Κορωνοϊός: Καταγγελία "βόμβα" - Άνθρωποι στη Ηλεία είναι σε καραντίνα και πάνε... καφενείο!

Τι είπε ο δήμαρχος Πύργου;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Καταγγελία

Καταγγελία "βόμβα" από την Ηλεία. Τι ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου; Πολίτες που είναι σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού βγαίνουν και πηγαίνουν στα καφενεία! Διαβάστε όσα ανέφερε.

Ειδικότερα σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε το πρωί στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος όσον αφορά την συμπεριφορά συμπολιτών του που ενώ θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού εκείνοι κυκλοφορούν κανονικά ανάμεσα στους συμπολίτες τους.

Ο κ. Αντωνακόπουλος είπε ότι σε έναν νομό όπως ο νομός Ηλείας που είναι σε κατάσταση συναγερμού οι άνθρωποι που θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα και είναι συγγενείς των εκδρομέων στους Αγίους Τόπους ή εργάζονται μαζί.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Πύργου, συνεχίζουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Στο ερώτημα αν είναι πολλοί είπε ότι σίγουρα είναι αρκετοί. Το μεγάλο πρόβλημα όπως είπε είναι το ζήτημα της προσωπικής υπευθυνότητας. Όπως είπε κυκλοφορούν στα καφενεία στην αγορά. «Αντί να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό κυκλοφορούν ελεύθεροι», είπε χαρακτηριστικά. σύμφωμα και με τον eleytherotupo.gr.

Δείτε και την λίστα με τα σχολεία που θα μείνουν κλειστά από σήμερα Δευτέρα (9/3). Αναλυτικά πώς και ποια θα λειτουργήσουν;

Συμπολίτες είναι σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού και πηγαίνουν στο καφενείο! Ωστόσο δείτε και ποια είναι τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για τον ιό

Έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό και τις ευπαθείς ομάδες με την ανησυχία να "χτυπά " κόκκινο και στην χώρα μας. Ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και που εντοπίζονται. Ποια μέτρα λαμβάνονται;

Αναστολή της λειτουργίας όλων των ΚΑΠΗ της χώρας και των συνεδριακών εκδηλώσεων για τον επόμενο μήνα, των σχολικών εκδρομών και στο εσωτερικό -εκτός από το εξωτερικό που είχε αποφασιστεί τις προηγούμενες ημέρες- για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από σήμερα, καθώς και διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για το ίδιο διάστημα, είναι τα νέα, επιπλέον, μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

'Ήδη 73 Ελληνες έχουν διαπιστωθεί θετικοί στον Sars-CoV-2, με τα περισσότερα κρούσματα να είναι οι εκδρομείς κυρίως από τις περιοχές Αχαΐας και Ηλείας, που επέστρεψαν την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου από ταξίδι στους Αγίους Τόπους.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις το Σαββατοκύριακο της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες καθώς και συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκαν τα παραπάνω προληπτικά μέτρα, που σε αυτή τη φάση στοχεύουν κυρίως στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Από το σύνολο των 73 θετικών στον κορωνοϊό περιστατικών, ο ένας ασθενής βρίσκεται στην πιο βαριά κατάσταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Πρόκειται για τον 66χρονο από την Αμαλιάδα, τον πρώτο από το γκρουπ των εκδρομέων που διαπιστώθηκε θετικός και με την περίπτωσή του έγινε γνωστή η εισαγωγή του ιού στην Ελλάδα από το Ισραήλ, μια χώρα που δεν υπήρχε στις οδηγίες προς τους επαγγελματίες Υγείας και τα νοσοκομεία ως περιοχή συνεχιζόμενης μετάδοσης του κορωνοϊού. Ο 66χρονος νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Η συντριπτική πλειονότητα των θετικών περιστατικών παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και βρίσκεται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Οσα περιστατικά νοσηλεύονται είναι σε νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ ήταν γνωστά 45 κρούσματα, αριθμός που το Σάββατο ανέβηκε σε 66 και χθες καταγράφηκαν ακόμη επτά. Τα τελευταία επτά είναι όλα επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών. Η δύσκολη διαδικασία ιχνηλάτησης και εργαστηριακού ελέγχου, πάντως, συνεχίζεται καθώς πρόκειται για εκατοντάδες άτομα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 24 ώρες το Σαββατοκύριακο είχαν εξεταστεί από τα εργαστήρια 363 αρνητικά δείγματα σε όλη τη χώρα.

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε πως από αύριο σήμερα, 9 Μαρτίου, και για τέσσερις εβδομάδες οι Λέσχες Φιλίας του δήμου θα παραμείνουν κλειστές.

Συστάσεις δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και προς τα κολυμβητήρια. Μεταξύ αυτών η αυστηρή τήρηση όλων των όρων υγιεινής, αλλά και η αυστηρή διασφάλιση της ποιότητας του νερού.

Νέα τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες για τον κορωνοϊό ξεκίνησε να λειτουργεί στον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Πρόκειται για το 4ψήφιο «1135» που λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Την ίδια στιγμή, στις ανανεωμένες του οδηγίες ο ΕΟΔΥ εξηγεί τι ορίζεται ως «στενή επαφή».

Πρόκειται για άτομο που διαμένει στην ίδια οικία με ασθενή με κορωνοϊό, άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή, άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή, άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων και για περισσότερα από 15 λεπτά. Στενή επαφή θεωρείται επαγγελματίας Υγείας που παρείχε φροντίδα σε ασθενή, όποιος παρίσταται σε κλειστό χώρο για απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων και για περισσότερα από 15 λεπτά, καθώς και συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροπλάνο, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) βρίσκεται στη χώρα μας από την περασμένη Δευτέρα και σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους και τους ειδικούς επιστήμονες επεξεργάζεται μαθηματικά μοντέλα που δείχνουν τη διασπορά του ιού και με βάση αυτές τις εκτιμήσεις αποφασίζονται τα μέτρα περιορισμού.

Στο μεταξύ, την επίσπευση των διαδικασιών για άνοιγμα κλειστών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, όπως επίσης και, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση των επικουρικών γιατρών καθώς και του προσωπικού που συνταξιοδοτήθηκε από το ΕΣΥ προ διμήνου, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για να ανταπεξέλθει το υγειονομικό σύστημα στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πηγή: eleutherostupos.gr