Η συγνώμη είναι μια λέξη που όλες μας έχουμε χρησιμοποιήσει κατά διαστήματα αρκετές φορές προκειμένου να διορθώσουμε λάθος χειρισμούς μας σε καταστάσεις που προκαλέσαμε εμείς οι ίδιες στις διάφορες σχέσεις μας. Είτε πληγώσαμε, είτε στενοχωρήσαμε κάποιο φιλικό συγγενικό πρόσωπο, είτε τσακωθήκαμε από δική μας υπαιτιότητα με τον σύντροφό μας, η συγνώμη από μόνη της δεν αρκεί πάντα για να διορθωθεί η κατάσταση. Οι τρόποι να ζητήσεις συγνώμη ποικίλουν και διαφέρουν ανάλογα με το είδος της σχέσης αλλά και τον άνθρωπο ο οποίος είναι ο αποδέκτης αυτής της συγγνώμης. Εάν νομίζεις ότι η συγνώμη είναι μια λέξη απλή η οποία είναι ικανή να πάρει πίσω και να σβήσει το οποιοδήποτε λάθος σου θα πρέπει να ξέρεις ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ιδιαίτερα εάν πρόκειται για τον ερωτικό του σύντροφο η συγνώμη ως λέξη δεν αρκεί για να διορθώσει μια κατάσταση. Πρέπει πάντα η συγνώμη σου να ακολουθείται και από μια πράξη, έναν τρόπο με τον οποίο θα την ζητήσεις ο οποίος ουσιαστικά θα δείχνει ότι μετάνιωσες για την πράξη ή τα λόγια σου. Θα πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι ισχύει το ρητό ότι από τότε που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο το οποίο περιγράφει συνοπτικά ότι η συγνώμη θα πρέπει να λέγεται σπάνια για να έχει ουσία, να γίνεται πιστευτή και φυσικά να έχει βαρύτητα.

Η σημασία της συγνώμης

Η συγνώμη λοιπόν είναι μια λέξη η οποία κρύβει μέσα της όλη την καλή μας διάθεση να μεταφέρουμε στον άνθρωπο που πληγώσαμε ή στεναχωρήσαμε ή απογοητεύσαμε το πόσο στεναχωρηθήκαμε και μετανιώσαμε για αυτό που προκαλέσαμε. Δεν είναι μια απλή λέξη για αυτό δεν θα πρέπει να την χρησιμοποιούμε συχνά και για ψύλλου πήδημα όπως λέμε. Ιδιαίτερα στον σύντροφό μας θα πρέπει να μάθουμε από την αρχή της σχέσης και να τον κάνουμε να καταλάβει ότι δεν πρέπει με το παραμικρό να ζητάμε συγνώμη ή ότι με μια συγνώμη τα ξεχνάμε όλα. Η έννοια και η σημασία της συγχώρεσης είναι πολύ μεγάλη και έχει πολλές προεκτάσεις στην ψυχολογία του κάθε ανθρώπου, ενώ το πόσο σημασία δίνουμε στην λέξη συγνώμη έχει να κάνει με τις αρχές και τις αξίες του κάθε ανθρώπου. Μπορεί για παράδειγμα ένας άνθρωπος να μην δίνει σημασία στην λέξη συγνώμη και να έχει μάθει να την χρησιμοποιεί συνέχεια, ενώ κάποιος άλλος να την λέει πραγματικά και να την εννοεί. Το θέμα της συγνώμης λοιπόν και η εξήγηση του είναι πολύ βαθιά συζήτηση και για αυτό εμείς εδώ στο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα δεν θα μπούμε σε αυτά τα χωράφια που έχουν ως κύριο αποδέκτη την ψυχολογία μας αλλά θα μείνουμε στο ποιοι είναι οι τρόποι να ζητήσεις συγνώμη από τον σύντροφό σου ώστε να τον κάνεις να καταλάβει ότι την εννοείς πραγματικά.

sygn

3 Τρόποι να ζητήσεις συγνώμη

Αρχικά για να φτάσεις στο σημείο να ζητήσεις συγνώμη θα πρέπει να έχεις κατανοήσει πλήρως το λάθος σου, να έχεις μέσα σου αποφασίσει ότι θα αναλάβεις όλη την ευθύνη των πράξεων σου και ότι θα κάνεις ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να δώσεις στον σύντροφό σου να καταλάβει ότι έχεις μετανιώσει πραγματικά και ότι δεν θα ξανακάνεις το ίδιο λάθος για το οποίο τώρα του ζητάς συγνώμη. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιοι είναι οι τρόποι να ζητήσεις συγνώμη.

1. Επέλεξε την κατάλληλη στιγμή

Για να ζητήσεις συγνώμη θα πρέπει να επιλέξεις την κατάλληλη στιγμή για να το κάνεις. Όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες και κάθε πράγμα θέλει την σωστή ώρα. Άλλωστε ως γνωστόν όλα είναι θέμα σωστού timing και αυτό ισχύει και για την περίπτωση της συγνώμης. Τρόποι να ζητήσεις συγνώμη λοιπόν υπάρχουν αρκετοί αρκεί να βρεις την κατάλληλη στιγμή. Περίμενε να έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα και να έχει ηρεμήσει η ψυχολογική φόρτιση του συντρόφου σου. Όμως προσοχή μην αφήσεις πολλές μέρες να περάσουν από την κατάσταση η οποία σε έχει φέρει στην θέση να ζητήσεις συγνώμη γιατί τότε όλο αυτό θα λειτουργήσει ως απωθημένο στον σύντροφό σου μιας και η πάροδος του χρόνου θα κάνει την πράξη σου να μείνει μέσα στην ψυχή. Θα πρέπει να βρεις την κατάλληλη στιγμή η οποία να μην είναι αμέσως μετά το γεγονός όταν τα νεύρα είναι τεντωμένα αλλά μην αφήσεις να περάσουν και πολλές μέρες.

2. Δείξτε του ότι έχεις πραγματικά μετανιώσει

Πολλές φορές ψάχνεις ανάμεσα σε πολλούς το ποιοι είναι οι τρόποι να ζητήσεις συγνώμη και δεν βλέπεις τον προφανή τρόπο. Ο προφανής τρόπος είναι να μιλήσεις ειλικρινά στον σύντροφο σουπρόσωπο με πρόσωπο και κοιτάζοντας τον βαθιά μέσα στα μάτια να τον κάνεις να δει πόσο πραγματικά έχεις μετανιώσει και πως εννοείς την συγνώμη που του ζητάς. Την επόμενη φορά λοιπόν που θέλεις να ζητήσεις συγνώμη από τον σύντροφο σου κάθισε απέναντι του και εξήγησε του ακριβώς τι νιώθεις και να ξέρεις ότι δεν θα βγεις χαμένη σε καμία περίπτωση.

3. Ζήτα συγγνώμη με πράξεις

Εάν ψάχνεις ποιοι είναι οι τρόποι να ζητήσεις συγνώμη στην περίπτωση που δεν είσαι κορίτσι των λόγων αλλά των έργων, τότε πολύ απλά σου έχουμε την λύση. Μπορείς άνετα να γράψεις ένα απολογητικό γράμμα, ένα email ακόμα και ένα ποίημα στον σύντροφο σου στο οποίο θα βάλεις όλη την αγάπη, την τρυφερότητα και φυσικά την μεταμέλεια και την ειλικρινή συγνώμη για την πράξη σου. Έπειτα μπορείς να του ζητήσεις να συναντηθείτε στο αγαπημένο σας στέκι για να κάνετε μια καινούργια αρχή και να αφήσετε μια και καλή πίσω σας τις πράξεις ή τα λόγια που σας οδήγησαν στο να ζητήσετε συγνώμη.

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Κανείς δεν τον θέλει δίπλα σου… Τι πρέπει να κάνεις;

Έμπλεξες με υπερβολικά ζηλιάρη; Βρες τη λύση

Μήπως σε εκμεταλλεύεται; 9 σημάδια που θα σου ανοίξουν τα μάτια

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Αμαλία Κωστοπούλου: Στην Μύκονο με τον πατέρα της, Πέτρο Κωστόπουλο – Έκλεψε τις εντυπώσεις!

Κι όμως! Αυτό το κορμί ανήκει σε πασίγνωστο τηλεοπτικό πρόσωπο – Δεν φαντάζεστε ποια είναι…

Γρηγόρης Γκουντάρας: Η τούρτα γενεθλίων υπερπαραγωγή που ετοίμασε η γυνάικα του και η δημόσια ερωτική εξομολόγηση!

loading...