Σεισμός στην Κάσο - Τρομοκρατήθηκαν οι κάτοικοι

Πόσα Ρίχτερ ήταν;

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Σεισμός στην Κάσο - Τρομοκρατήθηκαν οι κάτοικοι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε την Παρασκευή το βράδυ, στις 21:32, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κάσο και Κρήτη.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 14,5 χιλιόμετρα. Τι λένε οι πληροφορίες;

Το επίκεντρό του ήταν 22 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Κάσου, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Νωρίτερα σεισμός 5,2 Ρίχτερ σκόρπισε τον τρόμο και σε άλλη περιοχή.

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στο Μεξικό τρομοκράτησε του κατοίκους

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στο Μεξικό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή θύματα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) η δόνηση σημειώθηκε στις 15:29 ώρα Ελλάδος και είχε επίκεντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 23,3 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή θύματα.

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες και στην Αλεξανδρούπολη. Δείτε εδώ αναλυτικά σε ποιο σημείο «χτύπησε» ο Εγκέλαδος.

πηγή: protothema.gr

Σεισμός στην Κόρινθο

Σεισμός στην Κόρινθο το απόγευμα της Τρίτης. Η σεισμική δόνηση είχε μικρό εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο ήταν 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της περιοχής.

Σεισμός σημειώθηκε στην Κόρινθο και ταρακουνήθηκε όλη η περιοχή. Πόσα Ρίχτερ ήταν; Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών η σεισμική δόνηση ήταν 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο ήταν 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κορίνθου. Μάλιστα ακόμα ένας σεισμός σημειώθηκε στην Κρήτη.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού στο σπίτι

  • Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
  • Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
  • Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
  • Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
  • Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
  • Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
  • Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.