Νηστίσιμα Φοινίκια Πάρου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Η μυρωδιά της κανέλας θα σε τρελάνει

Ένα παραδοσιακό γλυκό για μικρούς και μεγάλους

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νηστίσιμα Φοινίκια Πάρου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Η μυρωδιά της κανέλας θα σε τρελάνει

Μια σούπερ νηστίσιμη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Βήμα βήμα πως να κάνετε τα Φοινίκια της Πάρου. Θα μυρίσει όλο το σπίτι σας κανέλα.

Τα νηστίσιμα φοινίκια με σιμιγδάλι είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό που διαδόθηκε στον Ελλαδικό χώρο από τους πρόσφυγες κατά την μικρασιατική καταστροφή και ενσωματώθηκε στην τοπική μας κουζίνα. Στην Πάρο τα φτιάχνουμε πάντα την Σαρακοστή αν και θα τα συναντήσετε σε παριανά σπίτια και στη νηστεία των Χριστουγέννων. Δοκιμάστε τα!

Υλικά Συνταγής

  • 1¾ φλ. ελαιόλαδο + σπορέλαιο (μισό - μισό)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 φλ. αλεύρι γ.ο.χς
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι

Για το σιρόπι

  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 2½ φλ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 5-6 γαρύφαλλα
  • 1/2 λεμονόκουπα

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε τα νηστίσιμα φοινίκια με σιμιγδάλι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κοσκινίσουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι και το σιμιγδάλι και αφήνουμε να μουσκέψει καλά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη σόδα που έχουμε διαλύσει το χυμό.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά και τα ρίχνουμε στο αλεύρι, κρατώντας λίγο. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή.
  • Δεν βάζουμε όλο το αλεύρι μαζί, γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο. Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ.
  • Πλάθουμε τα σαρακοστιανά φοινίκια σε μέγεθος μπουκιάς, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε για 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς στον αέρα.
  • Σιροπιάζουμε τα νηστίσιμα φοινίκια
  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά.
  • Βράζουμε για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το σιρόπι.
  • Βάζουμε κοντά κοντά τα καυτά φοινίκια και τα περιχύνουμε στο ταψί με το κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και να το ρουφήξουν.

Μυστικά για τα παραδοσιακά φοινίκια με σιμιγδάλι

  • Τα φοινίκια διαδώθηκαν στον Ελλαδικό χώρο από τους πρόσφυγες κατά την μικρασιατική καταστροφή.
  • Έτσι και στα νησιά μας, όπως και σε άλλες περιοχές κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, Μακεδονία και Κρήτη, ενσωματώθηκαν στις τοπικές κουζίνες.
  • Σε πολλές περιοχές τα φοινίκια φτιάχνονται μόνο με αλεύρι και προσθέτουν τα μπαχαρικά των μελομακάρονων.
  • Λίγο ούζο, τσίπουρο ή κονιάκ στη ζύμη θα δώσει αρώματα.
  • Είναι γλυκό νηστίσιμο, πλάθεται σε μικρές μπουκιές και πάντα σιροπιάζεται όσο τα φοινίκια είναι ακόμα ζεστά, για να ρουφήξουν όλο το σιρόπι και να ποτιστεί καλά το σιμιγδάλι.
  • Στην Πάρο τα φτιάχνουμε πάντα την Σαρακοστή αν και θα τα συναντήσετε σε παριανά σπίτια και στη νηστεία των Χριστουγέννων.
  • Δε ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη γιατί θα γίνουν σκληρά.
  • Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο γι αυτό δεν το βάζουμε όλο με μιας, αλλά σταδιακά. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και μαλακή σαν πλαστελίνη, όχι σκληρή.
  • Αντί για φρέσκο χυμό πορτοκάλι, μπορείτε να βάλετε ανθρακούχο νερό, μπύρα, πορτοκαλάδα με ανθρακικό.
  • Μπορείτε στο τελείωμα να τα πασπαλίσετε με καβουρδισμένο και αλεσμένο σουσάμι, κοπανισμένα καρύδια, ινδοκάρυδο, κανελοζάχαρη τρίμμα ή απλά περιχύστε τα σιροπιασμένα φοινίκια με λίγο ζεστό αραιωμένο μέλι.
  • Το πολύ ανακάτεμα στη ζύμη θα κάνει σφιχτά τα φοινίκια και θα χωρίσει όλο το λάδι από το ζύμη με το ανακάτεμα.
  • Απαλές κινήσεις χρειάζονται μέχρι τα υλικά να γίνουν ζύμη.
  • Αν δεν έχετε αέρα στο φούρνο τότε θα ψήσετε σε αντιστάσεις, πάνω και κάτω αντίσταση. Βάζουμε το ταψί στην κάτω σχάρα και ψήνουμε κάθε φορά ένα ένα ταψί ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Ωστόσο, δοκιμάστε και τη νηστίσιμη πίτα με καλαμποκάλευρο της Αργυρώ! Η συνταγή βρίσκεται εδώ!

Πετιμεζόπιτα της Πάρου με κανέλα - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας "κόβει" την ανάσα

Πετιμεζόπιτα της Πάρου Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μία παραδοσιακή συνταγή της Πάρου για αφράτη πετιμεζόπιτα ή αλλιώς πετιμεζένια με κανέλα μας παρουσιάζει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και μας "κόβει" την ανάσα.

Η εύκολη νηστίσιμη πίτα σαν κέικ, χωρίς ζάχαρη, γίνεται με ελαιόλαδο, κανελογαρύφαλα και παριανό πετιμέζι. Το πετιμέζι στην κουζίνα του Αιγαίου παίζει τον ρόλο της ζάχαρης και το χρησιμοποιούμε για να γλυκάνουμε πίτες, κουλουράκια, τηγανίτες, λουκουμάδες, ψωμιά αλλά και φαγητά.

Την συνταγή βρήκαμε στο argiro.gr

Υλικά Συνταγής

  • 2 φλ. πετιμέζι
  • 1½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. κρασί μπρούσκο Πάρου (ημίγλυκο κόκκινο κρασί)
  • 1 κ.σ κανέλα
  • 1 κ.γλ γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γλ μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλ. χυμό από πορτοκάλι
  • 1 κ.σ σόδα μαγειρική
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 φλ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.σ σουσάμι
  • λίγο λάδι για το ταψί

Εκτέλεση

  • Για την αφράτη και εύκολη πετιμεζόπιτα με καρύδια και χωρίς ζάχαρη, πρώτα θα κοσκινίσουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε τα υγρά υλικά. Το πετιμέζι, το λάδι και το κρασί. Με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να διαλυθεί το πετιμέζι. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο). Ανακατεύουμε καλά.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
  • Προσθέτουμε τέλος το αλεύρι στο μείγμα της πετιμεζόπιτας κι ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, να χαθεί μέσα στα υλικά.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 34 εκ. και πασπαλίζουμε το εσωτερικό του με 1 κουτάλια σουσάμι. Αδειάζουμε το μείγμα της πετιμεζόπιτας και κουνάμε το ταψί να ισιώσει η επιφάνεια. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο σουσάμι.
  • Ψήνουμε την πετιμεζόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Μέχρι να φουσκώσει να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Η αφράτη και αρωματική πετιμεζόπιτα είναι έτοιμη όταν μπήγουμε μαχαίρι στην καρδιά της κι η λάμα του βγαίνει στεγνή από ζύμη, όπως κάνουμε σε ένα κέικ.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160 °C.
  • Όταν βγαίνει καυτή από το φούρνο, μπορούμε να την περιχύσουμε με μπόλικο αραιωμένο πετιμέζι. Ζεσταίνουμε δηλαδή το πετιμέζι με λίγο νερό ώστε να είναι αρκετά αραιό σαν σιρόπι. Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε χοντροκομμένα καρύδια.