Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις το φοιτητικό σου laptop

Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις το φοιτητικό σου laptop

Τα laptops για φοιτητές συνιστούν μία πολύ ιδιαίτερη κατηγορία φορητών υπολογιστών, ακριβώς διότι απευθύνονται σε ένα πολύ ιδιαίτερο κοινό.

Από τη μία, ο φοιτητής έχει ανάγκη περισσότερη ισχύ και ευελιξία σε σχέση π.χ. με έναν μαθητή αφού η καθημερινότητά του περιλαμβάνει αρκετά πιο απαιτητικά προγράμματα, εφαρμογές (αλλά και video games, μην ξεχνιόμαστε), όμως από την άλλη χρειάζεται ένα φορητό υπολογιστή που θα ενσωματωθεί στο lifestyle του χωρίς να του γίνει βάρος -στην κυριολεξία. Στην αγορά θα βρεις ουκ ολίγα laptops, οι κατασκευαστές των οποίων ισχυρίζονται ότι ταιριάζουν γάντι στους φοιτητές. Ποιο όμως είναι πραγματικά το καλύτερο για ‘σένα;

Έλα να δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Μέγεθος & βάρος

Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις το φοιτητικό σου laptop

Αν πρέπει να ξεκινήσεις από κάπου, είναι το μέγεθος και το βάρος του συστήματός σου. Κάτι που δεν θα σου λείψει ως φοιτητής είναι το ατελείωτο πηγαινέλα -στη σχολή σου, τη δουλειά, βόλτες, φίλους κλπ. Το τελευταίο που θες είναι ένα ογκώδες laptop που και πολύτιμο χώρο θα καταλαμβάνει στην τσάντα σου και θα σε δυσκολεύει στις μετακινήσεις σου -ιδίως αν δεν διαθέτεις δικό σου μέσο μεταφοράς. Θα σου προτείναμε να κατέβεις όσο το δυνατόν περισσότερο από τις 15 ίντσες. Ιδανικά μία πρόταση στις 12-13 ίντσες, με βάρος που δεν θα ξεπερνά τα 1,2 κιλά το πολύ, θα ‘ναι ό,τι πρέπει. Αν δουλεύεις καλύτερα με μία μεγάλη επιφάνεια εργασίας εξ άλλου, μπορείς να επενδύσεις σε μία εξωτερική οθόνη στο σπίτι.

Τύπος

Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις το φοιτητικό σου laptop

Συνεχίζοντας από τα παραπάνω, ενδεχομένως να έχει νόημα να εξετάσεις μία πρόταση από την υβριδική κατηγορία 2-σε-1 συστημάτων. Ένα laptop δηλαδή με αποσπώμενη οθόνη αφής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως tablet (για να κρατάς φερ’ ειπείν σημειώσεις με τρόπο φυσικό, όπως θα έκανες με ένα σημειωματάριο) ενδεχομένως να σε βολέψει περισσότερο απ’ όσο φαντάζεσαι, ιδίως αν οι απαιτήσεις σου στον τεχνικό τομέα κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα -ειδάλλως το budget ξεφεύγει. Γενικώς, μη βιαστείς να απορρίψεις αυτού του τύπου τις εναλλακτικές προτάσεις αφού οι λύσεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά τα τελευταία χρόνια είναι και ισχυρές και οικονομικές -τηρουμένων των αναλογιών.

Συνδεσιμότητα

Το laptop σου θα πρέπει να είναι πραγματικός χαμαιλέοντας, να μπορεί δηλαδή να προσαρμόζεται σε κάθε σου ανάγκη αλλά και περιβάλλον. Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει να σου δίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, επιτρέποντάς σου να το συνδέσεις ποικιλοτρόπως με άλλες συσκευές, αξεσουάρ, δίκτυα και περιφερειακά. Φρόντισε να υποστηρίζει ιδανικά Wi-Fi 6 (ή Wi-Fi 6E ακόμα καλύτερα) για γρήγορες ταχύτητες πρόσβασης στο internet, μιας που το Bluetooth είναι πλέον στάνταρ. Σε ό,τι αφορά τις USB, κοίτα να έχει Type-A και Type-C κι αν θες πραγματικά futureproof σύστημα, Thunderbolt 4. Τέλος, HDMI και 3,5 χιλ. για σύνδεση οθόνης και ακουστικών αντίστοιχα και είσαι έτοιμος.

Τεχνικές προδιαγραφές

Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις το φοιτητικό σου laptop

Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του laptop σου τώρα, εδώ τα πάντα εξαρτώνται από δύο παράγοντες: τις απαιτήσεις και το budget σου. Αν πρέπει να σου δώσουμε μία βάση ώστε να ξεκινήσεις από κάπου τη σκέψη σου, θα σου προτείναμε τουλάχιστον έναν Core i3 όσο το δυνατόν πιο πρόσφατης γενιάς (13ης ιδανικά, 12ης στη χειρότερη), πλαισιωμένο από 4 ή καλύτερα 8 GB RAM για άνετο multitasking (όσο πιο υψηλός ο χρονισμός της, τόσο το καλύτερο). Ο δίσκος φρόντισε να είναι SSD (M.2 για καλύτερα αποτελέσματα) και αν πρόκειται να ασχοληθείς με gaming ή απαιτητικές όσον αφορά στα γραφικά εφαρμογές, δες μηχάνημα με ανεξάρτητη κάρτα γραφικών (ετοιμάσου να βάλεις αρκετά πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη εν τοιαύτη περιπτώσει).

Εγγύηση

Τα laptops έρχονται με εγγύηση καλής λειτουργίας δύο ετών. Πολλοί κατασκευαστές όμως τρέχουν προσφορές κατά τις οποίες προσφέρουν δωρεάν επέκταση εγγύησης, επιτρέποντάς σου έτσι να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο σε βάθος χρόνου -αχρείαστη να ‘ναι και όλα τα σχετικά. Κάνε προσεκτικά την έρευνά σου πριν καταλήξεις στο σύστημα που θα επενδύσεις και προσπάθησε να εκμεταλλευτείς τυχόν τέτοιες ευκαιρίες. Μιλάμε άλλωστε για υπηρεσίες που αν τις εξασφάλιζες επί πληρωμή, θα σου στοίχιζαν έως και τριψήφιο αριθμό ευρώ.

Προγράμματα & λοιπό λογισμικό

Για το τέλος, θα θέλαμε να σου επιστήσουμε την προσοχή σε ένα πρόσθετο έξοδο που ενδεχομένως να μην έχεις υπολογίσει στον αρχικό σου προϋπολογισμό. Ο λόγος για το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσεις στο σύστημά σου, τα προγράμματα, τα video games και τις διάφορες πλατφόρμες, από το Office και το Photoshop, μέχρι το Spotify και το Steam. Κάποιες εξ αυτών των εφαρμογών έχουν μηνιαία συνδρομή, άλλες χρειάζονται εφ’ άπαξ αγορά ενώ ορισμένες προσφέρονται δωρεάν. Κάνε ένα πλάνο των όσων θα χρειαστείς, δες αν μπορεί να σου προσφέρει κάποιες η σχολή σου (ή αν δικαιούσαι έκπτωση ως φοιτητής) και συνυπολόγισε το τελικό τους κόστος, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο, στο budget σου.

Καλή φοιτητική χρονιά!