Φαίη Σκορδά: Αυτή είναι η συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια που λατρεύουν τα παιδιά της

Φαίη Σκορδά: Αυτή είναι η συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια που λατρεύουν τα παιδιά της
Εκτός από παρουσιάστρια, η Φαίη Σκορδά είναι και μαμά και μια σωστή μαμά ξέρει όλα τα μυστικά για τέλειες συνταγές!

Λόγω Πάσχα, η Φαίη Σκορδά εκμυστηρεύτηκε στο Youweekly.gr την αγαπημένη της συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια! Μια συνταγή που λατρεύουν τα παιδιά της. Δείτε την παρακάτω:
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Για τη μαγιά


  • 100 γρ. μαγιά νωπή

  • 40 γρ. ζάχαρη

  • 80 γρ. χλιαρό νερό


· Για τη ζύμη


  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο

  • 300 γρ. ζάχαρη

  • 3 μεγάλα αυγά

  • 2 κρόκους από μεγάλα αυγά

  • 350 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες

  • 1.100 γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκι

  • 1/2 κ.γ. αλάτι

  • 3 δάκρυα μαστίχας παγωμένα

  • 2 κοφτά κ.γ. μαχλέπι

  • 50 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο

  • φιλέ αμύγδαλου


· Για το διάλυμα αυγού


  • 1 κρόκο

  • 1 κ.σ ζάχαρη

  • 2 κ.σ νερό


Φτιάχνουμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.

Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με σύρμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35ο C.

Προσαρμόζουμε το μύλο μπαχαρικών στην κουζινομηχανή και αλέθουμε τη μαστίχα με το μαχλέπι. Στον κάδο βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το μαχλέπι με τη μαστίχα Προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με τον γάντζο ζυμώματος της κουζινομηχανής για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια, αλλά να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει.

Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη. Τη βάζουμε στον κάδο ή σε μεγάλο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά να μην κάνει πέτσα. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.

Την αδειάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη (2 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με πόσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε.

Πλάθουμε τα τσουρέκια. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες. Γίνονται τριπλάσια.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το διάλυμα αυγού και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Αλείφουμε ολόγυρα τα τσουρέκια. Αφήνουμε για ακόμα 10′ να σταθούν και να τεντώσουν καλά τα (γιατί με το άλειμμα συρρικνώνονται και πέφτουν ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C αέρα για 40 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.

*Υπολογίστε ότι ο χρόνος αναμονής για να γίνουν τα τσουρέκια όπως περιγράφω είναι γύρω στις 5 ώρες.

Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr:

Πασχαλιάτικη συνταγή κόλαση: Νηστίσιμες καριόκες

Do It Yourself! Φτιάξε βήμα βήμα λαμπερά πασχαλινά αυγά με γκλίτερ! Η πρωτότυπη ιδέα που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου…

Μεγάλη προσοχή: Η αυστηρή προειδοποίηση του ΕΦΕΤ για το πασχαλινό τραπέζι!