Υπάρχει υγιεινή διατροφή; Μύθοι & αλήθειες για τα τρόφιμα που βάζουμε στο πιάτο μας

Πέρα από την αποφυγή του κόκκινου κρέατος και την κατανάλωση πέντε φρούτων την ημέρα...

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Unsplash
Unsplash

Είναι πολύ πιθανό τώρα που το διαβάζετε αυτό ήδη να έχετε ακούσει, διαβάσει συζητήσει σχετικά με τη σημασία της υγιεινής διατροφής, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζετε ακόμη πολύ καλά περί τίνος πρόκειται. Υπάρχουν πιθανώς και κάποιοι που πιστεύουν (κατά λάθος) στις θεραπευτικές δυνάμεις ορισμένων τροφών.

Και είναι και αρκετοί που κάνουν τη μία δίαιτα μετά την άλλη εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τις μόδες και τις επιταγές των διάφορων "γκουρού" για το θέμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν (σχεδόν) αιώνια ζωή. Η υγιεινή διατροφή έχει γίνει ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες ενός τρόπου ζωής που συνδέεται με την ευεξία. Τέλεια. Ξέρουμε όμως τι είναι υγιεινή διατροφή; Μπορείς να πιεις καφέ; Και τι κάνουμε με το γάλα; Είναι πραγματικά η χορτοφαγική διατροφή η πιο υγιεινή; Μια τεράστια σύγχυση, μύθοι και μισές αλήθειες μετατρέπουν την επιθυμία μας να φάμε καλά σε μια αγχωτική κατάσταση.

Υπάρχει υγιεινή διατροφή; Μύθοι & αλήθειες

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει (ενιαίος) σωστός τρόπος για το φαγητό. Είτε θέλετε να χάσετε μερικά κιλά, είτε να βελτιώσετε την υγεία σας, είτε (συνήθως) και τα δύο, είναι σημαντικό να μπορείτε να αναλύετε τις υπερβολές και να επιλέγετε τον καλύτερο τρόπο διατροφής», αυτό είναι το μήνυμα που μεταδίδει η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ορισμένοι άνθρωποι, εξηγούν, μπορεί να αισθάνονται καλά με μια vegan διατροφή (δημητριακά και όσπρια, χωρίς κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα), ενώ άλλοι το κάνουν με μια δίαιτα paleo (περιλαμβάνει κρέας αλλά εξαιρεί τα δημητριακά και τα όσπρια), δύο διατροφικά πρότυπα που φαίνονται αντίθετα.

Ωστόσο, επισημαίνουν οι επιστήμονες από το Χάρβαρντ ότι όταν σχεδιάζεται σωστά, κάθε δίαιτα περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά και ελαχιστοποιεί τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. «Αυτοί είναι οι κοινοί παρονομαστές μιας υγιεινής διατροφής». Από εκεί και πέρα, όλα είναι θέμα συμπλήρωσης και συνδυασμού προϊόντων από τις διάφορες ομάδες τροφίμων και επίτευξης μιας ποικίλης διατροφής που παρέχει βιταμίνες, λίπη, πρωτεΐνες, μέταλλα, υδατάνθρακες κ.λπ. απαραίτητα για την υγεία.

πιάτα με λαχανικά
Unsplash

Και διευκρινίζουν: «Δεν υπάρχει "μαγική" αναλογία. Πρέπει πάντα να αποφεύγουμε τα άκρα». Επιπλέον, αναφέρουν ότι αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι η ποιότητα των τροφίμων (και η προτεραιότητα στην κατανάλωση φρέσκων προϊόντων έναντι των επεξεργασμένων) είναι πιο σημαντική από το αν είναι χαμηλά σε λιπαρά, χαμηλά σε υδατάνθρακες ή κάτι ενδιάμεσο.

Ξηροί καρποί, καφές, γάλα & αβγά

Ο Δρ Miguel Angel Martínez-González, ειδικός στη μεσογειακή διατροφή δηλώνει ότι, σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, δεν είναι αλήθεια ότι οι ξηροί καρποί ή το παρθένο ελαιόλαδο παχαίνουν ή ευθύνονται για την παχυσαρκία, ούτε ότι πρέπει να καταναλώνετε τρία ποτήρια γάλα την ημέρα για να είστε υγιείς.

Ούτε πρέπει να δαιμονοποιούμε τον καφέ ή τα αυγά. Αντίθετα, συνιστά να μη δίνουμε σημασία σε όσους λένε ότι τα κορεσμένα λιπαρά (από λιπαρά κρέατα, λουκάνικα, γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, βούτυρο) είναι υγιεινά, γιατί πίσω από αυτές τις δηλώσεις συνήθως κρύβονται οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα, όπως όταν οι άνθρωποι τείνουν να λένε ότι η μπύρα είναι η καλύτερη για ενυδάτωση μετά τα σπορ. «Το να στέλνουμε αυτό το μήνυμα στον νεανικό πληθυσμό είναι εξωφρενικό».

γυνάικα πάνω σε ζυγαριά
Unsplash

Ζάχαρη & 5 γεύματα τη μέρα

Το να υποστηρίζουμε ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται ζάχαρη και λειτουργεί ανεπαρκώς αν δεν του δοθεί αρκετή ποσότητα είναι επικίνδυνο. «Οι κίνδυνοι για την υγεία που εγκυμονεί η ζάχαρη, και ιδιαίτερα τα πρόσθετα σάκχαρα, είναι τέτοιοι που δικαιολογούν έλεγχο παρόμοιο με αυτόν που εφαρμόζεται στο αλκοόλ», λέει ο Δρ Miguel Angel Martínez-González.

Ομοίως, ενόψει της αυξανόμενης τάσης που υποστηρίζει την κατανάλωση πέντε γευμάτων την ημέρα, αυτός ο ειδικός πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να διερευνηθούν σχετικά με αυτό το θέμα. «Δεν θα το έπαιρνα ως δόγμα. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό αυτοελέγχου και κυριαρχίας στις επιθυμίες που έχει ένας άνθρωπος».