Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα: «Δεν είχαμε καμία ένδειξη ραδιενέργειας...»

Έντονη η ανησυχία για πιθανό κίνδυνο από τοξικές ουσίες

Δάφνη Επιθυμιάδη
Youweekly Editor
Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα: «Δεν είχαμε καμία ένδειξη ραδιενέργειας...»

Όλη η Ελλάδα παρακολουθεί συγκλονισμένη τις τελευταίες ώρες τη συντριβή του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα που είχε προορισμό το Μπαγκλαντές και μετέφερε πυρομαχικά από τη Σερβία προς την Ιορδανία. Το αεροσκάφος ήταν ουκρανικό και το πλήρωμά του ήταν 8μελές, ήταν όλοι Ουκρανοί και δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους.

Έντονη ήταν η ανησυχία ειδικών και κατοίκων, για πιθανό κίνδυνο από τοξικές ουσίες που παρήγαγε η καύση των πυρομαχικών που μετέφερε το Antonov, καθώς και των ίδιων των υλικών του αεροσκάφους. Αρκετοί ήταν εκείνοι, που έσπευσαν στο site της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να δουν τις μετρήσεις της ραδιενέργειας στην περιοχή. Αυτό που διαπίστωσαν ωστόσο ήταν ότι ο σταθμός της Καβάλας, ήταν εκτός λειτουργίας.

Η απάντηση της «Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας» για το σταθμό της Καβάλας

Σε επικοινωνία που είχε το protothema.gr, με πηγές της «Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας», πράγματι ο σταθμός στην Καβάλα είναι εκτός λειτουργίας, ωστόσο όπως τονίζουν, δεν είναι ο μοναδικός και δεν σχετίζεται με το περιστατικό.

«Είναι ένα ολόκληρο τηλεμετρικό σύστημα με πολλούς σταθμούς και μετράει τη ραδιενέργεια στο περιβάλλοντος. Το καλοκαίρι παρατηρούνται βλάβες που τις ψάχνουμε, είναι και άλλοι σταθμοί εκτός. Είναι συνεργεία που δουλεύουν για την αποκατάστασή τους. Αυτό δεν έχει σχέση με το περιστατικό στην Καβάλα.

Επειδή είναι λίγο παλιό το σύστημα, έχει ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης η πλήρης αντικατάσταση όλων των σταθμών σε όλη την Ελλάδα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο protothema.gr.

H Ελληνική Επιτροπή Ατομική Ενέργεια, είναι απολύτως καθησυχαστική. «Στις μετρήσεις μας, δεν υπήρξε καμία αλλαγή, μετά το περιστατικό. Δεν είχαμε καμία ένδειξη ραδιενέργειας μετά την πτώση του Antonov. Αν υπήρχε ζήτημα, θα το «έπιανε» κάποιος από τους άλλους σταθμούς, όπως από τις Σέρρες ή την Κομοτηνή», ανέφεραν στο protothema.gr.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης εφιστά την προσοχή όλων

Την προσοχή όλων στον πιθανό κίνδυνο από τοξικές ουσίες που παρήγαγε η καύση των πυρομαχικών που μετέφερε το Antonov 12BK, καθώς και των ίδιων των υλικών του αεροσκάφους, επέστησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, «τόσο από την καύση των εκρηκτικών όσο και των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους εκλύονται ουσίες που μπορούν να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Αυτές στο μεγαλύτερό τους ποσοστό καταπίπτουν στο έδαφος».

«Καλό είναι να υπάρχει δειγματοληψία, σε ακτίνα 1 χλμ. γύρω από το σημείο της συντριβής», όπως εξήγησε, αναφερόμενος πρακτικά σε μία έκταση 3,14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, «για 1-2 μήνες για να είμαστε σίγουροι, καθώς αυτές οι ουσίες δεν βιοδιασπώνται εύκολα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης».

Όσον αφορά τους κατοίκους της περιοχής, ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα μάσκας αυτή τη στιγμή, ό,τι είναι να πέσει στο έδαφος έχει ήδη πέσει». Προειδοποίησε ωστόσο για την πιθανότητα «να προκληθεί επαναιώρηση (σ.τ.σ. σωματιδίων, δηλαδή σήκωμα σκόνης) από αγροτικές εργασίες κτλ.», η οποία θα κάνει αυτές τις ουσίες να βρεθούν ξανά στον αέρα και πιθανώς να μεταφερθούν μακρύτερα ή να τις εισπνεύσουν πολίτες που εργάζονται εντός αυτής της περιοχής γύρω από το σημείο της συντριβής.

Ο κ. Σαρηγιάννης επίσης αναφέρθηκε και στην ανάγκη «να μην περάσει οτιδήποτε στην τροφική αλυσίδα και να επιβαρυνθούν σε βάθος χρόνου οι άνθρωποι», υποδεικνύοντας προβλήματα που μπορεί να αφορούν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τρόφιμα (της γεωργικής ή ζωικής παραγωγής) που μπορεί να είναι μολυσμένα.