Μαγειρική σόδα: Γνώριζες την διαφορά της από το baking powder; Μια διαφορά που πρέπει να γνωρίζει κάθε νοικοκυρά!

Τι είναι το ένα και τι το άλλο;

Μαγειρική σόδα: Γνώριζες την διαφορά της από το baking powder; Μια διαφορά που πρέπει να γνωρίζει κάθε νοικοκυρά!

Εσύ γνωρίζεις την διαφορά της μαγειρικής σόδας από το baking powder; Είναι μια διαφορά που πρέπει να γνωρίζει κάθε νοικοκυρά! Ποια είναι η διαφορά τους και ποια πρέπει να βάζουμε στο φαγητό μας για να είναι και πιο νόστιμο;

Tόσο η μαγειρική σόδα όσο και το baking powder είναι διογκωτικοί παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι προστίθενται στα τρόφιμα που πρόκειται να ψήσουμε για να παράξουν διοξείδιο του άνθρακα και να τα αναγκάσουν να φουσκώσουν. Οι δύο διογκωτικές ουσίες χρησιμοποιούνται υπό διαφορετικές συνθήκες και είναι χημικά διαφορετικές. Αν κοιτάξετε τα συστατικά, τόσο η μαγειρική σόδα όσο και το baking powder περιέχουν διττανθρακικό νάτριο. Αυτή είναι μια βάση που αντιδρά με οξέα για να σχηματίσει αέριο διοξείδιο του άνθρακα, νερό και αλάτι.

Μαγειρική Σόδα

Περιέχει μόνο καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο. Σε κάθε συνταγή που χρησιμοποιείται πρέπει να περιλαμβάνεται ένα όξινο συστατικό, όπως το γιαούρτι ή ο χυμός λεμονιού. Η χημική αντίδραση μεταξύ βάσης και οξέος αρχίζει αμέσως. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει είναι να λειτουργήσει ως διογκωτική ουσία που θα φουσκώσει τη ζύμη. Συνταγές που χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα συχνά όταν ψήνονται έχουν πιο σκούρο και τραγανό αποτέλεσμα από εκείνες που δεν την περιέχουν. Χρειάζεται προσοχή στη χρήση της καθώς μεγάλη ποσότητα σε μια συνταγή μπορεί να δώσει μια πικρή γεύση σαν σαπουνάδα.

Baking Powder

Το baking powder περιέχει τόσο όξινο ανθρακικό νάτριο όσο και όξινο παράγοντα, ένας συνδυασμός δηλαδή της μαγειρικής σόδας με ένα άλλο οξύ, παρουσία ενός αδρανούς σταθεροποιητή ο οποίος είναι συχνά λίγο άμυλο καλαμποκιού. Τι σημαίνει αυτό: τα πάντα παραμένουν αδρανή στο μείγμα μέχρι να προστεθεί υγρό, το οποίο επιτρέπει στη σόδα και το οξύ να συνδυαστούν για να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (που μοιάζει με φυσαλίδες). Αυτή η διαδικασία είναι αυτό που δίνει στο baking powder την δύναμη να φουσκώνει τις ζύμες. Αλλά όπως και η μαγειρική σόδα, μπορεί να χάσει αυτή της τη δύναμη με την πάροδο του χρόνου, αν δεν αποθηκευτεί σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Πότε να χρησιμοποιήσετε ποιό

Η μαγειρική σόδα είναι ιδανική για συνταγές που περιέχουν ένα όξινο συστατικό. Είναι πικρή, επομένως χρειάζεται αυτά τα όξινα συστατικά για να καταλύσει την αντίδραση και να εξισορροπήσει τις γεύσεις. Το baking powder έχει πιο ουδέτερη γεύση και δεν απαιτεί πρόσθετα συστατικά για να ξεκινήσει η αντίδραση. Χρησιμοποιείται συνήθως σε κέικ και μπισκότα.

Υποκατάστατα

Ορισμένες φορές χρειάζονται υποκατάστατα στις συνταγές ψησίματος. Εάν σας έχει τελιώσει η μαγειρική σόδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρεις φορές την ποσότητα σε baking powder. Η γεύση μπορεί είτε να επηρεαστεί είτε όχι ανάλογα με τη συνταγή. Δεδομένου ότι η μαγειρική σόδα στερείται ενός όξινου συστατικού, θα χρειαστεί να προσθέσετε ένα, αν θέλετε να την βάλετε ως υποκατάστατο του baking powder. Δύο μέρη κρεμόριου με ένα μέρος μαγειρικής σόδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποκαταστήσουν το baking powder . Δεν είναι ιδανικό, αλλά θα σας δώσει τις φυσαλίδες αερίου που χρειάζεστε.

Επίσης σου έχουμε και το απόλυτο μυστικό για να καθαρίζεις το κρεβάτι σου με μαγειρική σόδα!

Πώς να ελέγξετε εάν η μαγειρική σας σόδα ή το baking powder δεν έχουν λήξει

Ο ευκολότερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν η μαγειρική σόδα που έχετε στο ντουλάπι είναι καλή για φούσκωμα της ζύμης, είναι να βάλετε μια μικρή ποσότητα σε ένα μικρό μπολ και να προσθέσετε λίγο ξύδι. Αν φουσκώσει, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε. Για να τσεκάρετε το baking powder, κάντε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας λίγο νερό αντί του ξυδιού. Αν αφρίσει σημαίνει ότι δεν έχει λήξει.

Έχετε πιάσει φωτιά από καμένο λίπος στην κουζίνα σας; Ρίξτε μαγειρική σόδα!

Το γνωρίζατε πως αν έχετε πιάσει φωτιά από καμένο λίπος στην κουζίνα σας μπορείτε να ρίξετε μαγειρική σόδα; Κι όμως αυτό το υλικό θα σας βοηθήσει εύκολα και απλά να να σβήσετε την φωτιά που έχει ανάψει καταλάθος μέσα στο σπίτι σας.

Φωτιά στην κουζίνα: ένας εφιάλτης που μπορεί να γίνει πραγματικότητα γρήγορα και αναπάντεχα με οδυνηρές συνέπειες· εκατοντάδες άτομα τραυματίζονται, κάποιες φορές σοβαρά, από τέτοιου είδους περιστατικά και περιουσίες ολόκληρες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Αλήθεια αν συμβεί κάτι τέτοιο στη δική σας κουζίνα, ξέρετε πώς να το χειριστείτε για να αποφύγετε τα χειρότερα;

Μάθετε από αυτό το άρθρο πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα πυροσβεστήρα, πότε να σκεπάσετε τη φωτιά και πότε να καλέσετε την πυροσβεστική υπηρεσία.

Φωτιές στην κουζίνα που προκαλούνται από λίπη

Οι φωτιές από λίπη αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνες τους και πρέπει να τις αντιμετωπίζετε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Κανόνας 1: ποτέ μη ρίχνετε νερό σε φωτιά από λίπη. Ο καλύτερος τρόπος να την αντιμετωπίσετε είναι να την σκεπάσετε για να της στερήσετε το οξυγόνο που συντηρεί τη φλόγα. Ακολουθείστε τις ακόλουθες απλές οδηγίες:

Κάθε φορά που μαγειρεύετε, να έχετε ένα καπάκι ή σκέπαστρο, ίσως από ένα μαγειρικό σκεύος, έτοιμο για να το αρπάξετε και να σκεπάσετε τη φωτιά σε περίπτωση που χρειαστεί.

Αν τα λίπη αρπάξουν φωτιά στο μαγειρικό σας σκεύος, σκεπάστε τη φωτιά γρήγορα για να μην τροφοδοτείται με οξυγόνο. Το καλύτερο είναι να περάσετε το σκεύος πάνω από τη φωτιά με κίνηση από τα πλάγια, παρά από πάνω (καθώς μια κατακόρυφη κίνηση θα φυλάκιζε περισσότερο αέρα κάτω από το καπάκι).

Κλείστε το μάτι και αφήστε το σκεύος εκεί που είναι ώσπου να κρυώσει.

Ποτέ μη μετακινείτε το σκεύος, ποτέ μη το μεταφέρετε κάτω από τη βρύση και μην πάρετε το καπάκι προτού κρυώσει το σκεύος.

Φωτιά στο Φούρνο, στο φούρνο μικροκυμάτων και στις πρίζες της κουζίνας

Μια φωτιά μπορεί να ξεσπάσει σε οποιοδήποτε σημείο της κουζίνας – κοντά σε μια πρίζα, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κάποια από τις εστίες μαγειρέματος. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να χειριστείτε τέτοιου είδους ατυχήματα:

Φωτιά στο φούρνο. Κλείστε αμέσως την πόρτα του φούρνου και αποσυνδέστε τον από το ρεύμα. Αν η φωτιά δεν σβήσει αμέσως, καλέστε αμέσως την πυροσβεστική. Ζητήστε τους να εξετάσουν το φούρνο και πηγαίνετέ τον για επισκευή προτού το χρησιμοποιήσετε ξανά.

Φωτιά στο φούρνο μικροκυμάτων. Κλείστε την πόρτα του και μην την ανοίξετε ώσπου να κατασιγάσει η φλόγα.

Αποσυνδέστε τον από το ρεύμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μην χρησιμοποιήσετε ξανά τη συσκευή προτού ελεγχθεί και επισκευαστεί από εξειδικευμένο τεχνικό.

Φωτιές στις πρίζες της κουζίνας. Μειώστε τον κίνδυνο μιας φωτιάς σε κάποια πρίζα της κουζίνας με το να μη συνδέετε πολλές συσκευές στην ίδια υποδοχή. Αν ξεσπάσει τελικά μια φωτιά, χρησιμοποιήστε πυροσβεστήρα και ποτέ μην ρίχνετε νερό πάνω της. Φωνάξτε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία ακόμη κι αν την έχετε ήδη σβήσει.

Πότε και Πώς να χρησιμοποιείτε πυροσβεστήρα

Όλες οι κουζίνες πρέπει να είναι εξοπλισμένες με πυροσβεστήρα. Φροντίστε να πάρετε έναν με ένδειξη πως είναι κατάλληλος για κάθε τύπο φωτιάς και έχετέ τον σε ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση.

Αν ξεσπάσει μια φωτιά, δεν θα έχετε χρόνο να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης και να τη σταματήσετε. Γι’ αυτό, εξοικειωθείτε με τον τρόπο που απασφαλίζει και διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ασφαλούς χρήσης. Να θυμάστε:

Πρώτα τραβήξτε τον πίρο ασφαλείας από το στόμιο του πυροσβεστήρα – ειδάλλως δεν θα λειτουργήσει.

Στρέψτε το στόμιο του πυροσβεστήρα στην εστία της φωτιάς, όχι πάνω στις φλόγες.

Κρατήστε τον από τη λαβή του, πιέστε το μοχλό εκτόξευσης και συνεχίστε να ρίχνετε ώσπου να καταλαγιάσει πλήρως η εστία.

Να κινείτε τα χέρια σας οριζόντια και να ρίχνετε χαμηλά.

Η μαγειρική σόδα είναι επίσης ένα εξαιρετικό συστατικό για κάθε κουζίνα, και όχι μόνο για το μαγείρεμα. Αν ξεσπάσει μια φωτιά σε μια ηλεκτρική συσκευή και δεν έχετε κάτι εύκαιρο για να τη σβήσετε πάρτε ένα κουτί μαγειρικής σόδας και ρίξτε άφθονη σόδα στην εστία της φωτιάς. Φυσικά, το κόλπο αυτό είναι αποτελεσματικό μόνο σε μικρές εστίες.