Κορωνοϊός: Ιαπωνικό ρομπότ μπορεί να "σκοτώσει" τον ιό

Κοστίζει 140.000 δολάρια

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Ιαπωνικό ρομπότ μπορεί να

Και ενώ ο κορωνοϊός συνεχίζει και απειλεί την υγεία των πολιτών παγκοσμίως, φαίνεται πως ένα Ιαπωνικό ρομπότ μπορεί να "σκοτώσει" τον ιό! Μέσα σε μόνο δύο λεπτά, υποστηρίζουν πως με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) τον καταστρέφει!

Το ρομπότ LightStrike της εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού Terumo εκπέμπει υπεριώδες φως σε μήκος κύματος 200 έως 315 νανομέτρων, το οποίο απολυμαίνει κρεβάτια, πόμολα και άλλες επιφάνειες. Μετά από ακτινοβόληση δύο έως τριών λεπτών οι παθογόνοι μικροοργανισμοί έχουν υποστεί αρκετή βλάβη για να αδρανοποιούνται ή να καταστρέφονται.

Αυτό είναι το Ιαπωνικό ρομπότ που μπορεί να "σκοτώσει" τον κορωνοϊό

Η τεχνολογία είχε δοκιμαστεί με επιτυχία κατά ανθεκτικών βακτηρίων, ακόμη και εναντίον του ιού Έμπολα, ενώ τώρα η αμερικανική εταιρεία Xenex Disinfection Services ανακοίνωσε ότι δοκίμασε το ρομπότ εξίσου επιτυχώς και κατά του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τους «Finacial Times». Δείτε ωστόσο και όλα όσα ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας και την νέα του προειδοποίηση! Δώστε προσοχή!

Η απολύμανση από το ρομπότ εμφάνισε αποτελεσματικότητα 99,99% και στην εξαφάνιση του κορωνοϊού από ιατρικές μάσκες Ν95, για τις οποίες υπάρχει έλλειψη διεθνώς. Πολλά νοσοκομεία, παγκοσμίως, έχουν δείξει ενδιαφέρον για το ρομπότ, το οποίο κοστίζει περίπου 140.000 δολάρια.

Πηγή: iefimerida.gr

Πότε θα γίνεται τεστ σε ασθενείς στα νοσοκομεία

Οι οδηγίες έρχονται καθώς ξεκινά ο προγραμματισμός των τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών της χώρας, με παράλληλη λήψη μέτρων για προστασία από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα ο έλεγχος για SARS-COV2 μέσω τεστ κορωνοϊού στα νοσοκομεία θα γίνεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Σχετικά με τη διεξαγωγή των τακτικών χειρουργείων στα νοσοκομεία ο έλεγχος για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου θα γίνεται μόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας.
  • Έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνεται επίσης σε ασθενείς που εξέρχονται από νοσοκομεία και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές π.χ. γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ξενώνες κ.λπ. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν την ημέρα του εξιτηρίου.
  • Τα ογκολογικά χειρουργεία και οι μεταμοσχεύσεις στα νοσοκομεία γίνονται κατά προτεραιότητα και στο εξής θα εξαιρούνται από τον περιορισμό του 50% του μηνιαίου μέσου όρου των χειρουργικών επεμβάσεων του έτους 2019.
  • Για χειρουργεία με νοσηλεία ημέρας όπως π.χ. οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.
  • Σχετικά με τη διενέργεια επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων π.χ. ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων π.χ. χημειοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2. Εξαιρούνται οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία στο νοσοκομείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνει άπαξ, πριν την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας.
  • Στις ιδιωτικές κλινικές η διενέργεια του υποχρεωτικού προεγχειρητικού διαγνωστικού ελέγχου για SARS-COV2 θα μπορεί να γίνεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιβάρυνση τους, σε οποιαδήποτε δομή του δημοσίου τομέα. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο διενέργειας της επέμβασης. Για τη λήψη δείγματος θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίζει έγγραφη βεβαίωση της ιδιωτικής κλινικής ή του χειρουργού που να αναφέρει τον χρόνο και τον τόπο της προγραμματισμένης επέμβασης.

Αυστηρά μέτρα υγιεινής και αποστάσεων στα νοσοκομεία

Τέλος επισημαίνεται ότι παραμένει υποχρεωτική η τήρηση όλων των λοιπών μέτρων προστασίας. Η συμμόρφωση στα νοσοκομεία είναι σε υψηλό επίπεδο, καθώς τα μέτρα προστασίας είχαν εφαρμοστεί από την αρχή της πανδημίας. Υπογραμμίζεται ότι και μέσα στο νοσοκομείο οι ασθενείς θα φοράνε μάσκα και θα τηρούνται οι αποστάσεις.

Σχετικά με τα γάντια αναφέρεται ότι αν ο ασθενής έχει το περιθώριο να τα αλλάζει βεβαίως και να φοράει, αν όμως δεν έχει αυτό το περιθώριο, τότε καλύτερα να πλένει τα χέρια του τακτικά με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό.

Πηγή: iefimerida.gr