Καθαρά Δευτέρα: Νηστίσιμο κέικ λεμόνι με παπαρουνόσπορο - Η απόλυτη συνταγή

Θα σας... τρέξουν τα σάλια

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Καθαρά Δευτέρα: Νηστίσιμο κέικ λεμόνι με παπαρουνόσπορο - Η απόλυτη συνταγή

Όσο περνούν οι ημέρες πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και όπως είναι λογικό οι νοικοκυρές ετοιμάζουν σιγά σιγά τις συνταγές τους για το οικογενειακό τραπέζι. Έτσι, μετά από την νηστίσιμη κολοκυθόπιτα η οποία είναι αρκετά χορταστική σειρά έχει και το νηστίσιμο κέικ λεμόνι το οποίο όχι μόνο θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλά σας αλλά θα επιχειρήσετε να το μαγειρέψετε και πάλι.

Το νηστίσιμο κέικ λεμόνι

Νηστίσιμο κέικ λεμόνι

Υλικά

  • 2 κούπες αλεύρι
  • 2 κ.σ. baking powder
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 3 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • ¼ κούπας στέβια
  • 3 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή μέλι
  • 4-5 κ.σ. παπαρουνόσπορο
  • ¾ κούπας γάλα αμυγδάλου
  • 4 κ.σ. σπορέλαιο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αυγά λιναρόσπορου (15 γρ. λιναρόσπορο με 70 γρ. Νερό)
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το λιναρόσπορο με το νερό και το αφήνουμε για 10 λεπτά ώστε να απορροφηθεί όλο το νερό. Αυτή είναι μια μέθοδος αντικατάστασης του αυγού σε κέικ, muffin, μπισκότα και άλλα όταν θέλουμε να τα κάνουμε νηστίσιμα ή vegan.
  • Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το baking, το αλάτι, τη στέβια, τον παπαρουνόσπορο και το ξύσμα λεμονιού.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια, την αγαύη, το χυμό λεμονιού, το χυλό λιναρόσπορου, το σπορέλαιο και τέλος σταδιακά το γάλα αμυγδάλου ανακατεύοντας μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα για κέικ.
  • Γεμίζουμε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ (12Χ30 εκ. περίπου) στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά ή έως ότου τρυπώντας το κέικ με καλαμάκι για σουβλάκι αυτό βγει στεγνό.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε για 20 λεπτά να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Πανεύκολη λαγάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και έτσι είναι η τέλεια ευκαιρία για να δοκιμάσεις να φτιάξεις μόνη σου αυτή την πανεύκολη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για λαγάνα, η οποία ετοιμάζεται μέσα σε 30 λεπτά.

Μάλιστα, μία ακόμα ωραία ιδέα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, είναι αυτή η σαλάτα με φακές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά

  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο 25 γραμ. νωπή)
  • 300 ml νερό χλιαρό (προσοχή όχι καυτό)
  • 50 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 500 γραμ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • 1-2 γερές πρέζες ζάχαρη
  • 100 γραμ. σουσάμι

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου λαγάνα

Εκτέλεση

  • Για την πιο εύκολη και νόστιμη λαγάνα, διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια. Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.
  • Κρατάμε 3 κ.σ. από το συνολικό λάδι στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το νερό (χλιαρό, προσοχή όχι καυτό) και το υπόλοιπο λάδι.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα. Αλευρώνουμε ή λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. Βγάζουμε τη ζύμη για τη λαγάνα στον πάγκο.
  • Με τα χέρια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη στον πάγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αν βιαζόμαστε την βάζουμε σε ζεστό σημείο, πχ. χλιαρό φούρνο, για να γίνει πιο γρήγορα. Την βγάζουμε στον πάγκο. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη ζυμώνοντάς τη για λίγο. Την κόβουμε σε 2 ίσα μέρη.
  • Πλάθουμε με τα δάχτυλα την κάθε λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα, σε λαδωμένο ταψί. Δηλαδή με λαδωμένα τα χέρια απλώνουμε την λαγάνα στο ταψί δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας. Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι. Απαλά πιέζουμε με τις παλάμες το σουσάμι να κολλήσει στη λαγάνα. Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη λαγάνα.
  • Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30′ έως 45′ να φουσκώσουν και πάλι.
  • Με τα ακροδάχτυλα, κάνουμε βαθιές δαχτυλιές στη λαγάνα μέχρι κάτω ή τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί. Δυνατό τρύπημα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί η βελόνα.
  • Ετοιμάζουμε και τις 2 λαγάνες με τον ίδιο τρόπο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα για 30 λεπτά. Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε τις λαγάνες με λίγο νερό για να γυαλίσουν.
  • Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.

Πηγή: argiro.gr