Πιο ήπια η λοίμωξη αν χάσεις οσμή και γεύση

Νέα έρευνα έρχεται στο φως αναφορικά με τον κορωνοϊό. Μάλιστα βάσει των όσων αναφέρει οι ασθενείς που χάνουν γεύση και οσμή, πιθανόν να περάσει πιο ήπια την ασθένεια. Ποιοι αυτοί που εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα;

Γνωρίζουμε ότι η απώλεια οσμής και γεύσης είναι συμπτώματα του νέου κορωνοϊού. Μία νεότευκτη έρευνα υποστηρίζει ότι αν κάποιος έχει αυτά τα συμπτώματα η λοίμωξη είναι πιθανότερο να είναι ήπια
Αυτό λοιπόν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα πρώιμος δείκτης που θα μπορούσε να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να καθορίσουν ποιοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Τα ευρήματα της έρευνας που έγινε στο νοσοκομείο UC San Diego Health, δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης International Forum of Allergy & Rhinology.

Μία από τις άμεσες προκλήσεις για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης είναι να καθορίσουν πώς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα άτομα που έχουν μολυνθεί. Εάν εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και σε αυτο-καραντίνα. Αυτό λοιπόν που βρήκε η ερευνητική ομάδα ήταν ότι η απώλεια όσφρησης και γεύσης προϊδεάζει για ηπιότερα συμπτώματα της λοίμωξης, ειδικά αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η γενική καλή υγεία και το να μην πάσχουν από κάποιο νόσημα.

Η μελέτη περιελάμβανε 169 ασθενείς που ήσαν θετικοί στον COVID-19 και προσήλθαν στο UC San Diego Health. Από αυτούς που νοσηλεύτηκαν, μόνο το 27% ανέφερε συμπτώματα ανοσμίας και δυσγευσίας, ενώ από εκείνους που δεν χρειάζονταν νοσηλεία το 67% ανέφερε τέτοια συμπτώματα. Μια εξήγηση για αυτό μπορεί να είναι το ότι αν ο ιός πλήξει το ανώτερο αναπνευστικό περιορίζεται εκεί και δεν προσβάλλει τους πνεύμονες (κατώτερο αναπνευστικό).

Όπως αναφέρεται, λοιπόν, στη μελέτη «εάν ένα μολυσμένο άτομο χάσει αυτές τις αισθήσεις είναι πιθανότερο να παρουσιάσει ήπια συμπτώματα, εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι υποκείμενοι παράγοντες κινδύνου». Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την ηλικία (τα ηλικιωμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο) και τις υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις, όπως χρόνια πνευμονική νόσο, σοβαρές καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία. Δείτε ωστόσο και τα όσα αποκάλυψε γιατρός του ΑΧΕΠΑ. Τι συμβαίνει;

Πηγή: ygeiamou.gr

Από την έρευνα σοκ για τα συμπτώματα της λοίμωξης στα όσα ήρθαν στο φως για το φως του ήλιου - Πόσο διαρκεί ο κορωνοϊός;

Ο William Bryan, σύμβουλος επιστήμης και τεχνολογίας του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε σε δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες επέφεραν ισχυρό πλήγμα στον ιό, προσφέροντας ελπίδα ότι η εξάπλωσή του θα μπορούσε να σταματήσει το καλοκαίρι.

«Η πιο εντυπωσιακή παρατήρηση ως σήμερα είναι το ισχυρό αποτέλεσμα που φαίνεται να έχει το ηλιακό φως στην καταστροφή του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στον αέρα. Έχουμε δει παρόμοιο αποτέλεσμα και με την υψηλή θερμοκρασία και με την υγρασία, με τις δύο αυτές συνθήκες να είναι οι λιγότερο ευνοϊκές για την ανάπτυξη του ιού», επισημαίνει ο ίδιος.

Ο Bryan μοιράστηκε μια διαφάνεια που συνοψίζει τα σημαντικά ευρήματα του πειράματος που πραγματοποιήθηκε στο National Biodefense Analysis και Countermeasures Center στο Μέριλαντ. Έδειξε καταρχήν ότι ο χρόνος ημιζωής του ιού ήταν 18 ώρες όταν η θερμοκρασία ήταν μεταξύ 21 και 24 βαθμών, με υγρασία 20% σε μια μη πορώδη επιφάνεια, όπως λ.χ. το ανοξείδωτο ατσάλι.

Προσοχή, όμως, και εδώ είναι το ενδιαφέρον: Ο χρόνος ημιζωής μειώθηκε σε έξι ώρες όταν η υγρασία αυξήθηκε στο 80% και σε μόλις δύο λεπτά όταν προστέθηκε το φως του ήλιου στην εξίσωση. Ο Bryan κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλοκαιρινές συνθήκες «θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου η μετάδοση μπορεί να μειωθεί». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η ελαττωμένη εξάπλωση δεν σημαίνει ότι ο ιός θα εξαλειφθεί εντελώς και οι κατευθυντήριες γραμμές κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν μπορούν να αρθούν πλήρως».

Ωστόσο, το ίδιο το έγγραφο δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει για εξέταση, καθιστώντας δύσκολο για τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες το να κρίνουν τη μεθοδολογία της έρευνας. Ένα βασικό ερώτημα, για παράδειγμα, είναι ποια είναι η ένταση και το μήκος κύματος του υπεριώδους φωτός που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα και αν αυτό μιμείται με ακρίβεια τις φυσικές συνθήκες φωτός το καλοκαίρι.

ιατρική μάσκα κορωνοϊός

Σημειωτέον, προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συμφωνήσει ότι ο ιός έχει καλύτερη «επίδοση» σε κρύο και ξηρό καιρό από ό, τι σε θερμές και υγρές συνθήκες, και ότι σε αυτό μπορεί να οφείλεται ο χαμηλότερος ρυθμός εξάπλωσης σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου.

Η Αυστραλία, για παράδειγμα, έχει κάτω από 7.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις 77 θανάτους – πολύ κάτω από πολλά κράτη του βόρειου ημισφαιρίου. Κάτι αντίστοιχο, βέβαια, έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλους ζωοϊούς, κάτι που έχουν επισημάνει τις προηγούμενες εβδομάδες και άλλοι επιστήμονες. Δείτε ωστόσο και τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού με τα χαρτονομίσματα, καθώς και το πως μπορείτε να προστατευτείτε από αυτό.

Πηγή: ygeiamou.gr