Ρίξε λίγη μαγειρική σόδα στην κόκκινη σάλτσα πριν την βάλεις στα μακαρόνια - Θα δεις τεράστια διαφορά

Το κόλπο που έκαναν οι γιαγιάδες για έξτρα νοστιμιά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πηγή: Pixabay / Catkin
Πηγή: Pixabay / Catkin

Είναι γνωστό πως η μαγειρική σόδα είναι θαυματουργή κι έχει μια σειρά από οφέλη, τόσο όσον αφορά τον καθαρισμό του σπιτιού (δείτε εδώ για παράδειγμα πως να καθαρίσετε το σαλόνι σας), αλλά και όσον αφορά το φαγητό.

Οι γιαγιάδες πολλές φορές μας μοιράζονται τα μυστικά τους κι ένα από αυτά λοιπόν ήταν ότι έριχναν μαγειρική σόδα στην κόκκινη σάλτσα λίγο πριν την βάλουν στα μακαρόνια, προκειμένου να μην ξινίζει.

Ρίξε μαγειρική σόδα στην κόκκινη σάλτσα λίγο πριν την βάλεις στα μακαρόνια

Η ζάχαρη στη σάλτσα ντομάτας δεν είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις την όξινη γεύση. Για να μη βγει λοιπόν ξινή η σάλτσα, το καλύτερο είναι να προσθέσεις μια πρέζα μαγειρικής σόδας.

«Ανάμειξε απλώς 1/4 ή 1/2 από ένα κουταλάκι του γλυκού μέσα στην κατσαρόλα και ανακάτεψε για λίγα λεπτά, ώστε να απομακρυνθεί το όξινο από τη γεύση» και απολαύστε τα καλύτερα μακαρόνια που έχετε φάει!

Αντίθετα, δεν πρέπει να βάζετε μαγειρική σόδα στα ρεβύθια

Σε περίπτωση που το έχετε με την μαγειρική καθώς απολαμβάνετε να μαγειρεύετε στην κουζίνα του σπιτιού σας, τότε μπορείτε να συνεχίσετε το διάβασμα καθώς θα σας αναφέρουμε την αιτία που δεν πρέπει να βάλετε μαγειρική σόδα στα ρεβύθια σας για να μαλακώσουν.

Μπορείτε ωστόσο να ρίξετε μια ματιά και να δείτε τί αλλαγή θα κάνει στο σώμα σας αν κάνετε μπάνιο κάθε βράδυ μόνο με μαγειρική σόδα και...

  • Μην ανακατεύετε διαφορετικές «παρτίδες» οσπρίων στην ίδια κατσαρόλα. Ο χρόνος μαγειρέματός τους μπορεί να διαφέρει.
  • Καλό είναι καθαρίζετε και να ξεπλένετε προσεκτικά τα όσπρια πριν το μαγείρεμα, ώστε να απομακρυνθούν μικρές πετρούλες ή άλλες ίνες, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσετε χύμα κι όχι συσκευασμένα.
  • Τα περισσότερα όσπρια πρέπει να ενυδατωθούν πριν το μαγείρεμα. Είναι το γνωστό μας «μούλιασμα». Τα βάζετε αποβραδίς σε μια κατσαρόλα με νερό και, αν θέλετε, προσθέτετε μαγειρική σόδα, φροντίζοντας να τα ξεπλύνετε καλά πριν τα μαγειρέψετε.
  • Να ξέρετε όμως πως η μαγειρική σόδα βοηθά τα όσπρια να βράσουν πιο γρήγορα και να γίνουν πιο εύπεπτα. Καταστρέφει, όμως, τη βιταμίνη Β1 που χρειάζεται το ανθρώπινο νευρικό σύστημα.
  • Αν κατά τη διάρκεια του μουλιάσματος κάποια όσπρια ανέβουν στην επιφάνεια, καλό είναι να τα πετάξετε γιατί ίσως
    είναι κούφια.

Το μυστικό για να πετύχουν τα ρεβύθια

  • Αν πέσει παραπάνω αλάτι στα όσπρια, βάλτε μια πατάτα στο φαγητό μέχρι να βράσει. Αυτή θα απορροφήσει το περισσό αλάτι και εσείς μετά απλώς θα την πετάξετε!
  • Αλλάζοντας συχνά νερό στα όσπρια, χάνουμε μέρος των θρεπτικών συστατικών τους, ενώ, αν τα ξαφρίζουμε, πετάμε μαζί και λίγες από τις πρωτεΐνες τους.
  • Καλό είναι να μαγειρεύετε τα όσπρια όταν είναι ακόμα φρέσκα ή «φετινά», όπως λέγονται. Όσο περισσότερο παλιώνουν, τόσο πιο δύσκολα βράζουν, ενώ αρχίζουν τις… κακές παρέες στο ντουλάπι μας, πιάνοντας φιλίες με έντομα και ζιζάνια.
  • Καλό είναι να διατηρείτε τα όσπρια σε ξηρό και δροσερό μέρος μέσα σε πάνινες σακούλες, ώστε να μπορούν να αναπνέουν.
  • Η φακή, η φάβα, τα μαυρομάτικα φασόλια και η ροβίτσα δεν χρειάζονται μούλιασμα.
  • Αν ξεχάσετε το μούλιασμα ή δεν προλαβαίνετε, βράζετε τα όσπρια για 5 λεπτά και τα αφήνετε σε καυτό νερό για 1 ώρα. Στραγγίζετε και μαγειρεύετε κανονικά.
  • Σε περίπτωση που χρειαστεί να προσθέσετε νερό στο μαγείρεμα, φροντίστε να είναι ζεστό για να μη διακοπεί ο βρασμός.
  • Για μαγείρεμα στο φούρνο, βράζετε πρώτα τα όσπρια μόνα τους και μετά τα ψήνετε στο φούρνο με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Η σόγια, πολύ δημοφιλής τις μέρες της νηστείας, χρησιμοποιείται για την παραγωγή γάλακτος, τυριών ακόμα και κιμά.
  • Τα κουκιά τρώγονται μαγειρεμένα χλωρά ή ξερά. Για να δοκιμάσετε ξερά κουκιά: τα μουλιάζετε αποβραδίς, αφαιρείτε το μαύρο μάτι στην κορυφή, τα βράζετε για 1 ώρα περίπου, τα στραγγίζετε και τα μαγειρεύετε ανάλογα με τη συνταγή σας.Καλό θα είναι να βάλετε περιορισμένη σόδα στα όσπρια σας, γιατί ειδικοί υποστηρίζουν ότι χάνουν τις βιταμίνες τους