Ουκρανία: ''Ανατριχιάζει'' καθηγητής με τα λόγια του - «Δεν πρέπει να γονατίζουμε...»

Η συγκλονιστική μαρτυρία

Αναστασία Χήρα
Youweekly Editor
Ουκρανία: ''Ανατριχιάζει'' καθηγητής με τα λόγια του - «Δεν πρέπει να γονατίζουμε...»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη με δεκάδες βομβαρδισμούς, νεκρούς και τραυματίες. Την ίδια ώρα, το Κίεβο δείχνει να έχει παραλύσει εντελώς μετά και από τις τελευταίες πληροφορίες που θέλουν τον ρωσικό στρατό να έχει καταλάβει το αεροδρόμιο της πόλης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος μάλιστα, πριν λίγες ώρες έβγαλε διάγγελμα μέσω του οποίου κάλεσε όλους του πολίτες που είναι ικανοί να ριχτούν στην μάχη και να φέρουν μαζί τους όπλα, καθώς πρόκειται να προστατεύσουν την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους και να συμπληρώσουν τον στρατό.

Στο T-Live μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης 24/2, ένας Ουκρανός καθηγητής για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ενώ ανέλυσε και την επάρκεια των τροφίμων και του ηλεκτρισμού που υπάρχει προς το παρόν, χωρίς όμως να είναι γνωστό το για πόσο.

Οι δηλώσεις του Ουκρανού καθηγητή στο T-Live

«Πραγματικά εμείς έχουμε ξυπνήσει με το πρώτο κύμα των βομβαρδισμών. Ήταν οι πύραυλοι που χτύπησαν κυρίως τα αεροδρόμια του Κίεβου. Υπάρχουν ακόμη στρατιωτικές βάσεις που δέχτηκαν χτύπημα. Περίπου μία ώρα πριν ακούσαμε να περνά ένα μαχητικό αεροπλάνο, αλλά δε μπορώ να σας πω για αερομαχίες.

Η Ουκρανία δέχεται επίθεση για όγδοη χρονιά. 8 χρόνια έχουμε πόλεμο. Ο κόσμος, κανείς από εμάς, δεν είναι προετοιμασμένος για τον θάνατο, για τον πόλεμο, για εχθροπραξίες. Ο Σεφέρης γράφει ότι ο θάνατος έχει άλλη δικαιοσύνη και άλλον δρόμο. Από εδώ και πέρα μπορώ να σας πω ότι ο κόσμος όταν άκουσε ότι ο Πούτιν έλεγε προχθές για αναγνώριση των κατεχόμενων κατάλαβε ότι έρχεται σε θερμή φάση η εχθροπραξία.

Προσωπικά έχω και νερό και κάποιες προμήθειες, έβαλα χθες βενζίνη στο αυτοκίνητο, αλλά πολύς κόσμος παραμένει στο Κίεβο γιατί είναι η γενέτειρα μας. Δεν πρέπει να γονατίζουμε, δεν πρέπει να τρέχουμε επειδή μας έρχεται ο εχθρός. Βεβαίως, βλέπω έξω ότι υπάρχουν ουρές, αλλά δεν υπάρχουν λεηλασίες στο σούπερ μάρκετ. Ο κόσμος περιμένει και οι ελπίδες μας είναι με τον ουκρανικό στρατό», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους οι Ουκρανοί της Ελλάδας

Αρκετά δύσκολες είναι οι ώρες για όσους Ουκρανούς βρίσκονται στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που η Ρωσία βομβαρδίζει το Κίεβο. Άλλοι έχουν βρεθεί στη χώρα μας για διακοπές ενώ πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι κατοικούν μόνιμα εδώ και προθυμοποιούνται να γυρίσουν πίσω για να μπορέσουν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους.

Το protothema βρέθηκε στην ουκρανική πρεσβεία που βρίσκεται στην περιοχή της Φιλοθέης για να μπορέσουν να ενημερωθούν για την κατάσταση της χώρας τους και να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους, ενώ άλλοι αναζητούν τις πρώτες πτήσεις που αναχωρούν από την Ελλάδα για να επιστρέψουν πίσω, μετά από το διάγγελμα του προέδρου της Ουκρανίας.

«Ήρθα να κάνω γενέθλια στον πατέρα μου εδώ στην Ελλάδα αλλά έχουν κλείσει όλα και δεν μπορούμε να πάρουμε το αεροπλάνο και να επιστρέψουμε στην Ουκρανία», λέει στο protothema.gr ο Αλεξέι και πρόσθεσε:

«Μονό μέσα από το Internet μιλάμε. Μας λένε ότι από τις 5 ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί. Προς το παρόν είναι καλά οικονομικά αλλά υπάρχει ανησυχία για τις επόμενες ημέρες. Φαγητό υπάρχει, ίντερνετ υπάρχει, ρεύμα έχουν αλλά υπάρχει πανικός».

Ένας άλλος Ουκρανός που ζει στην Ελλάδα δήλωσε: «Η μάνα μου, ο αδελφός μου, τα ανίψια μου είναι ακόμα στο Τσερνοβτσί. Ανησυχούν όλοι ότι θα επεκταθεί ο πόλεμος και εκεί».

«Ο κόσμος είναι πολύ στεναχωρημένος, έκλεισαν οι τράπεζες, δεν μπορούν να βγάλουν λεφτά, εκεί που μένω είναι γεμάτο στρατιώτες που περπατάνε στην πόλη. Υπάρχουν ουρές στα σούπερ μάρκετ», είπε μια άλλη κοπέλα.

«Η αναχώρηση για Ουκρανία γίνεται μόνο μέσω λεωφορείων τώρα ή μέσω αυτοκινήτων. Μόνο οδικώς, δεν υπάρχουν εναέρια μέσα. Αρκετός κόσμος θέλεις να επιστρέψει στην Ουκρανία αλλά και αρκετοί θέλουν να φύγουν από εκεί. Είναι και αρκετός κόσμος που θέλει να πάει στην Ουκρανία, να μπει στις λίστες των εθελοντών και να πολεμήσουν», τόνισε ο Ανατόλι Κουτσίρκο, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κοινότητας στην Αθήνα.