Μια νέα εποχή, που προς το παρόν είναι ομιχλώδης, όχι μόνο για τους νέους καναλάρχες, αλλά και για τους παρουσιαστές, δημοσιογράφους και τεχνικούς που κινδυνεύουν να μείνουν “άστεγοι”, έχει ξεκινήσει, όπως αναφέρει το People. Πώς θα κινηθούν οι τέσσερις καναλάρχες που εξασφάλισαν την πολυπόθητη άδεια, οι μυστικές διαβουλεύσεις και οι συμφωνίες.

Με μια πρωτοφανή διαδικασία, που όμοιά της δεν είχε βιώσει ποτέ η ελληνική κοινωνία, ο τηλεοπτικός χάρτης της χώρας σβήστηκε και άρχισε να χαρτογραφείται από την αρχή. Το 2017 τρία κανάλια γίγαντες, το Mega, το Star και ο Alpha, δεν θα βρίσκονται στην επιλογή των ελεύθερων συχνοτήτων. Το αν θα συνεχίσουν να εκπέμπουν σε κάποια από τις ψηφιακές πλατφόρμες (ΟΤΕ TV, Nova) ή απλά διαδικτυακά, αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το εξετάσουν.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, για δύο υποθέσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει υποψήφιοι την ώρα που έτρεχε η διαδικασία και η απόφαση αναμένεται στις 16 Σεπτεμβρίου – ημέρα που οι νικητές του διαγωνισμού θα πρέπει να καταβάλουν το 1/3 του συνολικού ποσού με το οποίο εξασφάλισαν την άδεια. Η δεύτερη και πιο σημαντική αφορά στην τελεσίδικη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που καλείται να κρίνει αν το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από την κυβέρνηση είναι σύννομο, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Η επόμενη ημέρα στην τηλεοπτική αγορά έφερε ένα κοινό αίτημα των τεσσάρων υπερθεματιστών προς την κυβέρνηση: Να καθυστερήσει η διαδικασία για τη χορήγηση θεματικών πανελληνίων αδειών. Φυσικό επόμενο, αν σκεφτεί κανείς πού έφτασε το τίμημα. Ούτως ή άλλως, πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται πως ενδιαφέρεται πιο πολύ να τρέξει το διαγωνισμό για τις περιφερειακές άδειες και επιθυμεί αυτή τη φορά να γίνει υπό την εποπτεία του ΕΣΡ, φτάνει βέβαια να συσταθεί (απαιτείται πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την αλλαγή των μελών της Αρχής).

Τα πρόσωπα που μπορούν να διαπραγματευτούν ελεύθερα τη μετεγγραφή τους, χωρίς να τους βαραίνουν συμβόλαια, είναι πρόσωπα με ιστορία στην ελληνική τηλεόραση και μεγάλο γκελ στους τηλεθεατές, όπως η Ελένη Μενεγάκη, ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Αγγελική Νικολούλη, ο Αντώνης Σρόιτερ, η Βίκυ Χατζηβασιλείου, η Πόπη Τσαπανίδου, αλλά και παρουσιαστές εκπομπών με μεγάλες τηλεθεάσεις, όπως ηΣταματίνα Τσιμτσιλή, η Ελένη Τσολάκη, ο Νίκος Μουτσινάς, η Μαρία Ηλιάκη. Ο Νίκος Χατζηνικολάου, μάλιστα, είναι ο πρώτος από τους τηλεοπτικούς αστέρες που έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν δεσμεύεται με συμβόλαιο. «Δεν το βλέπω… Πού να τον έχουμε τον Ενικό; Τέλη Ιουνίου τελείωσε συμβόλαιό μου με το Star. Για λόγους κόπωσης ζήτησα να μην είμαι στο δελτίο και να έχω μόνο την εκπομπή. Το δέχτηκε το κανάλι και τους ευχαριστώ πολύ. Τελικά δεν υπογράψαμε. Πώς να υπογράψουμε συμβόλαιο για δυο τρεις μήνες; Σκέφτομαι σοβαρά να κάνω τον Ενικό διαδικτυακό, στο enikos.gr» δήλωσε από τον αέρα της ραδιοφωνική του εκπομπής στο Real FM.

an

Οι κινήσεις των νέων παικτών

Το μόνο από τα παραδοσιακά κανάλια που συνεχίζει να εκπέμπει ελεύθερο σε πανελλήνια συχνότητα είναι ο ΑΝΤ1. Το κανάλι του Αμαρουσίου θέλει να εκμεταλλευτεί το momentum και εξετάζει από μηδενική βάση την όλη κατάσταση, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει «buyers market» – ο όρος χρησιμοποιείται όταν στην αγορά υπάρχει υπερπροσφορά και ο αγοραστής μπορεί να διαπραγματευτεί από πολύ καλύτερη θέση για την τιμή «αγοράς». Το κανάλι έχει ένα πολύ σαφές προβάδισμα στην επόμενη ημέρα της τηλεόρασης στη χώρα, αφού όχι μόνο έχει στημένο πρόγραμμα και απήχηση, αλλά κατέχει και το 31% της διαφημιστικής πίτας στην τηλεόραση. Την ώρα που οι υπόλοιποι τρεις θα προσπαθούν να διαμορφώσουν το πρόγραμμα, ο ΑΝΤ1 θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει τα κορυφαία ονόματα που θα μείνουν χωρίς στέγη από Alpha, Mega και Star. Και η αλήθεια είναι πως τα στελέχη του καναλιού ήδη βομβαρδίζονται από μηνύματα παρουσιαστών και στελεχών που θα ήθελαν να συνεχίσουν την καριέρα τους εκεί. Φυσικά, για τα κορυφαία ονόματα, το συγκεκριμένο κανάλι είναι η καλύτερη επιλογή, αφού διαθέτει το know–how και θεωρείται μαγαζί-γωνία.

Πέρα από τα τηλεοπτικά πρόσωπα, στην αγορά βρίσκονται και προϊόντα. Για παράδειγμα, το talent showThe Voice, που έχει κλείσει το Star. Ο ΑΝΤ1 θα μπορούσε να το κάνει και πάλι δικό του, ίσως και με φθηνότερο τίμημα. «Θα μπορούσαμε να το πάρουμε και να παίζουμε εκ περιτροπής το Rising Star και το Voice» μου εκμυστηρεύτηκε στέλεχος του καναλιού.

el

Η Ωραία Ελένη

Ένα από τα πιο ισχυρά κανάλια της χώρας, το Mega, θεωρείται μαγαζί-γωνία, παρά τα προβλήματα που σέρνει. Η είδηση που ανέβηκε στο διαδικτυακό ιστότοπο της εφημερίδας Το Βήμα θέλει τις τράπεζες να πιέζουν τους τρεις μετόχους του καναλιού, για να υποβάλει η εταιρία Τηλέτυπος ΑΕ αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Με τον τρόπο αυτό τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την αναζήτηση επενδυτή που δεν διαθέτει κτιριακές και τεχνικές εγκαταστάσεις, κλείνοντας το μάτι στους Βαγγέλη Μαρινάκη και Χρήστο Καλογρίτσα. Η κίνηση αυτή θυμίζει μια μέθοδο ανάλογη της διαδικασίας εξαγοράς της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, ο επίδοξος αγοραστής θα φορτωθεί –ίσως με «κούρεμα»– τα δάνεια, ίσως διασφαλίσει τα 25 εκατ. ευρώ που διακρατούν οι τράπεζες. Γιατί το Mega μοιάζει αυτή τη στιγμή με «πολύφερνη νύφη»; Η ταινιοθήκη του σταθμού έχει αποτιμηθεί στα 80 εκατ. ευρώ. Για να αντιληφθεί κανείς πιο εύκολα τι σημαίνει «ταινιοθήκη», αρκεί να αναφέρουμε πως κορυφαίος παράγοντας της τηλεοπτικής αγοράς υπογράμμιζε στο People πως «αν κάποιος πάρει την ταινοθήκη του Mega, αυτομάτως θα έχει ένα ποσοστό τηλεθέασης της τάξης του 10-12%, ακόμη και αν δεν κάνει άμεσα νέες παραγωγές, καλύπτοντας πολλές ώρες της ημέρας», ενώ παράλληλα υποστήριζε πως «ένα νέο κανάλι μπορεί να συντηρηθεί μόνο με αυτή για τα επόμενα τρία χρόνια». Επίσης, το brand name του σταθμού, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, θεωρείται ακόμη ισχυρό.

al

Ο Alpha, η κόντρα με τον Ιβάν και ο Καλογρίτσας

Και ενώ το Star, που έχασε την άδεια, δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη κίνηση, ο Alpha εξαπέλυσε πολυμέτωπη επίθεση. Καταρχήν, διά στόματος του ιδιοκτήτη του, Δημήτρη Κοντομηνά, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη διαδικασία: «Εγώ τους βοήθησα… είναι νέοι άνθρωποι και πίστευα ότι θα βοηθήσουν τη χώρα, αλλά η πολιτική τους και οι επιλογές τους στην οικονομία οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή» είπε σε ομιλία στα στελέχη του καναλιού του. Προσωπικά με κυνηγούν με μια ανύπαρκτη δικαστική υπόθεση για να με έχουν όμηρο και προσπαθούν να κλείσουν τον Alpha για να δώσουν τα κανάλια στους εκλεκτούς τους. Δεν πρόκειται, όμως, να κλείσουμε και έχουμε ήδη επεξεργαστεί τρόπους για να μείνουμε ζωντανοί». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «ακόμη και αυτοί που πήραν τις άδειες στην πραγματικότητα δεν τις θέλουν, γιατί είναι ακριβές και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, έτσι όπως είναι σήμερα η οικονομία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγουν οικονομικά» συμπλήρωσε ο ιδιοκτήτης του Alpha. Επιπλέον, το κανάλι ζήτησε το υλικό 66 ωρών που κατέγραψαν οι κάμερες από τη διαδικασία της δημοπρασίας των αδειών, αλλά έπειτα από προσφυγή του Δημοσίου (που υποστήριξε πως δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός των ευαίσθητων από τα απλά προσωπικά δεδομένα στο βιντεοσκοπημένο υλικό των 66 ωρών) αποφασίστηκε το υλικό να μη δοθεί στο σταθμό, αλλά ούτε και να καταστραφεί, όπως προβλεπόταν αρχικά. Οι υπεύθυνοι του Alpha θα έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν παρουσία αρμοδίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς όμως να τους παραδοθεί. Σκοπός του Alpha είναι να αποδείξει πως η συμπεριφορά τουΙβάν Σαββίδη κατά τη διαδικασία «ήταν αντισυμβατική», ζητώντας από τα αρμόδια όργανα να αποβληθεί από το διαγωνισμό και να ακυρωθεί συνολικά η όλη διαδικασία. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η εταιρείαDimera του Ελληνορώσου επιχειρηματία είναι η πρώτη επιλαχούσα στην κατάταξη και ακολουθεί ο Alpha. Πράγμα που σημαίνει πως, αν για οποιονδήποτε λόγο αφαιρεθεί η άδεια κάποιου εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών, τότε η άδεια περνάει αυτομάτως στον πρώτο επιλαχόντα, Ιβάν Σαββίδη.

Πέραν των κινήσεων αυτών, μέχρι την περασμένη Τετάρτη είχε πραγματοποιηθεί ραντεβού ανάμεσα στονΔημήτρη Κοντομηνά και τον Χρήστο Καλογρίτσα, που έχει κερδίσει τη μία άδεια. Ο Alpha είναι ένα κανάλι καταξιωμένο, τα πρόσωπα του καναλιού είναι από τα κορυφαία της τηλεόρασης, όπως και το προσωπικό του. Μια συμφωνία των δύο αντρών εξασφαλίζει ένα κανάλι έτοιμο στον προσωρινό υπερθεματιστή, Χρήστο Καλογρίτσα, που δεν θα χρειαστεί να το «χτίσει» από τα «μπετά».

me

Όσο για τον Ιβάν Σαββίδη, κύκλοι που πρόσκεινται σε αυτόν έλεγαν πως το τίμημα για μια άδεια ξέφυγε πολύ και πως ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ και του Makedonia Palace θεωρεί πως θα είναι καλύτερα να κάνει μια ελεγχόμενη επένδυση πρώτα για περιφερειακή άδεια.

Το σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών φαίνεται πως θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη: Από την εξέταση των πόθεν έσχες, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων και την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα υπάρχοντα κανάλια, που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια, θα σταματήσουν να εκπέμπουν σε τρεις μήνες, εκτός και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά. Με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 23,4% για το μήνα Ιούνιο, η μόνη ευχή είναι να μη βρεθεί ούτε ένας εργαζόμενος στην ανεργία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό!

Δικαιοσύνη και καναλάρχες

Τα ανοιχτά ζητήματα με τη δικαιοσύνη δεν αναμένεται να επηρεάσουν τους προσωρινούς κατόχους των αδειών. Ο νόμος προβλέπει πως, για να χάσει κάποιος την άδεια, θα πρέπει να έχει καταδικαστεί όχι μόνο πρωτοδίκως και στο εφετείο, αλλά και σε τρίτο βαθμό, δηλαδή από τον Άρειο Πάγο. Πράγμα που σημαίνει πως, μέχρι να φτάσει η υπόθεση εκεί, θα έχει λήξει και η διάρκεια της άδειας, που είναι δεκαετής.

star

Star και Ε

Δύο κανάλια που είναι εν λειτουργία αυτή τη στιγμή, το Star και το Ε, με ανακοινώσεις τους έχουν τονίσει πως θα συνεχίσουν να εκπέμπουν κανονικά το πρόγραμμά τους, ενώ παράλληλα θα κινήσουν όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους. Το Star έχει παγώσει την παραγωγή του TheVoice και του Survivor, ενώ οι ήδη υπάρχουσες εκπομπές συνεχίζουν κανονικά.

e

Το Ε μάλιστα, από αυτή την εβδομάδα, ξεκινά σταδιακά το πρόγραμμά του, με το Τατιάνα Live να κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και την εκπομπή Αποκαλυπτικά το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου. Τη σκυτάλη παίρνουν κατά σειρά η Κατερίνα Καινούργιου με το πρωινό Φτιάξε Καφέ να στα Πω, η Κατερίνα Καραβάτου με τον Κρατερό Κατσούλη και η Χριστίνα Λαμπίρη.

 

Δείτε ακόμη στο Youweekly.gr:

Ριζική αλλαγή! Θα μείνετε άφωνοι όταν δείτε το νέο look της Ελευθερίας Ελευθερίου

Τους τσακώσαμε! Αυτό είναι το νέο ζευγάρι της ελληνικής showbiz

Παντελής Παντελίδης: H αδημοσίευτη φωτογραφία από την παιδική του ηλικία με τη μητέρα του που ραγίζει καρδιές

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Μοδάτη και το φθινόπωρο! Οι 10 stylish τρόποι να φορέσεις τη ζακέτα σου

Όλα τα tips και οι τάσεις του φθινοπωρινού μακιγιάζ ματιών για καστανά μάτια

Όταν η απλότητα συνάντησε την πολυτέλεια: Το εργένικο σπίτι του Φαίδωνα Κεφαλέα είναι ο ορισμός της φινέτσας!

loading...