"Άνοιξε" η μύτη σας; Αν έχετε κι αυτά τα συμπτώματα τρέξτε κατευθείαν γιατρό

Μεγάλη προσοχή!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα

Πώς πρέπει ν’ αντιδράσουμε αν «ανοίξει» η μύτη μας; Πού οφείλεται; Μήπως προειδοποιεί για κάποιο πρόβλημα του οργανισμού; Με ποια συμπτώματα πρέπει να τρέξουμε κατευθείαν στον γιατρό;

Το εσωτερικό της μύτης είναι πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία, τα οποία για πολλούς λόγους μπορεί να σπάσουν και να τρέξει αίμα. Οι συνηθέστερες παθήσεις που προκαλούν ρινορραγίες είναι εμπύρετα λοιμώδη νοσήματα, φάρμακα που εμποδίζουν την πήξη του αίματος -ακόμη και ευρείας χρήσης όπως η ασπιρίνη-, παθήσεις που προκαλούν βλάβες στα αγγεία όπως η αρτηριοσκλήρυνση και η υπέρταση, η αιμορραγική προδιάθεση (αιμορροφιλία) αλλά και ενδοκρινολογικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Οι παθήσεις του ήπατος και των νεφρών αλλά και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενδέχεται να μειώσουν τον ρυθμό πήξης του αίματος και κατ’ επέκταση να προκαλέσουν συχνές ρινορραγίες.
Καρδιολογικές παθήσεις όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί ν’ αποτελούν την αιτία της ρινορραγίας, όπως και αιφνίδιες κρίσεις υπότασης, οι οποίες ενδεχομένως να συνοδεύονται και από ισχυρό πονοκέφαλο, δύσπνοια και κρίση άγχους. Αν η αιτία της ρινορραγίας είναι η αλλεργία, απαιτείται φαρμακευτική αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας.

Ρινορραγία και αρτηριακή υπέρταση

Η αρτηριακή υπέρταση αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύεται δεν προκαλεί από μόνη της ρινορραγία. Πολλές φορές όμως, λόγω πανικού που δημιουργεί η επίσταξη, η πίεση μπορεί να βρεθεί υψηλή, ως αποτέλεσμα όμως και όχι ως αίτιο της ρινορραγίας.

Τη ρήξη αγγείων μπορεί να προκαλέσουν και μικροτραυματισμοί. Ποτέ δεν καθαρίζουμε τη μύτη με το δάχτυλό μας! Είναι μια κακή συνήθεια που πρέπει να αποβάλουμε γιατί, δυστυχώς, συχνά την υιοθετούμε από μικρά παιδιά. Ρινική αιμορραγία μπορεί να προκαλέσει επίσης και ένα κρύωμα, αν φυσήξουμε δυνατά τη μύτη μας. Υποπτοι για ρινορραγία είναι και όγκοι στη μύτη, κακώσεις του κρανίου -ειδικά του προσώπου- ή ξένα σώματα.

Οι ρινορραγίες παιδιών και εφήβων δεν έχουν πάντα συγκεκριμένο αίτιο, σε αντίθεση με ρινορραγίες που είναι πιθανές μετά από εγχείρηση.

Οι ρινορραγίες διακρίνονται σε πρόσθιες -συχνές σε μικρά παιδιά που συνήθως δεν υποκρύπτουν κάτι ανησυχητικό- και στις οπίσθιες, που εντοπίζονται στο πίσω μέρος της ρίνας, εκδηλώνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες και πιθανά υποκρύπτουν κάποια πάθηση.

Πώς θα σταματήσω το αίμα;

  • Παραμείνετε ήρεμοι. Ιδανικά καθίστε με την πλάτη ίσια.
  • Μη γείρετε το κεφάλι προς τα πίσω. Θα καταπιείτε το αίμα σας και αυτό μπορεί να προκαλέσει τάση προς εμετό.
  • Φτύστε όσο αίμα έχετε στο στόμα.Τοποθετήσετε εσωτερικά ένα κομμάτι βαμβάκι. Στη συνέχεια, πιέστε ελαφρά τα ρουθούνια σας με τον αντίχειρα και τον δείκτη: όχι λιγότερο από 10 λεπτά.
  • Πιέστε τη ρίζα της μύτης με πάγο. Καλό είναι να τυλίξετε τον πάγο με πετσέτα ή να τοποθετήσετε μια κρύα κομπρέσα. Και οι δύο επιλογές είναι πιθανό να μειώσουν τη ροή του αίματος.
  • Οταν το αίμα σταματήσει, μην πειράξετε τη μύτη σας τουλάχιστον για 24 ώρες.Διατηρήστε τη μύτη σας υγρή. Ο ξηρός αέρας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, οπότε ενισχύσετε την υγρασία της ατμόσφαιρας με έναν υγραντήρα.
  • Για να μην ξαναρχίσει η ρινορραγία: Μη σκύψετε, μην ασχοληθείτε με βαριές δουλειές, μη σηκώσετε βαριά αντικείμενα. Αν δεν τα καταφέρετε απευθυνθείτε σε γιατρό που θα κάνει τοπική καυτηρίαση ή θα τοποθετήσει μέσα στη μύτη ειδική γάζα εμπλουτισμένη με αντιβιοτική αλοιφή.
  • Επισκεφθείτε άμεσα γιατρό αν τα επεισόδια ρινορραγίας επιμένουν. Το ίδιο και αν ταυτόχρονα εντοπίσετε αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα, κάνετε εύκολα μώλωπες, λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα ή πάσχετε από ηπατική ή νεφρική νόσο, αιμοφιλία ή κάνατε πρόσφατα χημειοθεραπεία.

Υποπτα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό:

Παράλληλη ζάλη ή τάσεις λιποθυμίας ή ταχυκαρδία ή δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, έμετος και ταυτόχρονα αίμα από το στόμα ή εξανθήματα ή πυρετός πάνω από 38,5° C.

EΡΩΤΗΣΗ

Μπορώ να καταπολεμήσω την ένταση των συμπτωμάτων της ανοιξιάτικης αλλεργίας μου;

Η κλασική ιατρική συνιστά αντιισταμινικά, κορτικοστεροειδή και εισπνεόμενα φάρμακα που περιορίζουν τα συμπτώματα. Τα αντιισταμινικά, κυρίως τα παλαιότερα, αν και ισχυρά, προκαλούν παρενέργειες όπως υπνηλία ή καταστολή και δυσκολεύουν την καθημερινότητα. Διάφορα εισπνεόμενα φάρμακα καταστέλλουν τα συμπτώματα της αναπνευστικής αλλεργίας (ρινίτιδα, άσθμα). Μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα αντιλευκοτριενικά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα εμβόλιο για να απευαισθητοποιήσετε τον οργανισμό σας από τον παράγοντα που σας προκαλεί την αλλεργία. Ομοιοπαθητική και βελονισμός αποδίδουν καλύτερα όταν ξεκινούν μήνες πριν την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Προληπτικά μέτρα την εποχή της ανθοφορίας είναι τα παρακάτω:

  • Κλειστές πόρτες και παράθυρα σπιτιού και αυτοκινήτου την ώρα αιχμής της γύρης (08.00-20.00).
    Προτιμάμε παραθαλάσσιες περιοχές με χαμηλότερη συγκέντρωση γύρης και όχι περιοχές με πλούσια βλάστηση.
  • Αποφεύγουμε να μετακινούμαστε όταν φυσά δυνατά.
  • Κάνουμε μπάνιο μόλις επιστρέψουμε σπίτι και πλένουμε αμέσως τα ρούχα μας.
  • Δεν καθαρίζουμε τον κήπο από τα αγριόχορτα.
  • Φοράμε κράνος όταν οδηγούμε μηχανή και γυαλιά ηλίου, ιδίως αν έχουμε επιπεφυκίτιδα.
  • Γυμναζόμαστε σε κλειστούς χώρους. Στους ανοιχτούς χώρους ερχόμαστε σε επαφή με σκόνη και γύρη.
  • Καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα των κλιματιστικών.
  • Αποφύγουμε έντονες μυρωδιές: Αποσμητικά, απορρυπαντικά και αρώματα πυροδοτούν την αλλεργία.

Δείτε εδώ, επίσης, τα 4 σημάδια που φωνάζουν πως έχετε καρκίνο στους πνεύμονες

ΠΗΓΗ tv24