Διάσημα ζευγάρια του 20ου αιώνα τα οποία άφησαν ιστορία. Μέρος Α

Διάσημα ζευγάρια του 20ου αιώνα τα οποία άφησαν ιστορία. Μέρος Α
Μέσα σε 100 χρόνια, δισεκατομμύρια άνθρωποι αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν ή χώρισαν, με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ξεχωρίσαμε τους δέκα πιο θυελλώδεις, μυστηριώδεις, παθιασμένους, ακραίους και σημαντικούς έρωτες ανά δεκαετία και εξηγούμε το γιατί. Ερωτευτείτε!

Ξεκινάμε με τις αρχές του αιώνα, έναν πλανητάρχη και μια δημοσιογράφο.

ΕΛΕΑΝΟΡ ΡΟΥΣΒΕΛΤ ΚΑΙ ΦΡΑΝΚΛΙΝ ΡΟΥΣΒΕΛΤ


1900-1909

Ακάθεκτοι για το δρόμο για το Λευκό Οίκο. Ο δημοφιλής πολιτικός και η ανιψιά του Αμερικανού Προέδρου παντρεύονται το 1903. Η κοινή τους επιθυμία να κατακτήσουν την κορυφή της εξουσίας τούς φέρνει ακόμα πιο κοντά.

Η Ελέανορ και ο Φράνκλιν Ντελάνο γνωρίζονται στο θεωρείο του θείου της Ελέανορ και προέδρου των ΗΠΑ, Θίοντορ Ρούσβελτ. Η έλξη είναι αμοιβαία. Εκείνος διαισθάνεται ότι μόνο με μια τέτοια γυναίκα στο πλευρό του θα μπορέσει να κάνει την καριέρα που ονειρεύεται. Η Ελέανορ έχει μόλις επιστρέψει από την Ευρώπη και εργάζεται ως δημοσιογράφος και δασκάλα. Αλλαγμένη και ωριμότερη, έχει αποφασίσει να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα της και προπάντων στον κοινωνικό τομέα… Παρ’όλα αυτά αφιερωνει τα πρώτα χρόνια του γάμου της στην οικογένεια και στα παιδιά της. Το 1913 η οικογένεια μετακομίζει στην Ουάσινγκτον και το πολιτικό έργο ξεκινάει.

Εκεί όμως, η Κυρία των Τιμών, Λούσι Μέρσερ, γίνεται ερωμένη του Ρούσβελτ. Η Ελεάνορ θέτει στο σύζυγό της τελεσίγραφο. Η απόφαση είναι υπέρ της Λούσι, η οποία όμως μην μπορώντας να έχει σχέση με έναν παντρεμένο, παντρεύεται έναν πλούσιο κύριο.

Η Ελεάνορ, για να εκδικηθεί τον άντρα της, σχετίζεται με έναν σωματοφύλακα και έναν μποξέρ. Η εκδίκησή της πέφτει στο κενό. Ο Φράνκλιν την ενθαρρύνει να συνεχίσει, για να μπορεί να έχει ελευθερία δράσης.

Το 1920, ο Φράνκλιν προσβάλλεται από πολυομυελίτιδα και η καριέρα του κινδυνεύει να τερματιστεί. Η γυναίκα του τον πείθει να επιστρέψει στην πολιτική. Πραγματικά είχε δίκιο. Το 1928 ο Φράνκλιν εκλέγεται κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Το ζεύγος πετυχαίνει τελικά τον σκοπό του: O Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ διατελεί πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1933 μέχρι και το 1945! (Η μεγαλύτερη θητεία στην αμερικανική ιστορία).

ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ - ΦΕΛΙΣ ΜΠΑΟΥΕΡ


1910-1919

Ερωτικά γράμματα γίνονται παγκόσμια λογοτεχνία. Ο Φράντς Κάφκα είναι διχασμένος από το φόβο της δέσμευσης και την έλξη προς τη νεαρή Βερολινέζα Φελίς Μπάουερ.Το ζευγάρι αρραβωνιάζεται για δεύτερη φορά την άνοιξη του 1917.

Ο Φράντς Κάφκα γνωρίζει τη Βερολινέζα Φελίς Μπάουερ στις 13.8.1912 στο σπίτι του φίλου του και μέντορά του,Μαξ Μπροντ. Έτσι αρχίζει μια ζωηρή και μακρόχρονη αλληλογραφία. Τα «500 και πλέον Γράμματα στη Φελίς» του Κάφκα δημοσιεύονται αργότερα. Ο Φράντς επισκέπτεται το Πάσχα του 1913 τη Φελίς στο Βερολίνο και γράφει ένα γράμμα στον πατέρα της, ζητώντας το χέρι της. Η επιθυμία του για μοναξιά όμως εξακολουθεί να τον βασανίζει και να συγκρούεται με την προοπτική της δέσμευσης.

Ο αρραβώνας γίνεται την 1η Ιουνίου του 1914 στο Βερολίνο, ενώ στην Πράγα ένα νοικιασμένο διαμέρισμα περιμένει το ζευγάρι. Στις 12 Ιουλίου ο Κάφκα διαλύει τον αρραβώνα και αρχίζει να συγγράφει το μυθιστορημα «Η Δίκη», ωστόσο συνεχίζει να αλληλογραφεί με τη Φελίς.

Οι δυο τους ξανασυναντιούνται το 1915 και τον Ιούλιο του 1916 περνούν δέκα ημέρες μαζί στο Μαρίεμπαντ. Ο Κάφκα γράφει στο ημερολόγιό του για την ταλαιπωρία της συμβίωσης… «Μόνο στο βάθος ίσως ένα ελάχιστο ρυάκι, αντάξιο να λέγεται αγάπη… το αφόρητο της συμβίωσης για οποιονδήποτε». Παρ’ όλα αυτά νοικιάζει και πάλι τον Μάρτιο του 1917 ένα διαμέρισμα στην Πράγα και το ζευγάρι αρραβωνιάζεται για δεύτερη φορά. Ένα μήνα αργότερα ο Κάφκα προσβάλλεται από φυματίωση στους πνεύμονες. Η αρρώστια είναι για τον Κάφκα «σχεδόν μια ανακούφιση» που τον απαλλάσσει από όλες τις επαγγελματικές και προσωπικές του υποχρεώσεις. Ο Κάφκα και η Φελίς χωρίζουν οριστικά τον Δεκέμβριο του 1917. Ο Φράντς τη συνοδεύει στο τρένο για το Βερολίνο και γυρίζει στο σπίτι του Μαξ Μπροντ, όπου ξεσπάει σε λυγμούς λέγοντας: «Δεν είναι φοβερό ότι έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο;»

Σε αποτυχία καταλήγει και ο τρίτος αρραβώνας του Κάφκα, με την Τζούλι Βοχόριτσεκ το καλοκαίρι του 1918.

Για την αγάπη του προς τη Μιλένα Γιεσένκα (είναι η πρώτη μη Εβραία γυναίκα και κατά πάσα πιθανότητα η μόνη την οποία αγαπάει πραγματικά). Για την αγάπη του προς τη Μιλένα Γιασένκα δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Όλες οι προσπάθειες να νικήσει την αρρώστια αποτυγχάνουν και ο Κάφκα πεθαίνει στις 3 Ιουλίου του 1924 από φυματίωση.

Στη Μιλένα Γιασένκα παραδίδει όλα τα ημερολόγιά του. Η Μιλένα που εργάζεται αργότερα ως δημοσιογράφος στην Τσέχικη Αντίσταση, πεθαίνει το 1944 σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

ΣΙΜΟΝ ΝΤΕ ΜΠΟΥΒΟΥΑΡ ΚΑΙ ΖΑΝ ΠΩΛ ΣΑΡΤΡ


1920-1929

Μια ελεύθερη σχέση μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος.

Η Σιμόν ντε Μπουβουάρ και ο Ζαν Πωλ Σαρτρ γίνονται ζευγάρι το 1929.

Εκείνη είναι ψηλή, λεπτή και με κομψές κινήσεις. Εκείνος πάλι είναι μικροκαμωμένος και φαντάζει αλλήθωρος μέσα από τα χοντρά γυαλιά του. Από την πρώτη τους συνάντηση όμως στο πλαίσιο μιας φοιτητικής παρέας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι, είναι φανερό ότι ο «Πουλού» ( το παρατσούκλι του Σαρτρ από το νηπιαγωγείο) και η «Μπιμπέρ» (έτσι αποκαλούν οι φίλοι της τη Σιμόν) είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον.

Ένα από τα πολλά κοινά του ζευγαριού, είναι η απόρριψη του γάμου. Η Σιμόν φοβάται ότι λόγω της μεγαλοαστικής της καταγωγής θα καταλήξει αργά η γρήγορα να γίνει μια απλή σύζυγος και νοικοκυρά. Ο Ζαν Πωλ πάλι θεωρεί τον γάμο «ισόβια φυλάκιση για δύο χωρίς δυνατότητα αναστολής».Το ζευγάρι περναει τα υπόλοιπα 50 χρόνια της ζωής τους μαζί, σε ξεχωριστά όμως διαμερίσματα.

Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ ξεχωρίζει από νεαρός για την αυτοπεποίθησή του. Όταν η Σιμόν συστήνει τον καινούριο της φίλο στον πατέρα της, εκείνος απαιτεί ο Σαρτρ να φύγει αμέσως από το σπίτι του. Ο Ζαν Πωλ απαντά πώς θα μείνει όσο εκείνος θέλει. Για την 21χρονη Σιμόν, ο Ζαν Πωλ είναι ο άντρας που θα της δείξει το δρόμο μακριά από τη «συμβατική ύπαρξη» που τόσο έχει βαρεθεί στο πατρικό της.

Ο δε Σαρτρ, εξηγεί αργότερα: «Το υπέροχο στη Σιμόν ντε Μπουβουάρ είναι ότι έχει την ευφυΐα ενός άντρα και την ευαισθησία μιας γυναίκας. Σε εκείνη βρήκα εν ολίγοις όλα όσα θα μπορούσα να επιθυμήσω».

Στην αρχή και οι δύο εργάζονται ως καθηγητές σχολειου στο Παρίσι. Το λογοτεχνικό και πολιτικό τους έργο θα επηρεάσει έντονα τις κοινωνικές εξελίξεις των επόμενων 30 χρόνων. Το κύρος του Σαρτρ είναι τέτοιο που ακόμα και ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκολ, αναγκάζεται να τον υπερασπιστεί λέγοντας πως «ακόμα κι αυτός ανήκει στη Γαλλία».

Με την επανάσταση του ’68, οι διαννοούμενοι του κομμουνισμού συνειδητοποιουν ότι υπάρχουν κάποιοι που ξεπερνούν την ριζοσπαστικότητά τους. Η μακροχρόνια επιρροή που άσκησε η ζωή και το έργο της Σιμόν ντε Μπουβουάρ και του Ζαν Πωλ Σαρτρ στο χώρο της διαννοούμενης Αριστεράς είναι τεράστια.

Το ζευγάρι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας «ελεύθερης σχέσης» . Έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής τους.

ΜΠΟΝΙ ΠΑΡΚΕΡ ΚΑΙ ΚΛΑΙΝΤ ΜΠΑΡΟΟΥ « ΜΠΟΝΙ & ΚΛΑΙΝΤ»


1930-1939

Το διασημότερο ζευγάρι γκάνγκστερ όλων των εποχών πέφτει σε ενέδρα της αστυνομίας στις 23 Μαίου 1934 και σκοτώνεται σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ο αρχηγός του αποσπάσματος Φράνκ Χάμερ και οι τεξανοί πυροβολητές δε σταμάτησαν να πυροβολούν με τα αυτόματά τους, ούτε καν τη στιγμή που το αυτοκίνητο έπεσε στο ανάχωμα και στριφογυρίζοντας στον αέρα προσγειώθηκε στον πάτο του. Ήταν ένα ξέσπασμα μίσους : Για δυο χρόνια η Μπόνι και ο Κλάιντ όχι μόνο κορόιδευαν τους υπερασπιστές του νόμου, αλλά είχαν σκοτώσει εν ψυχρώ και πολλούς από αυτούς. Από το 1932 μέχρι το 1934 είχαν ληστέχει αμέτρητα βενζινάδικα και τράπεζες σε 11 πολιτείες, σκοτώνοντας συνολικά 15 ανθρώπους.

Ο Κλάιντ γνώρισε τη Μπόνι το 1930 σε ένα μικρό καφέ στο Ντάλας όπου εκείνη δούλευε ως σερβιτόρα.Ο ντροπαλός γκάνγκστερ εντυπωσιάζεται από την γεμάτη ενέργεια ξανθιά. Τους ενώνει η επιθυμία να ξεφύγουν από τη μονοτονία του Ντάλας. Για την Μπόνι, ο Κλάιντ είναι ο άντρας που μπορεί να χορτάσει τη δίψα της για περιπέτεια. Για χάρη του εγκαταλείπει τον αγαπημένο της και αρχηγό της Συμμορίας, Γκάι Χάμιλτον και πηγαίνει με το μέρος του Κλάιντ Μπάροου. Ο αρραβωνιαστικός της παράλληλα , Ρόι Θόρτον, εκτίει ποινή φυλάκισης 99 ετών στη φυλακή Ίστχαμ. Εκεί θα καταλήξει λίγους μήνες αργότερα και ο Κλάιντ και θα διαπράξει τον πρώτο του φόνο. Στο περιβάλλον της φυλακής ο Κλάιντ θα ανακαλύψει και την ομοφυλοφιλική του τάση.

Μετά την αποφυλάκισή του, το Φεβρουάριο του 1932,ο Κλάιντ ξαναβρίσκει την Μπόνι και τον αγαπημένο της Ρέι. Στη συμμορία προστίθεται λίγο αργότερα και ο «μαθητευόμενος ληστής τραπεζών», ο 17χρονος Β.Ντ.Τζόουνς που έχει ερωτικές σχέσεις, τόσο με τη Μπόνι, όσο και με τον Κλάιντ. Οι φωτογραφίες από τις ερωτικές αυτές περιπτύξεις, στέλνονται συχνά στις εφημερίδες, συνοδευόμενες από αυτοσχέδια ποιήματα.

ΒΙΒΙΑΝ ΛΙ – ΣΕΡ ΛΟΡΕΝΣ ΟΛΙΒΙΕ



1940-1949

Ο Σαίξπηρ η Σκάρλετ και τα πολλά Όσκαρ. Η Βίβιαν Λι και ο Λόρενς Ολίβιε παντρεύονται σε 40 δευτερόλεπτα.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 21ης Αυγούστου 1940 οι δύο ηθοποιοί βρίσκονται στο αυτοκίνητο καθ΄ οδόν για τη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια και τσακώνονται για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος. Στο ληξιαρχείο τους περιμένει ένας δικαστής και η τελετή κρατάει λιγότερο από ένα λεπτό. Αλλά και ο μήνας του Μέλητος κρατάει μόνο μια εβδομάδα και μετά το ζευγάρι επιστρέφει στο πλατό όπου γυρίζουν το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα".

Η Βίβιαν και ο Λόρενς (οι φίλοι τον αποκαλούν Λάρι) είναι το ίδιο παθιασμένοι στη σχέση τους όπως είναι και μπροστά από τις κάμερες. Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια είχαν καταφέρει να κρατήσουν τον δεσμό τους μυστικό. Τώρα πλέον δεν μπορούν ο ένας χωρίς τον άλλον. Οι δύο Άγγλοι ηθοποιοί κατακτούν με την διακριτική γοητεία τους το λαμπερό Χόλυγουντ. Ο Λάρι διαπιστώνει έκπληκτος ότι "η γοητεία της Βίβιαν δεν χάνεται ακόμα και όταν διηγείται βρώμικα ανέκδοτα".

Ένα χρόνο μετά το γάμο του το εντυπωσιακό ζευγάρι γυρίζει τις δύο θρυλικές ταινίες του Χόλυγουντ: η Βίβιαν πρωταγωνιστεί στο "Όσα παίρνει ο άνεμος" και ο Λόρενς στα "Ανεμοδαρμένα Ύψη". Ο θυμός του Ολίβιε (δεν προτάθηκε ούτε για ένα Όσκαρ) μαλακώνει με τη βροχή των Όσκαρ, 8 στο σύνολο που λούζει την ταινία της αγαπημένης του. Κατά την διάρκεια της καριέρας του ωστόσο, ο Λόρενς Ολίβιε θα τιμηθεί τρεις φορές με το βραβείο Όσκαρ.

Το πάθος για τη δουλειά παγώνει όμως τελικά την αγάπη. Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 η σχέση τους δεν είναι τίποτα άλλο από μια βιτρίνα. Οι τσακωμοί πληθαίνουν με αποκορύφωμα τη νευρική κρίσης της Βίβιαν το 1953. Το Δεκέμβριο του 1960 το ζευγάρι χωρίζει. Ο Λόρενς έχει τιμηθεί με τον τίτλο ευγενείας του Σερ και θα παντρευτεί λίγο αργότερα την ηθοποιό Τζόαν Πλόουραϊντ. Η Βίβιαν Λι άφησε την τελευταία της πνοή το 1967 ενώ ο Λόρενς Ολίβιε το 1989.

ΖΑΚΛΙΝ ΜΠΟΥΒΙΕ – ΤΖΟΝ Φ. ΚΕΝΕΝΤΙ



1950-1959

Το ζευγάρι που θα ανανεώσει την Αμερική. Η Ζακλίν Μπουβιέ και ο Τζόν Φ. Κένεντι θέλουν να φτάσουν στην κορυφή της χώρας. Ο γάμος του μελλοντικού προέδρου είναι το κοσμικό γεγονός του 1953. Ο JFK και η Ζακλίν Μπουβιέ γνωρίζονται για πρώτη φορά την άνοιξη του 1952. Η Ζακλίν (που εργαζόταν τότε ως δημοσιογράφος) θυμάται: «Μου τηλεφώνησε από κάποιο μπαρ και μου πρότεινε να πάμε σινεμά. Δεν ήταν ο τύπος που σου φέρνει συνεχώς λουλούδια και σοκολατάκια, απλά που και που μου έκανε δώρο ένα βιβλίο».

Οι ΗΠΑ γιορτάζουν στις 12 Σεπτεμβρίου 1953 το γάμο του αιώνα: η Ζακλίν Λι Μπουβιέ και ο Τζον Φ. Κένεντι λένε το ναι. Η νύφη είναι γόνος μιας οικογένειας εκατομμυριούχων από τη Γαλλία. Ο γαμπρός ανήκει σε μια από τις πιο πλούσιες και με μεγάλη επιρροή οικογένειες των ΗΠΑ. Οκτακόσιοι καλεσμένοι θα παρακολουθήσουν τον 36χρονιο δημοκράτη πολιτικό και την 23χρονη νύφη να ανεβαίνουν τα σκαλιά της καθολικής εκκλησίας Σαιντ Μαίρη στο Νιου Πορτ. Εκείνη φοράει ένα νυφικό στο χρώμα του ελεφαντόδοντου από μεταξωτό ταφτά και κρατάει ένα μπουκέτο από άσπρες και ροζ ορχιδέες. Ο αστραφτερός γαμπρός έχει μόλις εκλεγεί γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και στοχεύει στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα στις ΗΠΑ, το οποίο και θα κατακτήσει το 1961.

Παρά τις φήμες για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του προέδρου η Τζάκι παραμένει στο πλευρό του. Ως πρώτη κυρία χαίρει εξίσου της δημοσιότητας του συζύγου της όσο εκείνος είναι πρόεδρος των ΗΠΑ. Το ζευγάρι συμβολίζει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Η δολοφονία του Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου 1963 δίνει ένα σκληρό τέλος στη σχέση του ζευγαριού. Πέντε χρόνια αργότερα, η Τζάκι παντρεύεται τον Έλληνα κροίσο, Αριστοτέλη Ωνάση στο Σκορπιό, το ιδιωτικό νησί του στο Ιόνιο. Ο γάμος της πρώτης κυρίας και του μεγιστάνα του πετρελαίου αφήνει έκπληκτη την κοινή γνώμη. Ο Ωνάσης προκειμένου να μπορέσει να παντρευτεί την Τζάκι δίνει τέλος στη σχέση του με τη μεγάλη ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας (η οποία καταρρέει ολοσχερώς). Το τρίγωνο Κάλλας-Ωνάσης-Κένεντι χαρακτηρίζεται από τον παγκόσμιο Τύπο ως «σύγχρονη ελληνική τραγωδία». Η σχέσης της 38χρονης τότε Τζάκι με τον 61χρονο Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος είχε καταφέρει ξεκινώντας από το τίποτα να δημιουργήσει μια ολόκληρη ναυτική αυτοκρατορία επικρίνεται έντονα στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr

Γι’ αυτούς που έφυγαν χωρίς καμιά εξήγηση

Γιατί οι άντρες στις μέρες μας φλερτάρουν χυδαία;

Γιατί μια γυναίκα προτιμά έναν νεότερο άντρα;