"Είναι αλήθεια ότι περνάνε και οι άντρες κρίση ηλικίας;" Ο ειδικός του YouWeekly.gr απαντά!

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ο ειδικός του YouWeekly.gr είναι εδώ και απαντά σε όλα σας τα διλήμματα! "Είναι αλήθεια ότι περνάνε και οι άντρες κρίση ηλικίας;"

Το ερώτημα έχεις ως εξής!

"Είναι αλήθεια ότι περνάνε και οι άντρες κρίση ηλικίας; Έχω ακούσει ότι οι μεσήλικοι άντρες περνάνε και αυτοί μια «κρίση ηλικίας». Είναι κάτι αντίστοιχο όπως οι γυναίκες περνούν εμμηνόπαυση; Τι ακριβώς συμβαίνει; Στέλιος"

«Η φίλη μου υποφέρει ψυχολογικά. Πώς να την πείσω να πάει σε ειδικό;»! Ο ειδικός του Youweekly σου απαντά!

Αγαπητέ Στέλιο,

Στις γυναίκες η εμμηνόπαυση είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει διάφορες αλλαγές, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι το σταμάτημα της περιόδου (έμμηνος ρύση). Αυτό συμβαίνει επειδή διακόπτεται η λειτουργία των ωοθηκών καθώς δεν υπάρχουν άλλα ωάρια.

Όπως στις γυναίκες υπάρχει η εμμηνόπαυση, έτσι και οι άντρες οι οποίοι βρίσκονται στη μέση ηλικία, περνούν μια αντίστοιχη φάση που λέγεται «ανδρόπαυση». Δηλαδή και στον άντρα μετά τα 50 υπάρχει μείωση της λειτουργίας των γεννητικών αδένων, των όρχεων, με συνέπεια την ελάττωση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.

Όμως οι όρχεις δεν σταματούν τελείως να λειτουργούν, γι’ αυτό και ο όρος «ανδρόπαυση» δεν είναι απόλυτα σωστός. Επίσης, υπάρχουν και άλλες σημαντικές αλλαγές, οργανικές και ψυχολογικές, που είναι πιθανό να παρουσιαστούν σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Οι κυριότερες είναι οι μεταπτώσεις στη διάθεση (π.χ. κατάθλιψη), κούραση, οξυθυμία, μείωση της ερωτικής επιθυμίας και συχνότητας των πρωινών στύσεων, αύξηση του σωματικού βάρους με παράλληλη ελάττωση της μυϊκής μάζας κ.ά. Πότε θεωρείται αναγκαίο ότι πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό; Σε περίπτωση που τα παραπάνω συμπτώματα είναι έντονα και προκαλούν δυσλειτουργία στην καθημερινή ζωή του άντρα, τότε απαιτείται ιατρική θεραπευτική παρέμβαση.

Όπως στις γυναίκες υπάρχει ορμονική θεραπεία, έτσι και στους άντρες μπορούν να χορηγηθούν ορμόνες (κυρίως τεστοστερόνη) μετά από διαγνωστικές εξετάσεις και τακτική ιατρική παρακολούθηση.

ΠΗΓΗ: TV24

"Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα;" Ο ειδικός του YouWeekly σου απαντά!

"Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα;" Ο ειδικός του YouWeekly απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με τα ερωτικά σας ζητήματα!

Το ερώτημα έχει ως εξής!

Γιατί δεν βλέπω πια τον άντρα μου ερωτικά;

Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Είμαι είκοσι χρόνια παντρεμένη και νιώθω έλλειψη ερωτικής επιθυμίας εδώ και έναν χρόνο. Ποια είναι τα πιθανά αίτια γι’ αυτό;

Ρούλα

Βλέπεις ότι η αδερφή σου έχει πολύ θυμό μέσα της; Να τι να κάνεις!

Αγαπητή Ρούλα,

Η μείωση της ερωτικής επιθυμίας είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αναφέρουν οι γυναίκες. Η γυναίκα βιώνει μια άρνηση για οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή καθώς μειώνονται και οι σεξουαλικές της φαντασιώσεις. Αυτό έχει συνέπειες και για τον σύντροφο, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να βιώσει απόρριψη και ματαίωση από τη στάση της γυναίκας του. Η έλλειψη της σεξουαλικής επιθυμίας οφείλεται σε βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Οι κυριότεροι βιολογικοί παράγοντες είναι η μείωση των οιστρογόνων, που όταν μειωθούν προκαλούν μειωμένη διάθεση για σεξ, οι ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα και οι παρενέργειες από φαρμακευτική αγωγή. Οι κυριότεροι ψυχολογικοί παράγοντες είναι η αρνητική εικόνα που έχει σχηματίσει μια γυναίκα για το σώμα της, η κατάθλιψη, το άγχος, οι κακές σχέσεις με τον σύντροφο και η αυστηρή ανατροφή που έχει λάβει από την οικογένειά της. Μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά στον σύζυγό σου για τη δυσκολία που νιώθεις, χωρίς να τον «χρεώσεις» και να αναζητήσεις τη λύση, ξεκινώντας αρχικά με εξετάσεις που θα προτείνει ο γυναικολόγος σου.

ΠΗΓΗ: TiVi ΣΙΡΙΑΛ