6+ 1 "μαγικές" ασκήσεις για κοιλιακούς... φέτες!

Να τι πρέπει να κάνετε!

6+ 1

Αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» θέματα συζητήσεων είναι: «Τι πρέπει να κάνω για να αποκτήσω κοιλιακούς;».

Φήμες λένε ότι ο άνθρωπος που θα καταφέρει να δώσει μια απλή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, θα πετύχει ισόβια γράμμωση.

Σίγουρα, το six pack δεν είναι εύκολη υπόθεση, σίγουρα κάποιοι το αποκτούν πιο εύκολα λόγω γονιδίων και άλλοι πιο δύσκολα, σίγουρα προκύπτει από έναν συνδυασμό προπόνησης – διατροφής και ξεκούρασης, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι ουτοπικό. Απλά θέλει τον… τρόπο του.

Καταρρίπτοντας τους μύθους γύρω από το six pack

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να «σβήσετε» από το μυαλό σας κάποιους μύθους οι οποίοι συνοδεύουν την συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα.

Μύθος 1 και πιο διαδεδομένος: Πρέπει να κάνετε κάθε μέρα κοιλιακούς για να φανούν. Όχι, δεν πρέπει να κάνετε κάθε μέρα κοιλιακούς. Οι κοιλιακοί (ή για την ακρίβεια ο ορθός κοιλιακός όπως είναι η επιστημονική ονομασία), δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις υπόλοιπες μυϊκές ομάδες και επομένως χρειάζονται τουλάχιστον μια ημέρα ξεκούρασης μεταξύ των προπονήσεων.

Μύθος 2: Πρέπει να κάνετε εκατό (τουλάχιστον) επαναλήψεις για να δείξουν οι κοιλιακοί σας. Και πάλι, δεν χρειάζεται να κάνετε 100+ επαναλήψεις για να αποκτήσουν οι κοιλιακοί σας το σχήμα που τόσο επιθυμείτε. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι κοιλιακοί είναι όπως όλοι οι υπόλοιποι μύες του σώματος. Από την στιγμή που δεν θα κάνατε 100 κάμψεις δικεφάλων ή εκτάσεις ώμων για να αποκτήσετε γραμμωμένους δικέφαλους ή ώμους, γιατί να κάνετε 100 και βάλε επαναλήψεις για κοιλιακούς; Για να αποκτήσετε το six pack που επιθυμείτε και να τονώσετε μυϊκά την περιοχή, θα πρέπει να αυξήσετε σταδιακά την επιβάρυνση, είτε ανεβάζοντας κιλά στα μηχανήματα είτε χρησιμοποιώντας αλτήρες ή λάστιχα σε ασκήσεις όπως τα ροκανίσματα και οι άρσεις ποδιών.

Μύθος 3. Κάνοντας κοιλιακούς “καίτε” το σωσίβιο. Κάνοντας κοιλιακούς σε καμία περίπτωση δεν ξεφορτώνεστε το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις υπόλοιπες μυϊκές ομάδες, η εξάσκησή τους δεν προϋποθέτει ότι θα εξαφανιστεί το λίπος που τις καλύπτει. Ο μόνος τρόπος για να «κάψετε» το λίπος είναι να αυξήσετε την ένταση της προπόνησης καίγοντας έτσι περισσότερες θερμίδες και φυσικά να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Μύθος 4. Οι ασκήσεις κοιλιακών κάνουν κακό στη μέση. Η προπόνηση κοιλιακών δεν θα χειροτερέψει το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε (αν αντιμετωπίζετε) με την μέση σας. Το αντίθετο, όντας ανταγωνιστικοί μύες, οι κοιλιακοί «βοηθούν» και σταθεροποιούν τους μύες της μέσης. Έχοντας δυνατούς κοιλιακούς, μειώνετε την επιβάρυνση που δέχεται η μέση σας. Έτσι απλά.

Ασκήσεις για αποτελέσματα

Θεωρώντας δεδομένο ότι προσέχετε την διατροφή σας (δείτε εδώ μερικές ενδεικτικές δίαιτες για άνδρες και γυναίκες ) και ότι κάνετε την προπόνηση εκείνη η οποία θα σας εξασφαλίσει την μέγιστη καύση λίπους (δείτε εδώ και εδώ μερικές άκρως αποτελεσματικές κυκλικές προπονήσεις), μπορείτε να μπείτε στο… ψητό και να ενσωματώσετε στην προπόνησή σας τις παρακάτω κορυφαίες ασκήσεις για την συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα.

Σημειώστε πως έχει σημασία να μην «κολλήσετε» σε μια άσκηση και την κάνετε συνέχεια, αλλά να εναλλάσσετε τις παρακάτω ασκήσεις συχνά. Εξίσου σημαντικό, είναι να αυξάνετε από βδομάδα σε βδομάδα σταδιακά την επιβάρυνση και να μειώνετε τις επαναλήψεις. Καλό θα ήταν για παράδειγμα, να κάνετε την πρώτη εβδομάδα 20-30 επαναλήψεις, την δεύτερη 15 με 19, την τρίτη 10-14 και την τέταρτη 6 -9. Μετά πάλι 20-30 και ούτω καθ’ εξής. Τέλος, μπορείτε να βάλετε τις ασκήσεις κοιλιακών στα ενδιάμεσα των ασκήσεων τς κανονικής σας προπόνησης, γλιτώνοντας έτσι χρόνο και κάνοντας ένα πιο «ενεργό» διάλειμμα, από το να κάθεστε και να περιμένετε μέχρι να ξεκινήσετε το επόμενο σετ π.χ. για πλάτη ή στήθος.

Ροκανίσματα σε fitball

Παραλλαγή των κλασσικών ροκανισμάτων, με την χρήση fitball.

Ροκανίσματα στο Smith

Ακόμα μια παραλλαγή της κλασσικής άσκησης στο μηχάνημα Smith.

Άρσεις ποδιών

Η συγκεκριμένη άσκηση δουλεύει περισσότερο το κάτω μέρος του ορθού κοιλιακού και μπορεί να γίνει σε στρώμα ή σε πάγκο:

Αλλά και στην «ρωμαϊκή καρέκλα» ή στο μονόζυγο για τους πιο προχωρημένους:

Σανίδα

Ισομετρική άσκηση με την οποία δουλεύετε τους κοιλιακούς, χωρίς στην ουσία να τους «κουνάτε». Ξεκινήστε κάνοντας την για τριάντα δευτερόλεπτα και ανά εβδομάδα αυξήστε τον χρόνο κατά 30 δευτερόλεπτα.

Πλάγια σανίδα

Η ίδια σανίδα, μόνο που τώρα στρέφετε τον κορμό σας στο πλάι και μένετε ακίνητοι έτσι ώστε να επικεντρωθείτε περισσότερο στην πλάγια μοίρα των κοιλιακών. Και πάλι ξεκινάτε με 30 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά και αυξάνετε τον χρόνο ανά εβδομάδα.

Roundhouse elbow με λάστιχα
Εξαιρετική άσκηση για όλον τον ορθό κοιλιακό, η οποία θυμίζει αρκετά τις «αγκωνιές» σε πολεμικές τέχνες όπως το Muai Thai. Μπορεί να γίνει και στην τροχαλία.

SOS ασκήσεις για γλουτούς και πόδια χωρίς κυτταρίτιδα!

Έχεις ξεκινήσει τα μπάνια σου και έχεις μαυρίσει έστω και λίγο, αλλά σε απασχολεί η κυτταρίτιδα;

Μια είναι η βασική λύση που κάνει θαύματα...


Σκέψου τη γυμναστική σαν την ενυδατική σου, που δεν ξεχνάς να τη βάλεις κάθε πρωί για να έχεις ένα λαμπερό πρόσωπο. Τότε γιατί να ξεχνάς την άσκηση που θα σου δώσει ωραία όψη στο δέρμα σου;

Εννοείται πως δεν είπαμε να περνάς τα απογεύματά σου μέσα στον καύσωνα πάνω σε κάποιο στρώμα γυμναστικής, αλλά μπορείς έστω και δύο φορές την εβδομάδα, να κρατάς το κορμί σου σε φόρμα και να διορθώνεις τις ατέλειες.

Το παρακάτω πρόγραμμα είναι ιδανικό και θα σου χαρίσει σμιλεμένους γλουτούς χωρίς κυτταρίτιδα και καλλίγραμμα πόδια που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου.