Πόλεμος Ουκρανία: Πέντε πόλεις στα χέρια των Ρώσων

Υπό πολιορκία το Κίεβο, η τελική μάχη για τη Μαριούπολη

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πόλεμος Ουκρανία: Πέντε πόλεις στα χέρια των Ρώσων

Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία «γκρέμισε» την εικόνα της «σταθερής Ευρώπης» που κάποιοι θεωρούσαν ότι ισχύει και «έδειξε» ότι ο αφανής οικονομικό-γεωπολιτικός «πόλεμος» εξουσίας μεταξύ των υπερδυνάμεων του πλανήτη, εμπεριέχει τον τεράστιο κίνδυνο να μετατραπεί μέσα σε ελάχιστες ώρες, σε πολεμικό γεγονός, ολέθριο για όλον τον κόσμο.

Πέντε πόλεις στα χέρια των Ρώσων

Μετά από 15 ημέρες ρωσικής εισβολής, αποδεικνύεται επίσης ότι οι στρατηγικές είναι πάνω από τα όπλα και ότι οι χώρες δεν «πέφτουν» μόνο από την τεχνολογία και την υπεροχή, αλλά από μάχες σώμα με σώμα στο πεδίο. Η ουκρανική άμυνα κατάφερε να «τραβήξει» τις σαφώς υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις στα περίχωρα και μέσα στις πόλεις, ακυρώνοντας πολλά από τα πλεονεκτήματα που είχαν οι Ρώσοι. Ο χρόνος που κερδίζουν οι δυνάμεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι (δείτε εδώ τις τελευταίες του δηλώσεις) θα έλεγε κανείς ότι λειτουργούν υπέρ του σε πολιτικό επίπεδο, προκαλούν ωστόσο ένα τεράστιο δίλημμα, τόσο στον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο, όσο και στους δυτικούς συμμάχους του: Να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα με τον κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες ζωές αμάχων λόγω της έλλειψης βασικών αγαθών, ή να παραδοθούν και να επιδιώξουν μία συμφωνία με τον Πούτιν, με βάση τους όρους που ο Ρώσος πρόεδρος έχει θέσει;

Από τη στιγμή που η διένεξη Ρωσίας - Δύσης, Ουκρανίας έφτασε στην πολεμική σύρραξη, το πεδίο της μάχης θα καθορίσει τις ισορροπίες. Ο στρατός του Πούτιν, σε διάστημα δύο εβδομάδων, έχει πάρει υπό την κυριαρχία του πέντε μεγάλες ουκρανικές πόλεις και πιο συγκεκριμένα τη Μελιτούπολη, το Τσερνόμπιλ, το Κονοτόπ, το Ντονιέτσκ και τη Χερσώνα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, και το Τσέρνιγκοφ καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία έχει δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από άλλες πέντε μεγάλες πόλεις, τις οποίες θεωρεί κομβικής σημασίας για τον αποκλεισμό των ουκρανικών δυνάμεων και τη δημιουργία μία «ζώνης ασφαλείας», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, κατά μήκος των συνόρων της, με παράλληλο αποκλεισμό της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε δίοδο προς τη θάλασσα.

Πέντε πόλεις στα χέρια των Ρώσων

Στην παρούσα φάση, οι πόλεις που δείχνουν να ενδιαφέρουν πρωτίστως τους Ρώσους, είναι η Μαριούπολη και η Οδησσός. Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό, οι Ρώσοι έχουν κατακτήσει περιοχές της πόλης και στοχεύουν να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις το αμέσως επόμενο διάστημα, αποκλείοντας την πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας στην Αζοφική.

Επόμενος στόχος είναι η Οδησσός, οι κάτοικοι της οποίας ετοιμάζονται για τη ρωσική επίθεση. Οι στρατηγοί του Πούτιν θεωρούν κομβικής σημασίας την κατάκτηση και του λιμανιού της Οδησσού, προκειμένου να αποκλείσουν ολοκληρωτικά την κεντρική Ουκρανία από τη θάλασσα.

Παράλληλα, μαίνονται οι μάχες για την κατάκτηση του Χαρκόβου και της πόλης Σούμι. Οι Ουκρανοί έχουν οχυρωθεί στο Χάρκοβο, καθώς θεωρούν ότι αν πέσει η πόλη, θα ακολουθήσει η κατάρρευση -ψυχολογική και στρατιωτική- σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα.

Η μεγάλη -και ίσως τελική- μάχη θα δοθεί στην πρωτεύουσα, το Κίεβο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στα 12 χιλιόμετρα από την πόλη, η οποία είναι αποκλεισμένη. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι ο μισός πληθυσμός έχει αποχωρήσει. Παραμένουν, ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι σε καταφύγια και σπίτια, γεγονός που καθιστά την επίλυση της κρίσης μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξίσωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με πολλές ή λιγότερες απώλειες, ο Πούτιν θα καταφέρει να ελέγξει την Ουκρανία, τουλάχιστον στρατιωτικά. Το μεγάλο διακύβευμα είναι αφενός η ανθρωπιστική κρίση και αφετέρου οι οικονομικές συνέπειες σε όλον τον πλανήτη. Ήδη, 2,3 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα γειτονικών κρατών και απροσδιόριστος αριθμός βρίσκεται στις διάφορες διόδους διαφυγής. Πολλοί περισσότεροι, ωστόσο, είναι εγκλωβισμένοι στις πόλεις, με τις ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα να έχουν γίνει ήδη αισθητές.

Πατέρας έχασε γυναίκα και παιδιά - «Συγγνώμη, δεν σας προστάτεψα»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 15ημέρα και ακόμα υπάρχει άμαχος πληθυσμός που δεν κατάφερε να διαφύγει. Ανάμεσα σε αυτούς και η λογίστρια Τατιάνα Περεμπίινις, η οποία καθυστέρησε να φύγει επειδή η μητέρα της πάσχει από Αλτσχάιμερ και χρειαζόταν φροντίδα. Σήμερα, ωστόσο μετρούμε και άλλα θύματα πολέμου, μεταξύ των οποίων και ένα ανήλικο.

Μέσα σε λίγη ώρα η Τατιάνα, όχι μόνο δεν κατάφερε να φύγει αλλά πέθανε μαζί με τα δύο της παιδιά, από ρωσικούς βομβαρδισμούς την περασμένη Κυριακή στο Ιρπίν, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από την «πολιορκημένη» πόλη εν μέσω μιας υποτιθέμενης εκεχειρίας...

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο καταρρακωμένος πατέρας μοιράστηκε με ανάρτηση στο Facebook φωτογραφίες της πολύαγαπημενης του συζύγου, Τατιάνα, και των δύο παιδιών τους, της 9χρονης Αλίζ και του 18χρονου Νικίτα. «Συγγνώμη, δεν σας προστάτεψα» έγραφε στην ανάρτησή του ο Σέρχιι, μια φράση που αντανακλά την απόγνωση ενός ανθρώπου ο οποίος προσπάθησε να σώσει την οικογένειά του απομακρύνοντάς την από μια πόλη που σφυροκοπούνταν από τους Ρώσους, για να χάσει τελικά τα πάντα μέσα σε λίγες στιγμές.

Η Τατιάνα Περεμπιίνις, λογίστρια στο επάγγελμα, σκοτώθηκε μαζί με την κόρη της και τον γιο της όταν τους γάζωσε το ρωσικό πυροβολικό κατά την απόπειρά τους να φύγουν από το Ιρπίν στις 6 Μαρτίου. Σύμφωνα με το protothema.gr στο τραγικό συμβάν σκοτώθηκε και ένα από τα δύο πολυαγαπημένα σκυλάκια της οικογένειας.