«Επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία» - "Καμπανάκι" από ΕΟΦ για δύο συμπληρώματα διατροφής

Η ανακοίνωσή τους

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Σε μια νέα ανακοίνωση προχώρησε ο ΕΟΦ, ο οποίος προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν, ούτε να χρησιμοποιούν δύο συμπληρώματα διατροφής, η χρήση των οποίων είναι «επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία».

Η προειδοποίηση του ΕΟΦ αφορά τα σκευάσματα «Mero Macho» και «Mero Macho Premium», τα οποία- σύμφωνα με τον Οργανισμό- περιέχουν απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία. Η ανακοίνωση του ΕΟΦ εκδόθηκε έπειτα από σχετική ενημέρωση από τις ισπανικές αρχές.

Τα εν λόγω προϊόντα προωθούνται στο διαδίκτυο και είναι πιθανό να έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα. Εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν πως αυτά τα δύο σκευάσματα περιέχουν την απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη (sildenafil), η παρουσία της οποίας το καθιστά μη εγκεκριμένο φάρμακο, επισημαίνει ο ΕΟΦ.

Η σιλδεναφίλη συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που καθιστά τη χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων «επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία», προειδοποιεί ο Οργανισμός στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Διαβάστε επίσης: Ρητή απαγόρευση από τον ΕΟΦ για την εξαγωγή 26 εμβολίων

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

Ο ΕΟΦ, κατόπιν ενημέρωσης από τις ισπανικές αρχές, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων “MERO MACHO” και “MERO MACHO PREMIUM”. Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται στο διαδίκτυο και είναι πιθανόν να έχουν διακινηθεί και στη χώρα μας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν, τα προϊόντα αυτά περιέχουν την απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη (sildenafil), η παρουσία της οποίας το καθιστά μη εγκεκριμένο φάρμακο. Η σιλδεναφίλη, συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που καθιστά τη χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από αναξιόπιστα σημεία διάθεσης, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

TAGS