Κολπίτιδα: Το συχνότερο πρόβλημα των γυναικών! Τι είναι και πως την καταλαβαίνουμε!

Ενδιαφέρει όλες τις γυναίκες!

Κολπίτιδα: Το συχνότερο πρόβλημα των γυναικών! Τι είναι και πως την καταλαβαίνουμε!

Oι κολπικές διαταραχές (κολπίτιδες) αποτελούν σήμερα το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και είναι η συνηθέστερη αιτία που μια γυναίκα θα επισκεφθεί τον γυναικολόγο της.

Με τον όρο κολπίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του κόλπου. Η κολπίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με την ύπαρξη κνησμού και αυξημένων υγρών από τον κόλπο, τα οποία ορισμένες φορές είναι δύσοσμα. Διαβάστε παρακάτω...

Η κολπίτιδα, αν και στην πρώτη ματιά φαίνεται κάτι απλό, μπορεί να αποτελέσει ένα από τα δυσκολότερα στην αντιμετώπισή τους προβλήματα. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα της φυσιολογίας του κόλπου και στην πολυπλοκότητα των λεπτών ισορροπιών πάνω στις οποίες στηρίζεται η εύρυθμη λειτουργία του. Ο κόλπος υπό κανονικές συνθήκες αποικίζεται από έναν μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, οι οποίοι είναι γνωστοί ως γαλακτοβάκιλλοι και αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα. Πρόκειται δηλαδή για μικροοργανισμούς οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν στον κόλπο. Η παρουσία αυτών των μικροοργανισμών είναι επιθυμητή γιατί χάρη σε ουσίες που παράγουν διατηρούν το pH του κόλπου σε επιθυμητές τιμές και εμποδίζουν την ανάπτυξη κάποιων άλλων μικροοργανισμών, οι οποίοι δεν πρέπει να βρίσκονται στον κόλπο (παθογόνοι μικροοργανισμοί). Στην περίπτωση της κολπίτιδας λοιπόν αναπτύσσονται κάποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί σε βάρος της φυσιολογικής χλωρίδας, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία του pH και αυτό κλινικά εκδηλώνεται με τη μορφή κνησμού και υγρών στο κόλπο. Η γυναίκα που θα εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της. Οι φλεγμονές (μολύνσεις) των γυναικείων γεννητικών οργάνων εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα το καλοκαίρι και μπορεί να παρουσιαστούν στο αιδοίο (την εξωτερική περιοχή γύρω από την είσοδο του κόλπου), στον κόλπο (κολπίτιδες) και τον τράχηλο της μήτρας, στο ενδομήτριο και στις σάλπιγγες. Προκαλούνται από μικροοργανισμούς όπως μύκητες και τριχομονάδες (που είναι οι πιο συνηθισμένοι), χλαμύδια, μυκόπλασμα κ.ά., από μικρόβια (αερόβια και αναερόβια) καθώς και από ιούς όπως αυτοί που προκαλούν τον έρπητα των γεννητικών οργάνων (ιός HSV) και τα κονδυλώματα (ιός HPV). Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ορισμένοι τύποι του ιού HPV ενοχοποιούνται για δυσπλασίες (προκαρκινικές αλλοιώσεις) και καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας και το αιδοίο.

Τι είναι η κολπίτιδα και πως κολλάει

Υπάρχουν αρκετά γυναικολογικά προβλήματα ακόμη, για αυτό αν έχει πόνο κατά την ερωτική επαφή, σου δίνουμε την απάντηση στο τι πρέπει να κάνεις.

Το ενδεχόμενο να έχετε κάποια φλεγμονή του γεννητικού συστήματος πρέπει να σας απασχολήσει και να επισκεφτείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας αν παρατηρήσετε αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών, τσούξιμο, φαγούρα λίγο ή πολύ έντονη, ερυθρότητα, οίδημα, πόνο κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία) αλλά και στο υπογάστριο, αν η φλεγμονή είναι στο ενδομήτριο ή τις σάλπιγγες. Οι μύκητες (μυκητιασική αιδοιοκολπίτιδα) δημιουργούν έντονο κνησμό (φαγούρα) στον κόλπο και στο αιδοίο, αυξημένη ποσότητα λευκών κολπικών υγρών που έχουν τυρώδη μορφή, είναι άοσμα και παχύρρευστα καθώς και δυσκολία κατά την ούρηση ή έντονη δυσπαρευνία. Οι τριχομονάδες χαρακτηρίζονται από αραιά υγρά, κιτρινοπράσινα και δύσοσμα, ενώ η μόλυνση από το βακτήριο του αιμόφιλου από παχύρρευστες δύσοσμες εκκρίσεις. Το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά επηρεάζουν τη γονιμότητα γιατί εάν προκαλέσουν σαλπιγγίτιδα, μπορεί οδηγήσουν ακόμα και σε στειρότητα. Στον έρπητα εμφανίζονται μικρές φουσκάλες και έλκη (πληγές) στο αιδοίο, ενώ τα κονδυλώματα είναι θηλώδεις προσεκβολές στο αιδοίο, στον κόλπο ή στον τράχηλο. Η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού θα αποκαλύψει το υπεύθυνο μικρόβιο, ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Για τη θεραπεία των μυκήτων χορηγούνται αντιμυκητιασικά φάρμακα από το στόμα ή κολπικά υπόθετα ή κρέμες, για τις τριχομονάδες, το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια κατάλληλη αντιβίωση, για τον έρπητα ειδικά φάρμακα και για τα κονδυλώματα τοπική θεραπεία.

5 ΤΡΟΠΟΙ ΣΩΣΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

1. Να πλένεστε συχνά με σαπούνι χωρίς άρωμα και να σκουπίζετε καλά την περιοχή ώστε να μη μείνει υγρασία.
2. Οταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, πάντα να σκουπίζεστε με φορά από εμπρός προς τα πίσω για να μην επιτρέψετε στους μικροοργανισμούς του εντέρου να φθάσουν στον κόλπο.
3. Φοράτε πάντα βαμβακερά εσώρουχα και κατά προτίμηση σε λευκό χρώμα.
4. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως αλλάζετε τακτικά σερβιέτες.
5. Αποφύγετε τις συχνές κολπικές πλύσεις, καθώς εξοντώνουν ακόμη και τους ωφέλιμους οργανισμούς.

ΠΗΓΗ: TV24

Βγάζετε σπυράκια στα οπίσθια σας; Τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας και πως αντιμετωπίζετε; (βίντεο)

Η ακμή δεν είναι μία πάθηση που εκδηλώνεται μόνο σε έφηβους. Οι ενήλικες μπορούν να πάσχουν επίσης από δερματικά προβλήματα υγείας.

Το να ψάχνεις την αιτία είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα. Διαβάστε παρακάτω...

Το βίντεο είναι εδώ για να βοηθήσει: το πού εμφανίζεται η ακμή στο σώμα δείχνει πολλά για την πηγή του προβλήματος.


1. Πισινός

Αυτό μπορεί να σημαίνει πως το εσώρουχο που φοράτε είναι πολύ στενό. Άλλη μία αιτία μπορεί να είναι η κακή υγιεινή: να κάνετε συχνά μπάνιο και να καθαρίζετε την περιοχή καλά με σαπούνι.





2. Σαγόνι και λαιμός

Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης γιαουρτιού, τυριού ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Αποφύγετέ τα και δείτε εάν θα υπάρξει καθόλου βελτίωση. Μερικές φορές μπορεί να είναι λόγω υπερβολικής παραγωγής κορτιζόλης από τους αδένες αδρεναλίνης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο στρες. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε και να ασκείστε περισσότερο.

3. Ώμοι και πλάτη

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα με το γαστρεντερολογικό. Να πίνετε περισσότερο νερό, να τρώτε λιγότερες επεξεργασμένες τροφές και να τρώτε περισσότερα λαχανικά και φρούτα. Μία άλλη αιτία μπορεί να είναι η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ και καφεΐνης.

4. Στήθος

Αυτό μπορεί να δείχνει ορμονική διαταραχή, κυρίως υπερβολική παραγωγή των αντρικών ορμονών. Για τις γυναίκες, μία λύση είναι τα αντισυλληπτικά. Εάν το πρόβλημα επιμείνει, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

5. Αγκώνες

Αυτό μπορεί να είναι αλλεργική αντίδραση ή μυκητιακή λοίμωξη. Σταματήστε τροφές όπως το γάλα και τα αβγά και δείτε εάν θα υπάρξει βελτίωση. Εάν έχετε και φαγούρα, καλό θα ήταν να πάτε από τον δερματολόγο σας.

6. Κοιλιά

Αυτό μπορεί να δείχνει πως τρώτε πολύ ζάχαρη και πως έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Καλό θα ήταν να την περιορίσετε. Εάν δεν φύγουν, καλό θα ήταν να πάτε στον γιατρό σας.

7. Πόδια

Αυτό συνήθως δείχνει έλλειψη σε βιταμίνες ή είναι αλλεργική αντίδραση σε κάποιο κοσμητικό προϊόν.

Όπως βλέπεται, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που προκαλούν ακμή. Εάν τα σπυράκια είναι μεγάλα, πονάνε ή δεν φεύγουν από μόνα τους, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας. Όπως και να’χει, είναι σημαντικό για το δέρμα μας να τρώμε σωστά. Και μην ξεχνάτε φυσικά την άσκηση και την ξεκούραση!