• Μερίδες: για 20 κομμάτια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30′
  • Χρόνος μαγειρέματος: 60′
  • Έτοιμο σε: 1:30 ‘

Αυτή η παραδοσιακή πίτα της Ναυπάκτου είναι πολύ νόστιμη και ας της λείπει το φύλλο. Εάν θέλετε μπορείτε να την κάνετε και νηστίσιμη, αφαιρώντας το τυρί.

Υλικά
Για το χυλό
500γρ. αλεύρι σταρένιο
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
5-6 φλιτζάνια νερό
Για τη γέμιση
1 κιλό χόρτα (σπανάκι και σέσκουλα, ανάμικτα με πράσα ή ό,τι άλλο σας αρέσει), πλυμένα και ψιλοκομμένα
5-6 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
250γρ. άσπρο τυρί τριμμένο (φέτα, τυρομυζήθρα, κλωτσοτύρι, κ.λπ.)
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο για το ράντισμα
2 κουτ. σούπας αλάτι
λίγο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε το λάδι και λίγο-λίγο το νερό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Βήμα 2
Για να ετοιμάσετε τη γέμιση ανακατεύετε τα χόρτα, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια με δύο κουταλιές σούπας αλάτι και τα τρίβετε μέσα σε σουρωτήρι. Τα αφήνετε 5 λεπτά και μετά τα στύβετε καλά για να φύγουν τα υγρά. Τα ανακατεύετε με το τριμμένο τυρί, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Βήμα 3
Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και απλώνετε τον μισό από τον χυλό, έτσι ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω από τον χυλό και κατόπιν τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τη γέμιση. Αν είναι πολύ πηχτός ο χυλός, προσθέτετε λίγο νερό ώστε να απλώνεται καλύτερα. Ραντίζετε την επιφάνεια με το μισό φλιτζάνι λάδι και ψήνετε τη μπαμπανάτσα στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

olivemagazine.gr

loading...