«Όταν ήμουν 13 ετών, διαγνώστηκα με...» - Συγκλονίζει ο Νίκος Κουρής

Η εξομολόγηση για την υγεία του

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
«Όταν ήμουν 13 ετών, διαγνώστηκα με...» - Συγκλονίζει ο Νίκος Κουρής

Στην εκπομπή «Ζήσε Αλλιώς» βρέθηκε καλεσμένος το μεσημέρι της Πέμπτης 4/5 ο Νίκος Κουρής, ο οποίος αναφέρθηκε στον διαβήτη. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε πως διαγνώστηκε με την ασθένεια σε ηλικία 13 ετών , αλλά και πως ζει τα τελευταία 37 χρόνια ως διαβητικός.

Οι δηλώσεις του Νίκου Κουρή για τον διαβήτη

«Διαγνώστηκα με διαβήτη όταν ήμουν 13 ετών. Είχα πάρα πολλή δίψα, είχα μεγάλη κόπωση, ήμουν πάρα πολύ κοντός, καχεκτικός. Όταν μου είπαν πρώτη φορά ότι θα κάνω ενέσεις ινσουλίνης σε όλη μου τη ζωή, σοκαρίστηκα! Έχω περάσει από φάσεις που δεν του έδινα καμία σημασία, έχω περάσει από φάσεις πολύ βαθιάς κατάθλιψης, έχω περάσει από φάσεις παραίτησης.

Είμαι 37 χρόνια διαβητικός. Είναι ένα εμπόδιο που θέλει μια διαχείριση, όχι αψήφιστα, να του δώσεις την προσοχή που του αναλογεί. Θέλει δηλαδή και χιούμορ, θέλει να μην το παίρνεις πολύ στα σοβαρά. Δεν πειράζει αν το ζάχαρο ανεβοκατεβαίνει, δεν πειράζει αν δεν έχεις την τέλεια γλυκοζυλιωμένη, αν δεν είσαι τέλειος. Άρα θέλω να πω, ας χαλαρώσουμε λίγο, ας φροντίζουμε το ζάχαρό μας για να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής και ηρεμίας. Για εμένα το ποιο σημαντικό στο ζάχαρο είναι αυτή η σταθερότητα. Αν αγχωθείς ανεβαίνει, αν στεναχωρηθείς ανεβαίνει, αν πονάς σωματικά ή ψυχικά ανεβαίνει», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κουρής (δείτε εδώ ποια είναι η σύζυγός του).

Τα συμπτώματα του διαβήτη

Η κλασική συμπτωματολογία του σακχαρώδους διαβήτη περιλαμβάνει την πολυουρία, την πολυδιψία, την πολυφαγία και την απώλεια σωματικού βάρους. Στον διαβήτη τύπου 1, η εισβολή της νόσου είναι συνήθως απότομη και συχνά η πρώτη εκδήλωσή της μπορεί να είναι η ανάπτυξη διαβητικής κετοξέωσης, με ναυτία, εμέτους, διάχυτο κοιλιακό άλγος και απώλεια συνείδησης. Στον διαβήτη τύπου 2, η νόσος εισβάλλει βαθμιαία, πολυφαγία παρατηρείται σπανιότερα, ενώ συχνά συνυπάρχουν αδυναμία, κόπωση, ζάλη και ευπάθεια σε λοιμώξεις. Συχνά, η συμπτωματολογία στον διαβήτη τύπου 2 λείπει τελείως και ο ασθενής αισθάνεται υγιής.