Προσοχή, δεν βάζουμε αυγά, φρυγανιά & μαϊντανό - Τα 5+1 μυστικά για να πετύχετε τα σουτζουκάκια και να μην διαλυθούν στο βράσιμο

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες της Αργυρώς

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Θέλετε να φτιάξετε τα ωραιότερα σουτζουκάκια, αυτά που όλοι θα παραμιλάνε με την τέχνη σας; Τότε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σας έχει τα 5+1 μυστικά για τα τα πετύχετε και να μην διαλυθούν κατά την διάρκεια του βρασίματος.

Αυτά είναι τα μυστικά για να φτιάξετε σουτζουκάκια

  • Το σκόρδο.
  • Το μουλιασμένο ψωμί στη μαυροδάφνη.
  • Ότι δεν αλευρώνουμε στο πλάσιμο (παρά μόνο βουτάμε τα χέρια στο κρασί για να αφρατέψουν).
  • Δεν κάνουμε βαθύ τηγάνισμα. Χρησιμοποιούμε λίγο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, μόνο ίσα να ροδίσουν ελαφρά.
  • Τα πλάθουμε σε πολύ μικρό, μακρόστενο σχήμα.
  • Τα βράζουμε μέσα στην έτοιμη σάλτσα, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.

Μεγάλη προσοχή, στην συνταγή όταν τα πλάσετε μην βάλετε αυγά και φρυγανιά στον κιμά, ούτε μαϊντανό!

Δείτε επίσης: Για να μην σου βγουν στεγνά σαν... πέτρα - Τα 7+1 μυστικά για ζουμερά μπιφτέκια στο φούρνο!

argiro.gr

Βράστε σωστά το ρύζι που θα τα συνοδεύσετε

Mήπως τόσο καιρό που βράζατε ρύζι σας έβγαινε είτε πολύ βρασμένο με αποτέλεσμα να είναι λαπάς ή κολλούσε; Τότε δεν ακολουθούσατε σωστά τα βήματα για να μαγειρευτεί σωστά.

Τι ρυζι;

Για να το κανεις σπυρωτό, χρησιμοποιήσε καρολίνα ή νυχάκι αλλά πριν το βράσιμο, μουλιάστε το σε κρύο νερό για 30′ με 1 ώρα. Ξεπλύνετε το πολύ καλά μέσα σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι να μη βγαίνει το νερό λευκό από άμυλο. Για πιο σπυρωτό , στύψτε χυμό λεμονιού πάνω στο πλυμένο και κάντε το ακόμα πιο σπυρωτό. Μπορείτε επίσης να το σοτάρετε σε λάδι ή βούτυρο κι έτσι να αδιαβροχοποιηθεί ο κόκκος και να μείνει σπυρωτό. Μετά, προσθέτετε νερό ή ζωμό στη σωστή αναλογία.

Πόσο νερό θέλει;

Η αναλογία ρυζιού/νερού ή ζωμού, είναι μία και αυτή είναι 1 προς 2. Δηλαδή για κάθε 1 φλιτζάνι ρύζι, χρειάζονται 2 φλιτζάνια νερό. Όμως, θέλει πολύ προσοχή στο βρασμό. Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλά και η κατσαρόλα σκεπασμένη. Βράζει σε λίγο νερό, αλλά γίνεται πολύ νόστιμο και δεν λασπώνει ποτέ. Αγαπημένη ιδέα για ατζέμ πιλάφι , μιλανέζα, ή με αποξηραμένα φρούτα.

Πόσο συχνά να ανακατεύω;

Αν θέλετε το πιλάφι σας να γίνει σπυρωτό, ανακατέψτε μόνο μια-δυο φορές στην αρχή. Όχι παραπάνω. Όσο το ανακατεύετε, τόσο σπάνε οι κόκκοι ρυζιού και αποβάλουν το άμυλό τους και τόσο χυλώνει και γίνεται κολλώδες, με αποτέλεσμα στο τέλος καλο.

Πόσο χρόνο πρέπει να βράζω για να γίνει σπυρωτό;

Αυτό έχει να κάνει καθαρά με την ένταση της φωτιάς και με την ποικιλία που θα χρησιμοποιήσετε. Σε γενικές γραμμές, ο χρόνος βρασμού ποικίλει και κυμαίνεται γύρω στα 15′. Προσοχή η φωτιά να είναι χαμηλή, τα υγρά μετρημένα και η κατσαρόλα σκεπασμένη.

Πότε καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμο;

Όταν στην επιφάνεια του έχουν σχηματιστεί τρυπούλες και δεν φαίνεται πλέον νερό, είναι σχεδόν έτοιμο. Τότε, σβήνετε τη φωτιά, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και καλύπτετε με καθαρή διπλωμένη πετσέτα. Σκεπάζετε με το καπάκι κι αφήνετε για 5′, για να τραβήξει τα υγρά του. Τότε, το αφρατεύετε με ένα πιρούνι και σερβίρετε όσο ακόμα είναι ζεστό. Έτσι μόνο , θα ξεχωρίζουν οι κόκκοι και δεν θα κολλάνε μεταξύ τους.

Τι είναι σωστό.;

Όλα έχουν να κάνουν με το για ποια χρήση προορίζεται. Αν είναι για σαλάτα, τότε το βράζετε σε μπόλικο νερό και το σουρώνετε. Αν πρόκειται για πιλάφι, καλύτερα να μετράτε τα υγρά και να ακολουθείτε όλα τα παραπάνω

Πώς θα δώσω γεύση και άρωμα;

Αρωματίστε το ρύζι με μπαχαρικά και ειδικά με σπόρους κακουλέ, αστεροειδή γλυκάνισο, ξύσμα από λεμόνι με φρουτα και διαφορά βότανα.

Χρησιμοποιήστε λίγο αγνό βούτυρο και απογειώστε τη γεύση του, ακόμα και αν πρόκειται για ρύζι στον ατμό.

argiro.gr